Okategoriserade

Gravid – vaccinera sig mot influensa eller inte?

Nu börjar vårdcentralerna skicka ut information om influensavaccin för gravida. När man är gravid får man ju sämre immunförsvar och det gör att man lättare åker på alla förkylningar. Och just influensa kan till och med vara farligt för bebisen när man är gravid, men hur farligt är det egentligen? Och hur stor är risken?

När jag var gravid med Lucas så var det ju bara jag och Jair och vi höll oss faktiskt friska hela min graviditet. Men nu har jag snorat i 2 veckor så det känns ju inte som jag är supermotståndskraftig om ett nytt virus dyker upp. Är det nån som har några bra tips på hur man kan boosta immunförsvaret när man är gravid, så att man slipper åka på varenda virus?

Och hur gör ni andra gravida med influensavaccinet? Tar ni det eller tar ni det inte? Jag har bestämt mig för att inte ta det! Jag vet inte om jag gör rätt eller fel, men jag känner att det finns på tok för mycket allvarliga biverkningar och det har ju visat sig att många influensavaccin inte har testats ordentligt. Ta bara svininfluensavaccinet, vår familj blev tyvärr hårt drabbade av det. Det skulle vara intressant att veta hur ni tänker? Vaccinerar ni er eller inte?

34 Comments

 • J

  Jag blev erbjuden förra året när jag var gravid och valde precis som du att avstå. Nu har vi visserligen inte vår lilla på förskola men jag pluggade så hängde på universitet samt jobbade i butik på helgerna så visst rekommenderades jag att ta den eftersom jag mötte så mycket folk. Men jag resonerade som du, efter alla dumheter kring vaccinet som gav sömnsjukan väljer jag mina vaccinationer med omsorg och denna valde jag helt enkelt bort. Både jag och dotter var rejält sjuka under hösten (åkte på öron och lunginflammation) som vi var tvungna att få antibiotika emot. Så visst kan man bli sjuk men jag tror också det hör vintern till. Inomhusklimat är inte optimala för människan och vår hälsa (varken när det kommer till sjukdomsspridning eller allergier) men att vara inne mycket är svårt att undvika under vinterhalvåret. Oavsett hur man än väljer så ska det kännas bra i magtrakten tycker jag, råkar nåt hända så är det ju dumt att man gått utifrån vad andra tyckt och kanske både ångrar sig och mår dåligt över ett beslut som man inte tagit helhjärtat. Så det är väl det viktigaste.

  • Emma - På Smällen!

   Kloka ord! Tack vare dina sista meningar känner jag att jag inte behöver vackla i mitt beslut! Man blir ju osäker när man läser hur andra tänker men nu känner jag mig bombsäker på att jag har tagit rätt beslut för mig 🙂

 • s

  Misstänker att du menar svininfluensa vaccinet. Fågelinfluensan har nog ingen i Sverige vaccinerats mot…
  Jag valde att vaccinera mig mot inflensan förra året. Dels för att jag hade ett dagisbarn och ett skolbarn och trean kom i december. Ville inte riskera att fåinsfluensan lagom ttill förförlossningen. ..

 • Johanna

  Jag vaccinerad mig förr året då jag var gravid och hade BF i december. Jag kände att bli influensa sjuk i under graviteten eller i början efter förlossningen inte var något jag ville. Jag är väldigt glad att jag vaccinerade mig för min sambo låg sjuk i 2 veckor av influensan men jag klarade mig.

 • josefine

  Hej! Jag dricker en ”brygd” som håller immunförsvaret på topp. Tar en mugg med hett vatten river i ca 1 cm färsk ingefära, saften från en halv citron och en tsk honung. Har varit frisk hela hösten

   • Katarina

    Och underskatta inte kroppens behov av D-vitamin den här tiden på året, kan vara bra att ta lite extra sådant för att borsta immunförsvaret. <3
    Ang vaccin så lita på din magkänsla. Jag har fött barn i december respektive januari och avstod vaccin båda gångerna. Kände mig väldigt trygg i det beslutet och skulle det bli fler barn skulle jag avstå då med. 😉

 • Jennifer

  Har aldrig vaccinerat mig mot influensorna, men är inte gravid heller. Tycker det är en svår fråga. Jag är kronisk sjuk och blir väldigt dålig av en liten förkylning, och skulle jag smitta min mamma slutar det ofta med akuten för hennes del (också kronisk sjuk). Men efter allt som blev med svininfluensavaccinet har jag blivit så himla rädd för att vaccinera mig mot sånt som inte är beprövat. (Vaccinerade mig inte mot det heller)
  Vad blev ni drabbade av efter svininfluensavaccinet? Du behöver naturligtvis inte svara om du inte vill.

