Okategoriserade

Gravidvecka 9 – bebis nr 4

Bebis
Embryot är mellan 2 och 3 centimeter långt och är stor som en jordgubbe. Fram till den här veckan har din bebis fått sin näring från gulsäcken och den framväxande moderkakan. Moderkakan tar nu över mer och gulsäcken börjar försvinna. Ända tills nu har ditt embryo haft en liten svans, men försvinner nu och blir en svanskota. Embryot kan öppna och stänga munnen, rör sig hela tiden och ser nu ut som en liten människa.

Fosterhjärtat utvecklas färdigt under denna och nästa vecka. Bebisens kön är bestämt från början men nu börjar äggstockar eller testiklar utvecklas. Det som avgör vilket kön din bebis har är om han eller hon har en Y-kromosom, i sådant fall ska kommer penis och pung så småningomväxa fram efter att testiklar har bildats som producerar det manliga hormonet testosteron. Om bebisen inte har en Y-kromosom följer utvecklingen den vanliga mallen där äggstockar och slida bildas.

Du
Din livmoder är lika stor som ett gåsägg. Dina byxor kanske sitt lite tajtare i midjan även om du inte ser gravid ut än. Hormoner kan förändra din hy, några får finnar och några märker att rynkor slätas ut. Slemhinnorna blir skörare och då kan få små blödningar men det är oftast helt normalt. Även tandköttet blir känsligare och blöder lättare. Nästäppa är också vanligt men man ska helst undvika näsdroppar. Kring bröstvårtorna kan det dyka upp små upphöjda knutor som kallas Montgomerys körtlar, det är helt normalt. Du kanske känner dig orolig och om det är jobbigt, prata med din BM.

Så här känner jag
Det blev en kort vecka 9 eftersom vi blev framflyttade 4 dagar på ultraljudet idag, men jag tänkte att jag skriver ändå och berättar hur jag upplevt veckan. Jag mår fortfarande illa, men det skiftar väldigt. Jag kan må skit ena dagen för att sedan må hur bra som helst dagen därpå, nästan inte illamående alls. Igår stack jag till och med iväg till gymmet, men idag vaknade jag upp och mådde skit igen. Det är inte mycket mat som går ner och det skiftar hela tiden mellan salt och sött. Just nu kan jag inte äta salt, men gärna sött. Igår var jag pigg men idag är jag skittrött och längtar så in i bomben till vecka 12 och på att få må bättre. Jag är väldigt törstig, även på nätterna och är uppe och kissar 1-3 gånger per natt. Jag tycker inte magen har växt nåt särskilt ännu och jag har inga problem att knäppa byxorna eller så, men igår på träningen såg jag att magen putade lite 🙂

Så här känner pappa
Nu har vi äntligen träffat vår nya familjemedlem för första gången! Hjärtat slog jättefint därinne i magen men bebisen var annars väldigt lugn. Ultraljud är spännande, det blir liksom en overklig känsla att se den lilla där inne – precis lika pirrigt som första gången! Vi är lite längre gångna än vi först trodde, och varje dag mindre av illamående är ju guld värd för Emma, stackarn! Förhoppningsvis blir jul- och nyår lugnare och hon kan åtminstone vila mer än vanligt!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.