Fjärde graviditeten

Gravidvecka 25 – bebis nr 3, vår ”korv”

Bebis
Bebisen väger omkring 700 g och är ungefär 33 cm, vilket är ungefär lika stort som en aubergine. Storleken kan förstås variera från bebis till bebis och graviditet till graviditet. Man vet att alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20. Nu kan bebisen knyta sina händer och få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig. Bebisen dricker av fostervätskan, den smakar ganska sött. Om man sprutar in något beskt dricker bebisen mindre. En del bebisar rör sig mycket, medan andra ligger och guppar i fostervattnet.

Du
Livmoderns mått är mellan 23 och 26 cm. Som en fotboll! Din kropp har skapat fostervattnet som innehåller: glukos, fettsyror, salt, fruktos, protein, citronsyra, mjölksyra och aminosyror. Tänk på att både motion och träning är bra för dig när du är gravid. Gå ut och rör på dig, testa gravidyoga eller någon annan form av träning. Under sista trimestern, från vecka 27 tills det att barnet har fötts kommer graviditeten bli mer påtaglig. Magen är stor och mamman kan känna bebisen ofta och den inverkar på hur man lever. Många kan leva som vanligt, men man behöver ta större hänsyn till behovet att ta pauser och regelbunden vila. Om bebisen ligger och trycker på blåsan kan det göra dig mer kissenödig. Pappa kan höra hjärtslagen genom att lyssna med örat på magen. Det kan vara svårt att hitta rätt ställe, men det går med lite tålamod.

Så här känner jag
Alltså wooow! Det där med att pappan kan höra hjärtslagen genom att lyssna med örat på magen hade jag ingen aning om! Gud så häftigt! Det måste vi testa 🙂 Magen är mycket större i den här graviditeten än med Lucas och Isadora så när jag tänker på att jag inte ens gått in i tredje trimestern ännu så känns det lite småjobbigt. Men jag rör på mig en gång i veckan i alla fall och har blivit mycket mer rörlig sen jag började med gravidvattengympan, det är skönt 🙂 Jag tycker det är svårt att känna hur bebisen ligger i magen men ibland har jag känt någorlunda hur den ligger. Det har ilat en hel del åt sidorna så jag misstänker att bebisen har varit där och sparkat 🙂 Nästa vecka är det dags för besök hos barnmorskan, jag längtar!

Så här känner Victor
Tiden går verkligen snabbt nu, och det känns smått otroligt att det inte är långt kvar innan hela två tredjedelar av graviditeten har passerat! Jag har inte lyckats höra några hjärtslag ännu, men det är ofta som Emma känner att bebisen rör på sig när jag gosar med magen. Jag lyckas känna dem då och då men jag har nog inte riktigt fått in fingertoppskänslan, för det verkar avgörande att känna med just fingertopparna. Eller så är det som min kära Farmor sa till mig häromdagen att bebisen nog skärper sig när den märker att pappa kommer! Jag hoppas verkligen att bebisen kan höra mig där inne, men ibland känns det som att jag pratar för lite ”med” magen. Kan det bli så?! Jag är så klart nojig, men det känns på ett sätt att den kan höra Emma dygnet runt men mig bara om jag pratar med den i magen eller i närheten – haha! Den senaste veckan verkar det dessutom ha varit min tur att drömma mardrömmar om vår lilla ”korv”. Det brukar ju vara Emma som drömmer mardrömmar, men nu var det min hjärnas tur att fantisera ihop hemska scenarion!

20151228-193141-70301348.jpg

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.