  • Emma - På Smällen!

   Jag vaccinerade mig mot svininfluensan men drabbades inte (vad jag vet). Jair vet jag inte, vi kände inte varandra då. En annan i min familj blev drabbad, men jag kan tyvärr inte skriva vad som hände av respekt för den personen.

 • Angelica

  Första graviditeten vaccinerade jag mig inte, men då var jag beräknad i augusti och hade inga dagisbarn hemma 🙂 Nu har jag BF i februari (VAB-ruari) och en liten kille som drar hem det mesta från förskolan, så jag tänker vaccinera mig mot influensan för att skydda mig och bebisen i magen. Tydligen skyddar effekten bebisen ett tag efter att den är född också. Jag är också väldigt selektiv med vaccin, speciellt under graviditet! Jag har frågat runt, både barnmorskor, läkare och specialistläkare ang. influensavaccinet, och alla har sagt att det är ok, det rekommenderas t om när man är gravid. Detta säsongsvaccin är ett gammalt beprövat vaccin som inte har visat några allvarliga bieffekter, medans vaccinet för svininfluensan togs fram och distribuerades ”för snabbt” för att det var lite mass-hysteri (man hann helt enkelt inte upptäcka alla bieffekter innan det kom ut på marknaden).

  • Emma - På Smällen!

   Jag förstår verkligen hur du tänker. Det är möjligt att jag hade resonerat annorlunda om jag skulle föda i februari. Det är ju inte så lätt för bebisen om den får influensa som nyfödd. Har ni tänkt nåt på hur ni ska göra med dagis när bebis kommer? Ska ni hålla er kille hemma tills värsta smittorna är över eller ska ni ha honom på dagis som vanligt? Jag kanske beror på hur allt blir när bebis kommer kan jag tänka mig.

   • Angelica

    Jag vill helst att maken ska vara hemma minst en månad från jobbet när bebisen kommer, så att storebror också kan vara hemma heltid (både för hans skull, så att han inte känner sig undanskuffad, och för smittornas skull).

    • Emma - På Smällen!

     Låter väldigt vettigt! Om ni har möjligheten så tycker jag ni ska ta den. Första tiden är ju ganska krävande så det är bra om pappan är hemma mycket då 🙂

 • Mikaela

  Vaccinerade mig mot svininfluensan då när det var på tapeten. Säger bara ALDRIG IGEN!. Har aldrig varit så sjuk. Vanliga influensan har jag aldrig vaccinerat mig mot och kommer aldrig heller att göra, trots att jag nu ingår i två riskgrupper som gravid. Har haft influensa flera gånger och visst är det jobbigt men man överlever det. Dessutom får man ju bättre skydd om man utsätter kroppen lite, samtidigt som det inte finns några som helst garantier att man inte blir sjuk trots vaccinering.

  • Emma - På Smällen!

   Usch då 🙁 Lite så tänker jag också, men jag har läst att det kan vara farligt för bebis om mamman får influensan, minns inte riktigt vad som kunde hända bara…

   • Mikaela

    Det som tydligen kan vara farligt för fostret är att det blir en ökad stressnivå om man till exempel får hög feber. Därför ska man vara noga med att ta panodil/alvedon så att man inte går runt med feber i onödan. Sen är det klart att det kan ju bli svårare att behandla mamman om man behöver hjälp på något sätt då man inte kan ta alla mediciner som gravid. Men risken är minimal att fostret drabbas av att mamman får influensa. Är det som socialstyrelsen har skrivit om det iaf. Så du behöver inte vara orolig bara för att du inte vaccinerar dig. Och vi får ju ändå barn i mars/april så då är ju den värsta säsongen över.

    • Emma - På Smällen!

     Gud vad skönt! Jag läste precis om det här också när jag googlade nu på morgonen. Det stod också att dom gravida som blir inlagda på sjukhuset oftast blir det pga andningen eftersom fostret trycker på lungorna i slutet av graviditeten och då kan det vara jobbigare när man är sjuk. Jag kände aldrig att det var jobbigt att andas när jag var gravid med Lucas, hoppas att bebisen i magen tänker ligga på samma sätt så att jag inte får problem med det den här gången heller 🙂

 • Ida

  Fick mitt andra barn i februari och valde att vaccinera mig. Precis som ovanstående kommentar säger så är säsongsvaccinen väl beprövade. Vår dotter gick inte på dagis, men jag hade aldrig förlåtit mig själv om bebisen blivit jättedålig där i början för att jag inte hade vaccinerat mig. Eller om jag hade blivit jättesjuk under graviditeten. För mig kändes det självklart! Känner att det rekommenderas av en god anledning. Men man ska alltid följa sin magkänsla och kunna stå för de följder det kan få.

