Okategoriserade

Godis och läsk till småbarn?

Nu så här efter Halloween-helgen tycker jag att det är lite passande att ta upp det här med godis och läsk till småbarn igen. Det är exakt ett år sen som jag skrev om det här sist och nu är Lucas 2,5 år så jag tycker att det är dags för en uppdatering gällande detta.

Min ståndpunkt är faktiskt fortfarande samma nu som det var för ett år sen. Ingen läsk och inget godis. För ett år sen hade vi gett Lucas kex, kakor, glass men han hade fortfarande inte fått dricka saft eller äta choklad. Nu ger vi honom saft ibland (mycket saft i somras men nu vill han inte ha längre) och choklad vill han ha om jag äter det. Jag tycker choklad är ok eftersom det inte fastnar i tänderna så som godis gör, men jag vill helst hålla choklad borta så länge som möjligt så nu äter jag bara choklad när Lucas har somnat på kvällarna (bra för mig för jag får inte lika många tillfällen haha). Godis köper vi inte alls längre för om Lucas skulle se oss äta det så skulle det vara helt kört! Han är alldeles för nyfiken och medveten nu, så skulle han se oss så skulle han också vilja smaka. Jair gömde gummibjörnar i kylskåpet förra veckan. När Lucas fick syn på dom så grät han ända tills han fick två att leka med. Han har aldrig sett oss äta godis så han vet inte att man ska äta dom som tur är! Men det är ju bara en tidsfråga nu!

Vi vill hålla Lucas borta från godis och läsk så länge det bara går. Han vet inte vad han missar så det går ingen nöd på honom. Vi kanske lyckas ganska länge med honom, men andra barnet kommer såklart bli svårare. Men min mamma lyckades ändå hålla mig borta från allt sånt där, till och med choklad, tills jag var 4 år och min mamma är en riktig godisgris så det är ganska imponerande tycker jag.

Jag tycker faktiskt inte att det finns nån anledning att ge småbarn godis och läsk och så länge det är svårt att borsta tänderna på dom tycker jag att man ska tänka efter noga vad man ger dom. Jag kan bli lite arg inombords när jag ser andra föräldrar ge godis, läsk, choklad till sina bebisar som inte ens fyllt 1 år! Men jag har aldrig, aldrig, aldrig sagt något för det är inte min sak att lägga mig i. Och det är ju inte precis gift som föräldrarna ger barnet, jag bara känner att det är så himla onödigt! Vi kämpar fortfarande med Lucas tandborstning. Jag har provat ett nytt trick som en kompis tipsade om, nämligen att skrika högt och stort med hela munnen för då härmar barnet. Det funkar för mig och Lucas, men jag måste vara så snabb och får oftast inte se så bra i överkäken. Så därför har jag sagt att så länge han inte går med på att borsta tänderna frivilligt så är han inte gammal nog att äta godis eller dricka läsk. PUNKT!

Vad tycker ni? Alltid intressant att höra hur andra resonerar och gör? Vad är ok och vad ska man undvika? När är det ok att ge barn godis och läsk egentligen, var går gränsen?

Här fick Lucas smaka på kaksmeten för första gången när vi bakade för 2 veckor sen 🙂

28 Comments

 • Virre

  Maximilian har fått någon ex av morfar men att ha ex lördagsgodis tycker jag är lite tidigt. Sen har vi dock fått tips i att prova och ge hnm 1-2 chips innan mat för att dra igång matsuget (självklart inte varje dag). Ett annat ämne som kan diskuteras under halloween är ju huruvida vilka dörrar man ”får” ringa på , i USA är det endast de som är utsmyckade. Vi har en rädd kille här hemma som fortfarande drömmer mardrömmar och tror att det är farligt utanför ytterdörren. En kompis lilla kolik bebis vaknade och somnade så klart inte om… oj vad långt det blev men har funderat på detta under helgen, kanske en fråga du kan lyfta? 🙂

  • Emma - På Smällen igen!

   Stackars Maximilian att han blev så rädd 🙁 Lilla gubben! Ja, det är absolut ett ämne som är intressant att lyfta. Synd att jag inte tänkte på det innan Halloween. Kanske skriver ett i veckan om jag hinner annars så skulle det var ett superbra och viktigt ämne att lyfta innan Halloween nästa år!!

