Femte graviditeten

Gravidvecka 23- bebis nr 4

Bebis
Din bebis är stor som en papaya och väger ca 550 g och är 28 cm lång. Den fortsätter lagra fett, men huden är fortfarande alldeles rynkig. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar insulin och hormoner. Bukspottkörteln ger ifrån sig mer insulin så att blodsockret hålls på en normal nivå. Bebisens första bajs finns sedan en tid tillbaka i tarmen, den kallas mekonium och är grön. Ibland bajsar bebisen i fostervattnet redan innan den föds och då blir fostervattnet grönt. Bebisen rör sig mycket, speciellt på kvällarna, då kan det vara gymnastik i magen! Bebisens hörsel förbättras och den kan höra skillnad på ljud inifrån magen och utanför din kropp. När bebisen föds kommer den att känna igen din röst, tonläge och rytm.

Du
Viktökning omkring 5 till 7 kg, om inte mer. Livmoderns mått är mellan 21 och 24 cm från pubisbenet och livmoderns topp. När livmodern växer trycker den mot urinblåsan och du blir kissnödig oftare. I denna period kan en del gravida drabbas av graviditetsdiabetes. Allteftersom magen växer så påverkas matsmältningen. Du kan uppleva förstoppning eller halsbränna. Du kan nu börja känna bebisens olika kroppsdelar genom magen. Ligamenten som håller upp livmodern töjer sig när barnet rör sig, det kan orsaka smärta i sidan av magen. Stimulera din bebis utveckling av nervssystemet redan nu genom att prata, sjunga, buffa och klappa på magen.

Så här känner mamma
Jag har bestämt mig för att inte kolla så mycket på min viktuppgång för jag har insett att jag oftast inte kan göra något åt den när jag är gravid ändå. Jag har inte frossat lika mycket i godsaker i denna graviditeten som förra, samt jag har fortsätt träna i denna graviditeten, men ändå går jag upp mycket snabbare så det är lika bra att skita i att kolla. Jag mår fortfarande väldigt bra, bara lite mer foglossning och lite mer halsbränna, men fortfarande väldigt lite i sammanhanget. Jag har mer sammandragningar nu och ibland känns det jobbigt att ligga på rygg för magen blir liksom konstigt tung då. Jag känner bebisen buffa där inne flera gånger om dagen 🙂 Dom flesta sparkar känns inte på utsidan än, men jag känner ju att bebisen rör sig mycket i alla fall 🙂

Så här känner pappa
William tränger sig i princip alltid in hos oss på natten, och det är bara i sällsynta fall som han låter Emma och mig sova bredvid varandra utan honom på tvären, upp och ned eller någon annan spännande position emellan oss. Det gör det väldigt svårt för mig att ”hålla koll” på magen då den enda gången jag har chansen är den lilla stunden jag och Emma har i soffan på kvällarna.
Magen har börjat bli hård på kvällarna och det känns som en riktig gravidmage nu – haha! Jag har också fått känna ett par svaga sparkar, långt in och ner mot bäckenet när Emma visat exakt vart jag skall känna. Vi är båda väldigt nyfikna på om det är en flicka eller pojke, och jag vet att jag inte är ensam om att längta till förlossningen och inte minst när jag får ta emot bebisen!

20151214-010620-3980576.jpg

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.