Fråga angående att potträna sent
På mitt inlägg om potträning iförrigår fick jag en fråga från min fina vän Sofie som jag tänkte försöka svara på. Men eftersom frågan är generell till alla föräldrar så tänkte jag att ni kanske också vill dela era tankar kring detta? Därför lägger jag upp frågan i ett inlägg. Hoppas det var ok Sofie 🙂
Tänkte väl egentligen en generell fråga men den blir ju riktad till dig nu istället. Du är ju insatt i en stor babyvärld nu och kan säkert svara för mer än bara dig själv. Varför väljer man att avvänja blöjan så sent? (För mig är allting efter 2 år sent. Vi använde Matthew någonstans runt 1,5år och jag kände inte att vi var supertidiga vi reste mycket och allt va ganska trassligt osv så jag tyckte nästan vi var sena och hade nog försökt tidigare om vi haft lite stabilare). Det är ju trots allt ett aktivt val att välja när man börjar avvänja sitt barn och lära dem gå på potta eller toalett. Sen tar det ju olika barn olika lång tid och visa barn kanske inte är mottagliga för avvänja för tidigt, omständigheter osv. Men bortsett från det så förstår jag inte varför folk väljer att göra det såpass sent som jag uppfattar att många göra. Efter 3-4 och uppåt 5 är helt galet, för mig. Blöjbyte tyckte jag inte själv var någon höjdare så olycksperioden va värt det flera gånger om att slippa blöjorna för all framtid. Är det en bekvämlighet tro? Låghängande frukt att det är bekvämt nu med blöjan så man inte anstränger sig och ser vinsten i att slippa det om några veckor och framåt? Eller tänker man att barnet är för litet. Det är för svårt och för mycket press på barnet att försöka förtiidgt? (Bara nyfiken och vill gärna höra hur du tänker och hur andra tänker och har gjort.)
Svar: I vårt fall så började vi se Lucas mönster när han var cirka 1,5 år. Då var vi i Brasilien och jag var jättesugen på att börja potträningen, men Jair fick panik varje gång Lucas kissade eller bajsade på golvet så i vårt fall var det väl pappan som inte var riktigt redo då. Dessutom hade vi ingen potta och vi skulle åka hem till Sverige väldigt snart och då sa vi att när vi flyttar till nya lägenheten så skulle vi börja. När Lucas fyllde 2 år fick han en potta, men han var livrädd för den. Ville absolut inte sitta på den utan fick panik. Han var verkligen inte redo, kände jag då. För att potträningen skulle funka så måste han ju våga sitta på pottan, annars går det ju inte. Tiden gick och vi pratade om pottan, nallen fick sitta på pottan, vi läste potträningsböcker m.m. Han började bli mer och mer nyfiken, men det tog sin lilla tid. Planen var att potträna under sommaren, men det blev aldrig av. Vi var ute och reste och gjorde roliga saker så fort vi var lediga. Efter sommaren körde vi igång och det gick faktiskt ganska bra. Lucas lärde sig att kissa på kommando, men sen blev han jätteförkyld och då var det inte läge att fortsätta just då. Hösten har sedan rullat på med förkylningar titt som tätt och vi har tränat lite då och då. Vi har aldrig gått all-in, utan har kört blöjfritt halva dagar eller en hel dag, men inte flera dagar i sträck. Vi har alltså inte varit konsekventa.