 • Lin

  Inga förbud, men inte läsk eller godis. Nu är ju inte det dags för min ettåring än. Han fick smaka någon smula på sin födelsedag, inget han uppskattade – tvärtom.

  När det kommer till godis så är det ju så mycket skit i, men kvävningsrisken är den största anledningen. Om han i framtiden skulle vilja smaka glass eller bulle, fine. Jag är själv uppväxt med föräldrar som förbjöd allt ”gott”. Resulterade givetvis i en slags ”gott”-mani. Det vill jag undvika.

  • Emma - På Smällen igen!

   Jag tror inte heller på att förbjuda allt och jag tror det är viktigt att veta varför man förbjuder. Inte bara säga att socker leder till fetma och diabetes för det gör det inte i små mängder. Jag tycker jag har en bra anledning att välja bort godis och läsk så därför väljer jag bort dom så länge det går.

 • Sandra

  Nr två är såååååå mkt svårare som du skriver. När hon var åtta månader lyckades hon sno godis från julmyset. Hela ungen täckt i choklad. Som tur var ”bara” ren choklad och rispuffar. Nu är hon 18 mån och en riktig godisråtta. Som tur är så är storasyster kräsen och äter i princip bara choklad och popcorn så det är det dom får om ingen bjuder dom borta. (Å då är det bara lilla fröken som äter). De får godis i små mängder och är alltid nöjda med det de får. Än så länge inget tjat. Dricka köper vi endast vid extra speciella tillfällen. Då vill 4-åringen ha men efter ett tag kommer hon och ber om vatten. Misstänker att Nr3 lär bli än svårare.. hon är bara 6 månader men följer allt syrrorna gör med ivriga ögon.

  När det kommer till tandborstning är vi rätt hårda. Jag borstar även om de slingrar skriker och är arga. Så många duster vi haft kring tandborsten! Vi har köpt små tandborstdjur som tandborsten bor i. Sen får de borsta själva och när de borstat klart borstar en vuxen. Alltid. Tjejen på 18 månader har sista veckorna börjat acceptera detta så mindre arga tårar nu. Bara en kvar som ska in i rutinen. Hon får sin första tandborste i adventskalendern och sen får hon börja hänga med syrrorna på toa varje morgon och kväll och ”borsta” tandköttet.

  • Emma - På Smällen igen!

   Det är klart. Barn lär sig av varandra 😛 Men tur att storasyster så kräsen i alla fall. Lucas är också kräsen så vi kommer nog kunna hålla godis borta ett bra tag till 🙂 Hoppas i alla fall!

   Vi borstar också även om han försöker få bort oss, men jag önskar att jag kunde komma åt och se ordentligt. Han har ganska stark tunga och lyckas ofta puta bort oss när han inte vill så vi kommer alltid åt bättre när han samarbetar än när vi tvingar. Jag ska prova en ny grej imorgonbitt och se om det funkar bättre 🙂

   • Emma

    Ett tag ville inte vår dotter borsta tänderna, men då fick hon borsta våra först å sen vi hennes, gick kanon! Gjorde så nå dagar sen va det inge problem å borsta!

 • Linda

  Det är nog väldigt bra att tänka som ni gör i den frågan. Tandborstning kan vara klurigt. För oss går det oftast bra men går i perioder. Vägrar han så borstar vi ändå det är inte han som bestämmer. Tänderna SKA borstas. Vad säger tandläkaren om välling förresten. Mjölkprodukter innfhåller ju mycket socker. Man ska ju absolut inte ge välling och sen låta barnet somna tex

  • Emma - På Smällen igen!

   Vi borstar också oavsett om han vill men jag tycker inte att han ska få nåt godis förrän han accepterar tandborstningen helt och hållet. Vad det gäller vällingen så har jag frågat tandläkaren flera gånger och flera olika på kliniken där han går och dom tycker absolut inte att det är nån fara konstigt nog! Dom reagerade inte alls! Men nån läsare skrev att man skulle åtminstone välja osötad välling alltså är inte den för 2-åringar med fruktsmak ok. Vi köper bara osötad utan smak pga det.

