Gravidvecka 33 – bebis nr 3, vår “korv”

Bebis
Nu väger din bebis ca 2,15 kg och är 40 cm lång. Bebisen ökar nu sin vikt med ca 225 g i veckan. Nu börjar din bebis kunna reglera sin kroppstemperatur. Om bebisen skulle födas nu kan det under ett par veckors tid behöva lite andningshjälp, extra värme och hjälp att få i sig tillräckligt med näring för att må bra. Det finns gott om fostervatten som gör att bebisen kan röra sig fritt och att livmodern inte trycker direkt mot fostret. Fostervattnet är lite grumligt, vitaktigt i färgen och har en doft som påminner lite om hav och tång. Det har blivit trångt för bebis i magen så du kan känna mindre av de tydliga sparkarna nu och mer av att bebis rullar runt. Bebisens hjärna och huvud växer snabbt nu, det ökar med 9,5 mm!

Du
Måttet på din livmoder är nu 30 till 33 cm. Men det kan vara olika, huvudsaken är att din egen kurva växer som den ska. Du kan öka mycket i vikt och det är inte konstigt. Just nu behövs mycket näring både till dig och din bebis, så sluta inte äta för att du är orolig över stor viktökning. Prata med din barnmorska om du oroar dig för din vikt. Om bebisen har lagt sig till rätta nu kan det kännas lättare att andas och om du haft magbesvär kan det försvinna nu. Du kommer uppleva ett ökat tryck neråt och du kan känna stickande känslor i bäckenet, det är helt ofarligt. Insomnia är också vanligt nu, 80% av drabbas av sömnsvårigheter.

Så här känner jag
Jag har faktiskt tänkt på just det där med rörelserna, dom har verkligen förändrats det sista. Jag känner ofta att bebis flyttar sig men på dagtid sparkar den inte så mycket, däremot på natten! Då kan den leva rövare och sparkarna kan till och med göra ONT! Livmodermåttet var 31 cm denna veckan och hamnade exakt enligt kurvan 🙂 Jag tycker att det är lättare att andas nu och det är nog för att bebis har lagt sig till rätta med huvudet i bäckenet. Däremot har jag ofta väldigt ont i höger revben där bebis gärna trycker med sina fötter. Huden kan också strama och göra ont ibland, särskilt vid naveln och det gör jätteont! Jag tycker jag sover ganska bra på natten, så bra som jag kan sova som höggravid 🙂

Så här känner Victor
Det märks på förändringarna i kroppen att det börjar närma sig förlossning, och det känns smått overkligt att det snart bara är en månad kvar till korven förmodligen är här! Nyss var det ju december och vi just fått bekräftat att vi var gravida – haha!
Emma har börjat känna sig tung och har tagit av sig förlovningsringen och hängt den i sin halskedja. Bebisen sparkar riktigt ordentligt till och från, men gör också mer mjuka, rullande rörelser nu än tidigare. Det har varit ett par gånger vi varit lite oroade att den rört mindre på sig, men samtidigt är bebisen utan tvekan mer aktiv på kvällar och nätter. Det är då jag ibland lyckats tajma in när den rör sig som mest samtidigt som Emma sover, även om den faktiskt börjat röra på sig lika intensivt även dagtid nu. Undrar hur mycket det är vi missar på nätterna, “när mamma och pappa är borta…”!
Emma sover relativt bra men jag märker att hon störs av orolig drömmar eller sura uppstötningar och halsbränna ibland. Förhoppningsvis kan just halsbrännan avta nu när bebisen kommer mer och mer tillrätta. Jag har dessutom fått lära mig att det är ännu viktigare när man är gravid att inte snarka, utöver att inte ligga på rygg, så jag försöker se till att gosa lite extra med henne när hon behöver så hon slipper. Emma mår ju också bäst av att sova på vänster sida så jag försöker se till att vända på henne om hon ligger på något annat håll. ?

gravid-vecka-331

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här