Ugnsbakad brie till gravid

Ikväll provar vi att värma upp brieost i ugnen. Det räcker att man upphettar hela osten till 70 grader enligt 1177 så man behöver inte koka osten som jag gjorde sist. Jag valde att stoppa in hela osten trots att den var gigantisk! Anledningen till att jag gjorde det var för att jag inte ville den skulle smälta sönder. Jag försökte även mäta temperaturen, men tempen ramlade ner på plåten och gick sönder.. Typiskt!! Hehe!

Men jag såg att den bubblade i hålet i mitten så då är det ok 🙂 Jag började mumsa på osten så fort jag fick ut den är ugnen, såååå gott! Men konsistens blev lite så där. Jag hade hoppats på att den skulle smälta och bli rinnig, men den blev lite geleaktig. Lite som sån där Jelly-efterrätt typ.. Nästa helg ska jag prova med en rund vit-blå-mögelost och se hur den blir 🙂 även om jag inte är helt nöjd än så är det här mycket bättre än inget!

Och en sak till, brieosten jag har är pastöriserad vilket även getost brukar vara. Men enligt Livsmedelsverket ska man avstå även pastöriserad brieost och getost eftersom det oftast tillsätts en liten del opastöriserad mjölk till dessa ostar. Man måste naturligtvis inte drabbas av Listeria bara för att man äter sån ost, men man kan drabbas. Kan vara bra att känna till 🙂

Jag fick en fråga om hur osten såg ut efter ugnen så jag lägger upp det här också 🙂 

Hela osten blev lite geleaktig inuti. För min del hade den gärna fått smälta lite. Jag tror jag ska köra in den i ugnen igen imorgon 🙂

Relaterade Inlägg

10 Kommentarer

  • Emma - På Smällen!

   Nej, det är inte ok. Står på 1177 och livsmedelsverket att man ska avstå även om den är pastöriserad. Men uppvärmd till över 70 grader så är det ok 🙂

   Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ok, då får jag ha inne den längre imorgon då. Den var inne i 20 min och det bubbla i mitten och den flöt ut i mitten när jag skar i den, men sen blev den stel. Men jag stoppar in den imon igen då 🙂

   Svara
 1. Mikaela

  Har läst flera som säger att det är okej att äta Brie som gravid. Förstår bara inte var de fått den informationen ifrån? På livsmedelsverkets hemsida står det ju tydligt att man ska undvika mögel- och brie, pastöriserad eller ej pga listeria. Upphettat går ju självklart bra. Undrar bara vilka rekommendationer man går på om ej livsmedelsverket? Vilka är mer pålitliga menar jag? Jag gick på livsmedelsverkets rekommendationer förra graviditeten också och skulle ju aldrig äta något som står med och riskera mitt ofödda barns hälsa.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Så tänker jag också. Jag tror att det är många som inte vet för det står ju på ett ställa att man inte ska äta opastöriserad och brie och getost finns ju som pastöriserat så många verkar ha missat det. Jag tror att risken är extremt liten att drabbas, men jag vågar inte chansa.

   Svara
 2. Johanna

  Tror att man ska undvika otillagad mögelost (även vitmögel,typ brie) dels för den opastöriserade mjölken men även för mögelkulturen som används. Vet inte säkert men fick höra detta av en kund när jag jobbade i butik

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här