Tredje graviditeten

Gravidvecka 23 – bebis nr 2

Bebis
Din bebis är stor som en papaya och väger ca 550 g och är 28 cm lång. Den fortsätter lagra fett, men huden är fortfarande alldeles rynkig. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar insulin och hormoner. Bukspottkörteln ger ifrån sig mer insulin så att blodsockret hålls på en normal nivå. Bebisens första bajs finns sedan en tid tillbaka i tarmen, den kallas mekonium och är grön. Ibland bajsar bebisen i fostervattnet redan innan den föds och då blir fostervattnet grönt. Bebisen rör sig mycket, speciellt på kvällarna, då kan det vara gymnastik i magen! Bebisens hörsel förbättras och den kan höra skillnad på ljud inifrån magen och utanför din kropp. När bebisen föds kommer den att känna igen din röst, tonläge och rytm.

Du
Viktökning omkring 5 till 7 kg, om inte mer. Livmoderns mått är mellan 21 och 24 cm från pubisbenet och livmoderns topp. När livmodern växer trycker den mot urinblåsan och du blir kissnödig oftare. I denna period kan en del gravida drabbas av graviditetsdiabetes. Allteftersom magen växer så påverkas matsmältningen. Du kan uppleva förstoppning eller halsbränna. Du kan nu börja känna bebisens olika kroppsdelar genom magen. Ligamenten som håller upp livmodern töjer sig när barnet rör sig, det kan orsaka smärta i sidan av magen. Stimulera din bebis utveckling av nervssystemet redan nu genom att prata, sjunga, buffa och klappa på magen.

Så här känner jag
Jag tror jag har gått upp lite till i vikt nu, men jag har inte vägt mig på morgonen så jag vet inte säkert. Hur som helst så tror jag inte att det är mer än 2 kg i så fall. Jag blir kissenödig ganska ofta men det kommer bara väldigt lite kiss. Sjukt frustrerande. Jag har registrerat att jag har haft en del molvärk det senaste och ofta så har molvärken suttit i blygdläpparna. För mig brukar det bli så när jag ska ha mens så jag blir lite orolig varje gång. Det trycker på ganska bra neråt, men jag är ganska säker på att det är molvärk och inte bebis. Halsbrännan är fortfarande kvar men den har inte tilltagit och för det mesta så är den såpass svag nu att jag inte behöver varken mjölk, novalucol eller något annat. Men några gånger har jag funderat på om det inte är dags för en Omeprazol. Jag har foglossning, men jag lider inte, bara om jag ska promenera fort eller sätta på mig byxor. Det går knappt att lyfta benen så högt längre. Inte för att det gör ont, utan det går bara inte…. Bebis buffar rejält i magen men jag har inte känt nån kroppsdel sticka ut än, bara små snabba buffar hehe!

20151214-010620-3980576.jpg

2 Comments

  • Jannika Navjord

    Jag har samma molande värk som du beskriver, det var så länge sedan jag var gravid sist att jag inte kommer ihåg så mycket, skönt att läsa att fler känner samma sak då är det säkert ingen fara 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.