 • Camilla 33 år och 10 barnsmamma som lever med lungsjuk man

  Här har vi aldrig haft några förbud,alla äter godis och dricker läsk på lördagar och till fredagsmys äter dom chips och ostbågar.
  Inget av mina barn är överviktiga eller haft hål i tänderna 😀
  Alla gör olika,jag påpekar inte heller andra.;-D
  Med vänlig hälsning Camilla
  http://www.minstorafamilj.se

  • Emma - På Smällen igen!

   Jag tror inte heller att man blir överviktig bara för att man inte har några förbud. Lagom mängder och begränsat per vecka så är det ingen fara. Jag tänker mest på tänderna på dom små som kan vara svåra att borsta. Kram!

 • Nikiå

  Vi är ganska strikta. Dottern behöver inte veta av godis, läsk, chips om inte vi introducerar. Hon älskar dock sitt egna snacks som är från barnmatshyllan typ fruktstänger, fullkornskex utan socker o grejer o majskrokar 🙂 klämpåse älskar hon fortfarande haha. Nötter gillar hon, både salta och osaltade. Dock ger vi sällan saltade, bara om hon ser oss äta får hon några. Glass och fika när det bjuds på. Jag ser hos min dotter att hon verkligen gillar sånt här, hon har inget stopp känner jag så då känns det ännu viktigare att inte introducera ”skit”. Och socker är faktiskt inte alls bra på något sätt för någon, oavsett ålder eller tänder. Min dotter är 2,5 år och vi borstar tänderna morgon och kväll utan större protester hon tycker mest det är tråkigt bara..

  • Emma - På Smällen igen!

   Åh vad skönt att hon gillar sånt. Lucas ratade allt sånt när han var cirka 1 år. Jag tror det var ungefär då som hans näspolyper hade blivit så stora att han slutade känna lukt och därmed minskad smak. Det tog ytterligare 1 år innan han började gilla glass och kaka. När han var 1 år gillade han popcorn och chips, men inte nu längre. Godis, läsk och choklad undviker vi när Lucas är vaken.

   Eftersom barnen inte känner till allt sött och gott innan vi introducerar det så tycker jag att man kan vänta. Men annars tror jag personligen inte att sött och socker är nån större fara om man alltid tänker på mängderna. Och för tändernas skull så ska man inte småäta eller söt-äta varje dag.

 • Mikaela

  Godis och läsk har vi förbud på. Saft får sonen inte så ofta men ibland. Små chokladbitar och ostbågar/ nötter får han lite grann som fredagsmys.
  Ibland är det lättare och ibland lite svårare med tandborstningen men borstar två gånger om dagen. Har faktiskt fungerat lite bättre sedan vi började med eltandbotste. Den tycker han är rolig och spelar fin musik.

 • Jessica

  Hej! Jag är en ny följare av din blogg så jag har aldrig kommenterat men tänkte jag kunde passa på nu. När vår son blev 3 år så bytte vi ut hans nappar mot vuxengodis, han hade istället fått russin och torkade aprikoser som vi kallade godis. Idag är han snart 5 år och på lördagar går vi på godisaffären och där får han välja ut 5 st vilket han är jättenöjd med. Nu har lillebror börjat förstå att storebror får något annat i sin kopp på lördagar men vårt mål är att hålla även han borta från godis till 3 års dagen! Men det är mycket svårare med syskonet tycker jag!

  • Emma - På Smällen igen!

   Hej! Vad roligt!!! Men vilket bra tips! Lucas äter inget sånt än, men jag hoppas att han ska uppskatta mer smaker när han har opererat bort sina näspolyper och kan känna lite mer lukt, då kanske torkad frukt m.m. smakar lite godare 🙂 Torkade aprikoser är ju såååå gott! 3 år på barn nummer 2 är ju väldigt bra om ni lyckas med det! Hejaheja!!! 🙂

 • a

  Vi är ganska hårda med sötsaker. Många i vår omgivning tycler vi är lite för hårda ibland då ex kusinerna äter godis men vår
  Dotter inte får smaka. Men ju äldre hon blivit 2,5 nu, desto mer har hon fått smaka ex göass eller bulle. Men aldrig godis. Det är lite svårt när
  De äldre kusinerna äter men hon gråter ellee tjatar inte. Är vi hos vänner aå finns det oftast sötsaker på bordet sä kan hon smaka lite på något bakat men äter inte så
  Myclet. Jag tänker att socker finns i maten så det är tillräckligt.