Angående att potträna tidigt/sent så har jag alltid tyckt att mellan 2-3 år är en bra ålder. Jag vill helst att Lucas ska vara torr på dagtid innan han fyller 3 år. Det är mitt mål. Jag har aldrig haft ambitionen att han ska vara blöjfri tidigare än så för jag har aldrig fattat grejen med att potträna tidigt. 4-5 år tycker jag känns sent också, men 1-2 år är för mig väldigt tidigt. Jag vet inte varför jag tycker som jag gör, det är mer en uppfattning jag har fått. Om alla pottränade sina barn mellan 1-2 år hade väl jag tyckt att det varit normalt också, men nu har jag inte upplevt det så. Om jag försöker tänka tillbaka på hur allt blev så känner jag att det hade varit bra om pottan hade funnits med i bilden vid 1,5 år så att han inte hade blivit rädd för den, då hade vi kunnat börja med träningen när han var 2 år. Och om vi hade funnit tid tidigare så hade kunnat gå all-in på 3-dagarsmetoden och då hade kanske Lucas varit blöjfri nu. Men samtidigt så ställer jag mig frågan: Till vilken nytta? För att slippa köpa blöjor? Eller för att slippa byta blöjor? För miljöns skull? För vem egentligen? För Lucas tror jag inte bryr sig om han är blöjfri som 2-åring eller som 3-åring…
Tack för din fråga! Jag tycker detta är en superintressant och det skulle vara väldigt roligt om ni läsare vill ge er synvinkel i frågan! Vad tycker ni är tidigt resp. sent och varför börjar många föräldrar med träningen sent?
24 Comments
C
Vi körde som er vid 2,5 men på rekommendation från pedagogen på dagis gick vi all in dagtid över en långhelg (tror 3 eller 4 dgr) och sen hjälpte de oss på förskolan att peppa. Visst var det olyckor med kiss i början men det gick över på någon vecka. Nattetid fick hon fortsätta med blöjan tills hon var torr 7 nätter i sträck vid 3,5 år. Ville inte att hon skulle få jobbiga nätter när hon kissade ner sig, nattetid handlar det tydligen om något hormon som njurarna utsöndrar (har jag läst).
Vår son är nu 1 år 10 mån och jag planerar att börja rätt snart. Anledningen till det är att jag läste nyligen att fler och fler barn får infektioner (urinvägsinfektioner) som kan ge problem med njurarna. Vi bor inte i Sverige och här känner jag att de flesta barnen är blöjfria runt 2,5 år, m
C
Forts… Men många redan tidigare. Tror dock att som du säger att barnet måste våga, samtidigt som jag känner att man får bestämma sig och sen köra på. Så när barnet visar intresse för pottan får man ta några jobbiga dagar. 3-4 år känns väldigt sent men alla tänker vi ju olika. Tror dock jag läste att bvc ska börja rekommendera tidigare pottträning pga infektioner som jag skrev om ovan.
Ni verkar vara så fina med L och jag tror nog det skulle gå toppen om ni kastar blöjorna helt dagtid! Lycka till
Linda
Alltså vilken dum och nedvärderande fråga! Man måste tänka att barn är individer och det finns ingen ålder som är rätt eller fel. Det handlar inte om att man är duktig om man får bort blöjan snabbt. Av min erfarenhet som förskollärare är 2-3 år den vanligaste åldern att barn slutar med blöjor. Alexander börjar bli redo nu märker vi. Så vi kör nog ett race i jul när vi är lediga. Så får vi se om det funkar sen.
Emma - På Smällen igen!
Jag tycker inte alls att det här är en dum och nervärderande fråga! Läser man hela frågan så skriver ju hon dessutom att det såklart är individuellt. I olika länder pottränar man olika tidigt och jag råkar veta att detta var en svensk-amerikansk familj. Alla får olika uppfattning beroende på vad dom är uppväxta med och vad dom har kring sig och du har förskolans värld omkring dig och får därför en ganska bra uppfattning om hur det är i Sverige.
Jag tycker det var en bra ställd fråga som öppnar upp för alla att tycka olika. Jag ser inget nedvärderande med detta!
Sofie
Hej Linda, Min frågar var just hur andra tänker och var absolut inte menad att vara nedvärderande. Varför är det en dum fråga att höra vad andra tycker är sent och tidigt att börja med potträning? Alla tycker ju olika och det är ju intressant att höra just hur andra tänker och vilka förutsättningar de har. Självklart är det inget som är rätt eller fel utan poängen är att få höra andras synsätt.
