Gravidvecka 37 – bebis nr 2

Bebis

Bebisen är nu ungefär lika stor som en vattenmelon och väger nästan 3 kg och är 46 cm lång. De flesta bebisar har vänt sig med huvudet neråt nu. Ibland har huvudet sjunkit ner ordentligt i bäckenet och då brukar barnmorskan säga att det är fixerat. Då har huvudet sjunkit så långt ner att det inte går att rucka på det. Om bebisen inte har vänt sig så brukar man försöka vända bebisen. Den tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Lungorna är det sista av bebisens organ som mognar.

Du

Livmoderns mått kan vara detsamma som förra veckan. Det kan även vara mindre eftersom att bebisen sjunker mer och mer. Men är du förstagångsföderska kan ditt magmått vara 33 till 36 cm. Försök vila nu inför förlossningen, varje dag när du kan, för sen kommer du bara få göra det när bebisen vill. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två – tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Nu är det vanligt att få förvärkar. Då blir livmodern hård i 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa förvärkar ska inte göra ont.

Så här känner jag

Oj, väger bebis redan 3 kg! Fast jag tror nog att min bebbe väger lite mindre än 3 kg eftersom Lucas vägde 2905 gram när han föddes och då hade jag gått över 2 dagar. Jag tror bebis är på väg ner i bäckenet nu, men om jag själv skulle gissa så tror jag inte huvudet är fixerat. Jag minns det som att det kändes mer i bäckenet när huvudet var fixerat och jag känner bara att det kittlas lite när bebis rör sig eller har hicka. Förra veckan stod det att vikten kunde stå stilla nu och till min förvåning så har jag faktiskt bara gått upp 0,3 kg på 7 dagar. Dom andra veckorna har jag ju gått upp cirka 0,7 kg. Jag kan inte påstå att jag fortfarande är sådär nyttig som jag önskar, men jag är i alla fall nyttigare än vad jag var när jag var preggo med Lucas. Jag håller mig själv lite i ett koppel så att det inte blir alldeles för mycket av det goda helt enkelt. Med Lucas hade jag gått upp 12 kg denna veckan, nu är viktuppgången 8,8 kg.

Jag har ont i kroppen den här veckan. Jag har svinont i ryggen och i hälarna och ibland gör det ont ovanpå magen också. Jag har haft så ont att jag har gråtit. Jag har också börjat få mensvärk och något som jag är rätt säker på är sammandragningar/förvärkar. Det känns inte som jag trodde det skulle kännas, men det spänner som sjutton i magen i alla fall. Jag har känt det som att mjölken rinner till ibland (spänner till i brösten) men jag har inte upptäckt att något av brösten har läckt. När jag var gravid med Lucas läckte det ena bröstet ibland.

gravid-vecka-37

 

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

 1. Mikaela

  Ja nu går det undan. Min bebis väger betydligt mer än 3 kg tyvärr :-(. Bebis är fixerad sedan två veckor tillbaka. Jag har också haft som mensvärk senaste veckan och mängder av förvärkar/sammandragningar så jag hoppas verkligen att bebis vill ut snart för annars blir det planerat snitt (vilket jag helst vill slippa). Men när läkare rekommenderar det så kanske man ska lyssna.
  Jag hoppas du får må bra nu sista tiden av graviditeten. Det är väl egentligen konstigt om man inte känner av några krämpor alls när man är gravid i den här veckan. Men jag håller tummarna för att dina fogar inte ger dig mer besvär.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Så knäppt att din bebis väger så mycket trots att du har mått så dåligt! Men det var så med din första också va? Skönt att få en bekräftelse på att bebis får vad den behöver i alla fall, men tråkigt om det blir snitt när du gärna vill föda vaginalt. Jag håller tummarna för dig!! <3

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här