  • Emma - På Smällen igen!

   Vad skönt att ni har lyckats undvika godis även fast hon har äldre kusiner. Jag tror det är bra att vänta så länge som det går och så länge hon inte gråter eller tjata så går det ju ingen nöd på henne 🙂

 • Malin

  Jag och min man äter lchf (inte dottern). Hon har fått smaka bulle några gånger på café och hon älskar det, men hon älskar all mat och eftersom att vi aldrig har godis eller kakor hemma så blir det ju ingen vana.

 • Millan

  Dottern är född september 2013. Hon fick smaka sin första kaka, bulle å glass i somras. Alltså strax innan hon fyllde 2 år. Samma sak med saft, men det är fortfarande väldigt sällan. Läsk är big nono!
  Godis vill/ska vi vänta med bra länge! Det är bara folk i vår omgivning (läs farmor å farfar som bor grannar, som vi träffar flera ggr i veckan) som har lite problem med detta. Å det va just tjatet från dom som gjorde att jag gav med mig på kakor å sånt…

  Jag vill som sagt vänta lääänge med godis. Å framför allt eftersom vi väntar barn om 2 mån, å även där vill vi ju vänta å då är detnog lättare om storasyster inte heller börjar 😉

  Jag kan som du bli lite arg/irriterad när jag ser föräldrar ge godis/läsk/sötsaker till typ 1 åringar, men jag skulle aldrig säga nått jag heller 😉

 • Cilla

  Jag håller med dig! Vi försöker undvika godsaker till barnen (2 & 4 år) så mycket som möjligt och det går riktigt bra! Det som är mest jobbigt är vuxna runt omkring som tycker vi är för hårda men känns som det är för att dom har svårt att låta bli själva!

 • Therese

  Min dotter äter godis om hon ser det hos nån. Annars har hon fått en mini påse med 6 bitar i vid två tillfällen. Är inte för detta med lördags godis. Vi begränsar de dom tillfällen hon äter de. Hon är nu 2,5 år. Läsk dricker hon enbart vid festliga tillfällen.

 • Therese

  Mina barn på 2,5 och 15mån har inte fått smakat en godisbit ännu och så ska det förbli tills dom iallafall är 4-5 år. Jag tycker det är alldeles för tidigt att ge dom godis och läsk. Självklart gör alla som dom vill men jag tycker det är jobbigt att se små barn äta godis redan i tidig ålder när dom inte ens vet vad det är egentligen. Kakor och saft går bra men absolut inget godis och läsk till mina barn. Och jag vet att folk tycker vi är löjliga som inte ens låter dom få smaka men varför ska dom göra det? Den dagen dom frågar om dom kan få smaka så kanske, det återstår att se då.

 • Anneli

  Tycker som du att det är onödigt sålänge det går. Min stora tjej är 4 snart och hon får ta emot godis som tex klubba på pizzerian, när det bjuds på kalas osv men vi har inte godis som obligatoriskt på lördagar. Försöker ha en avslappnad inställning till sött så att det inte blir så intressant. Hon är även väldigt lätt att borsta tänderna på så det är inget problem. Lillasyster däremot är svårborstad och bara 1,5 år så hon får inte godis alls på det sättet. Men även hon kan få bulle när det bjuds. Exkludering leder bara till att sött blir ännu mer åtråvärt tror jag så bättre att ge lite men sätta en gräns.

 • Anna

  Hej
  Jag är håller helt med dig.
  Men istället för att utesluta det helt, om Lucias nu skulle få upp ögonen för iallafall choklad å finns det ju jättebra sockerfria alternativ. Steviasötad choklad t.ex
  Sen har vi ju alla sockerfria safter och Läsksorter.
  Här hemma kör vi till och med med sockerfri sylt till Theos sockerfria pannkakor =)

  Socker ÄR ett gift i för stor mängd, men med sunt förnuft kommer man långt. Jag tänker såklart låta Theo smaka på sin tårta när han fyller år, kanske han får en kaka eller två också.. men han fyller ju bara år en gång om året som tur är.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.