Catrin
Jag håller med ovanstående kommentar om att det är väldigt individuellt! Vår dotter på 2,5 år har vi försökt få blöjfri sedan i våras, då vi introducerade pottan. Hon har i perioder varit väldigt intresserad och gärna avstått blöja hemma. Har försökt att vara utan så mycket som möjligt hemma och bara haft tröja på sig, då går det oftast bra och hon sätter sig på pottan när hon behöver. Men så fort hon har kläder på så händer det olyckor och hon kan ju inte springa med rumpan bar hemma jämt! Så det känns som om vi kört fast lite! Tror nog att vi skall försöka få till en 3 dagars utan blöja hemma nu under julledigheten också och hoppas det släpper! Vi har ju försökt att inte tvinga henne när hon inte vill gå utan, men kanske behöver vara mer konsekvent!? För nu tror jag vi har väntat ut henne tillräckligt, blir nog inte mer redo än så här! Hon skall få fina trosor i julklapp 🙂
carina
Hej!! Vi har aldrig ägt en potta till våra barn. Vi har alltid låtit dom sitta på toaletten direkt. För man kan ju inte hitta en potta överallt och sen så ser ju barnen att vi sitter på toaletten så då uppmuntrar man barnen till att göra detsamma. Jag har alltid börjat sätta barnen på toaletten vid ett års ålder efter varje blöjbyte. Så att det blir en rutin. Våra barn har varit helt blöjfria både på dagen och natten vid två år. Jag tycker att man gör barnen en tjänst också gör man barnen mer självständiga. Det har funkat för oss och jag kommer även göra så nu med barn nr fem. Lycka till!!!
http://Www.defyrabasta.bloggo.nu
Sara
Der finns ju andra alternativ som tex babypottning, även kallat EC (inte samma sak som pottträning). Vi började vid 6 månader då marintroduktionen gjorde det svårare för dottern att bajsa. Det går ut på att läsa barnets signaler och erbjuda en plats att göra ifrån sig tex toaletten, en potta eller vasken. Målet är inte att bli blöjfri tidigt men på sikt avdramatiserar det nog steget att ta bort blöjan efterom barnet är så vant vid att gå någon annan stans än i blöjan. Mycket bra info finns på http://www.blojfribebis.se finns även en Facebookgrupp där man kan få råd och stöttning.
Erika Gripenstam
Jag har nog samma uppfattning som dig Emma. Jag tycker 1-2 år känns tidigt och 4-5 år känns sent. Jag känner själv att jag inte vill stressa på potträningen. Min dotter mår ju inte dåligt av att gå med blöja. Däremot kanske det blir svårare ju längre man väntar. Samtidigt så måste ju även förskolan vara med på det. Det gör ju ingen nytta att vi pottränar medan dagis använder blöjor så det funkar ju inte börja träna när man inte är ledig en längre period. Blir ju bara förvirrande för barnet.
Min dotter är snart 2,5 år. Jag skulle både vilja vänja henne vid att sova i egen säng och potträna egentligen från att hon var 2 år, men det känns inte rätt att göra det under stora förändringar. Jag har t ex varit gravid i stort sett hela det senaste året och mått dåligt om vart annat och nu kommer bebis snart. Så det beror ju även på förhållandena runt omkring. Håller också med om att barn är olika individer och olika redo.
Men ja, jag ska försöka följa rådet med nästa barn att börja tidigt med potträningen (det fanns inte när min dotter var liten). Sen så får vi väl se hur det går.
Nathalie
Väldigt intressant detta med potträning tycker jag. Jag har samma syn på lämplig blöjfri- ålder som dig Emma och min dotter blev blöjfri i somras när hon var 2 år och 2 månader. Men många äldre jag träffar har uppfattningen att vår generation tar bort blöjan väldigt sent och säger att det var sent att ha blöja efter 2 år för 20 år sedan. Såg också ett program där en barnläkare var orolig över att vi pottränar för sent då det inte är hälsosamt för barnen… Barn som har blöja tömmer tydligen aldrig blåsan helt utan småkissar… Det är först när man medvetet går på toa för att kissa som man tömmer blåsan som man ska… Så nu har dessa äldre fått mig att tro att vi kanske blivit senare med att potträna våra barn.