  • Emma - På Smällen!

   Så tänkte jag jämt också förut, men svininfluensavaccinet fick alla gravida före alla andra och i efterhand så var det inte så bra. Jag tog svininfluensa vaccinet innan jag åkte till Brasilien och jag satt i ett väntrum fullt med gravida 🙁 Jag tror som du skriver att man ska göra det man själv känner är rätt och det man tror på. Jag hade kanske tänkt annorlunda om jag skulle få i februari. Jag skulle heller aldrig förlåta mig själv om min nyfödda blev jättesjuk för att jag inte hade vaccinerat mig. Nu hoppas jag att min gravidkropp klarar av en influensa om jag skulle få en. Jag tror ju att jag klarar mer än min nyfödda bebis gör.

 • zarah

  Jag vaccinerade mig inte när jag väntade de andra två. Hade bf i januari och april då. Med första så var det bara vi. Med andra hade vi ett barn på föris men kände ändå att jag skulle avstå. Denna gången är jag lite mer osäker. Men tror inte jag tar vaccin denna gången heller.

  • Emma - På Smällen!

   Jag var osäker första gången men då sa vårdcentralen att jag inte behövde eftersom jag tog svininfluensa-sprutan 2009. (Jag var gravid 2012-2013) Men nu tvivlar jag på att den sprutan fortfarande har effekt.

 • Frida

  BF 15 nov och har en 2,5 åring som går på förskola så jag tillhör definitivt riskgrupp, ska absolut ta vaccin så fort det går då det även kommer ge den lilla ett skydd. Har också hört att detta är ett välbeprövat vaccin och konsekvensena av att drabbas av influensan nu skrämmer mer än ev konsekvenser av vaccin.

  • Emma - På Smällen!

   Åh det förstår jag. Bebis kommer ju mitt i smittotider så om det stämmer att bebisen får skydd så är det verkligen värt det 🙂

 • Cecilia

  Jag har bf runt jul och skulle inte ens överväga att ta ett influensavaccin eller något annat vaccin över huvudtaget. ’Inte ens’ en värktablett skulle jag ta! Har varit svårt sjuk stötte delen av mitt liv pga ’välbeprövade och ofarliga’ läkemedel tills jag vaknade upp och förstod att läkemedel gör oss sjuka! Tacka sjukvården för att de kan operera oss efter en olycka eller sy ett sår men läkemedel och vacciner ska man vara otroligt försiktig med.

  • Emma - På Smällen!

   Oj, inte ens en värktablett? Jag tar inte min astmamedicin just för att jag är gravid, men jag lider inte alls av astman just nu. När jag är gravid blir min astma automatiskt bättre så jag behöver inte medicinen. Men värktabletter tar jag om jag mår dåligt, jag tror det är bättre för kroppen att lindra smärta än att härda igenom den.

 • Pilla

  Jag vaccinerar mig varje år. Kommer även göra det i år igen. Bebis har bf i dec och två äldre syskon. Jag vågar inte riskera att bli influensasjuk nu som gravid. Vill inte heller vara dålig i samband med förlossning. Dessutom får bebis de bra antikropparna från vaccinet så även bebis har ett litet motstånd. Jag är positiv till influensavaccinet. Säsongsvaccinet går inte att jämföra med svinvaccinet. Jag kanske är positivt inställd då min mor arbetar med vaccinationer. Jag vågar inte chansa, det känns rätt för mig. Man måste göra det som känns rätt i magen.

  Apropå att ständigt vara förkyld under grav. Jisses så förkyld jag varit denna gång!! Så har det inte varit de två andra gångerna. Min bm sa att järnbrist kan försämra immunförsvaret. Sedan jag började äta järn har det (peppar peppar) varit lite bättre

 • Natalie

  Självklart ska jag vaccinera mig. Säsongsvaccinet är ett gammalt beprövat vaccin som inte har visat några allvarliga bieffekter över huvud taget. Svininfluensan var nytt och inte alls samma typ av vaccin. Dessutom är det livsfarligt för bebisen om man får en allvarlig feber/influensa under graviditeten…

 • Maria

  Hejsan!
  Jag har också BF i april och det är många som skriver att det vanliga influensavaccinet är välbeprövad, men om man går in och läser så är det ju tillagt ett visst svininfluensavaccin i den nuvarande vaccinationen men inte den samma som förut, så hur välbeprövad kan den vara då tänker jag?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.