Linda
Med storasyster hade jag din syn på det hela med potträning. Dottern blev blöjfri dagtid vid 2,5. Med lillasyster har jag ändrat uppfattning. Har läst på om babypottning som är väldigt intressant så med henne har vi börjat potta på rutin (efter mat och sova) vid 2 månader.
Linda
Hann inte skriva klart…
Och på signal när hon visar att hon behöver bajsa! Har sedan dess bytt väldigt få bajsblöjor. Jätteskönt för mig! Skönt för lillasyster att slippa bajsa i blöjan för då hinner hon aldrig bli röd i rumpan och hon aldrig har haft magknip! Grodhållandet hjälper magen på traven. när hon är grinig brukar jag sätta henne på toaletten (har en bumbo toaring) och då brukar hon kissa och är ofta glad efteråt. Hon är nu sex månader och jag hoppas ju såklart att hon blir blöjfri tidigare än storasyster. ☺️ det är himla skönt att slippa blöjor tycker jag.
Sofie
Spännande med babypotting. Jag har hört om detta och vet flera som provat. Några med stor framgår och några som lade ned det strax efter. De flesta ser ju och lär sig de smås tecken tidigt, så det finns ju egentligen goda förutsättningar att introducera pottan jättetidigt. Kul! Lycka till!
Linda
Tack! Det är jättekul! Och så häftigt att lära sig förstå vad hon menar med sina signaler. Det är ju så mycket mer än bara potträning som det handlar om. Skulle vilja testa att använda teckenspråk oxå men jag har inget långtidsminne så det får jag nog ge upp.
Therese
Såg påett gammalt avsnitt av Prisjakt på trean(?) om vad ett barn kostar att tydligen har avvänjningsåldern ökat i Sverige från ca 2 år 1985 till 4 år idag. De hade ingen förklaring men jag tyckte det var lite intressant som inlägg i debatten. I övrigt ska ju barn göra allting så mkt tidigare nu för tiden.
Har också läst en del om potträning för bebisar men tycker det låter lite overkill. Min vännina som körde stenhårt på detta från 8 veckors ålder var så himla hemmalåst så det låter jobbigt! Jag trot faktiskt att man måste gå mycket på barnens egna vilja och utvecklingskurva!
Emma - På Smällen igen!
Ja verkligen intressant! Jag känner att om vi hade prioriterat potträningen istället för att göra roliga saker med Lucas när vi är lediga så hade han nog varit blöjfri mycket tidigare. Så jag tror att det kanske har ett samband med att föräldrar idag jobbar ganska mycket och vill göra roliga saker med sina barn när dom är lediga, istället för att använda ett efterlängtat lov till potträning och därmed bli hemmalåst dom dagarna. Det är i alla fall så vi har tänkt mycket.
När det kommer till pottrtraining så har jag exakt samma uppfattning som du! Jag tycker det låter jätteintressant, häftigt och så, men för mig är det overkill. Jag skulle aldrig välja att förlora bebistiden genom att vara hemma om det fanns andra roligare saker jag kunde göra. När jag var mammaledig med Lucas så var jag knappt hemma alls. Jag och Lucas var alltid ute på nåt 🙂
Linda
Det går att babypotta på egna villkor. Alla kan hitta sin nivå. Vi pottar i princip bara när vi är hemma. Och vi är då inte hemma alltjämt. Och vi pottar ofta inte om vi har besök, bara om jag ser bajssignalen. Allt handlar ju egentligen om att kommunicera med bebis och lära sig att förstå varandra. inte att bli låst på toaletten för att kunna bli blöjfri tidigare än ”normalt”. Ville bara säga det så att du inte får uppfattningen om att man måste gå all in och bli en låst hemmaförälder. lycka till hur du än gör.
Sofie
Intressant! Då var det i alla fall inte bara min uppfattning att det är ganska sent (enligt mig) med avvänjning av blöjor nu för tiden. Cirka 4 år i snitt, det innebär ju en hel del barn äldre än 4 år också… Vår avvänjning var ju för nästan 15 år sedan, så snittåldern har säkert höjts något sedan dess också.
Sara K
Jag tror det avvänjs senare nuförtiden för blöjorna är så mycket smidigare idag än vad de var för 30 år sen, då blev en kissblöja blytung och obekväm för barnet och hade inte alls lika bra uppsugningsförmåga. De var ju dessutom rätt klumpiga och gjorde det svårt för barnen att leka runt i.
Pilla
Dottern började vi med när hon var 1,5 år. I dag tycker jag det var på tok för tidigt. Hon var inte redo ich jag tror det blev onödig stress för henne. Vet inte varför stressen med att potträningen henne så tidigt om jag ska vara ärlig. Nu kunde jag ju hålla på eftersom hon inte gick på fsk.
Jag lovade mig själv att inte göra om samma misstag med sonen. Han körde vi i gång med i somras ( lika gammal som Lucas) Skillnaden var att han var mer mogen. Han signalerade att han inte ville ha blöja. Potträningen gick smidigt.
Trean kommer ju nu och denna tänker vi potträningen sommaren efter hen fyllt två. Man får nog känna av barnets mognad lite. Jag tycker också 4-5 är galet sent! Men 3 år tycker jag är ok.m
Sofie
Roligt med så mycket tankar och kommentarer.
Jag tror det ligger mycket i det du svarade Emma, angående senare avvänjning jämfört med förr. Generellt arbetar man ju mer idag, speciellt mammorna. Stressigare och mindre tid med barnen. Fler barn går på dagis idag och att spendera den lilla lediga tiden man har med potträning och binda upp sig hemma för detta lockar inte alls. Jag jobbade ju inte alls och var ju hemma och sen pluggade lite lagom. CJ var ju också hemma en hel del. Massa familjetid för att engagera sig i potträning som dessutom Matthew tyckte både va roligt och spännande. Flängande över Atlanten hämmade dock detta märkbart.
Som någon annan skrev så har ju även blöjorna blivit både smidigare och bättre. De är dessutom mycket snällare mot små rumpor jämfört med förr. Själv fick jag fruktansvärda utslag av blöjor när jag vet liten och mina föräldrar försökte avvänja blöja så snart det bara gick. Det är då också inställningen jag fått med mig från föräldrarna. Ju tidigare ju bättre. Blöjor medför inget positivt utan det bara kostar, kan ge besvär och är omständigt att hålla på att byta.
Jenny
Min äldsta kille fyller snart 3 och han har fortfarande blöja. Vi har en kvällsrutin att han får sitta på pottan/toaletten med paddan en stund innan badet. Det accepterar han och tycker att det är kul. Han har både kissat och bajsat men inte medvetet. Vi pratar om toalett/potta under dagtid också. Men. Han VILL INTE mer än så. Och vi tvingar honom inte. Han blir blöjfri när han är redo och då han varit ”sen” med ganska mycket oroar vi oss inte. Han kommer inte att ha blöja så länge till. Varför hetsa?
Frida
Jag undrar hur mycket blöjreklamen påverkar oss? I reklamen ser vi lyckliga barn, och självklart matas vi med positiva budskap om blöjorna. Det är en massa saker som jag precis nu börjat tänka på… Torra blöjor eller inte, barnen springer ju faktiskt runt med kisset några mm från kroppen. Inte är det miljövänlig, och frågan är hur kroppen mår egentligen av att vara inpackad i plast/papper hela dagen. Och marknadsföringen ger oss många storlekar = om det finns flera storlekar att ta till finns det ju gott om tid att potträna…
Denise
Oj detta var intressant att läsa alla kommentarer! I min släkt har vi alltid läst barnens signaler från när dem var nyfödda om dem behöver bajsa eller kissa, så när vår dotter kom trodde jag att det var normalt. När hon var ca 3 mån hittade jag en tidning och läste om babypottning och insåg att det var ju det vi sysslade med och att alla uppenbarligen inte gjorde så. Ibörjan blev jag chockad hur man inte kunde vilja hjälpa sina barn att ex bajsa i grodhållning iställer för att ligga på rygg och försöka bajsa! Men insåg rätt fort att jag var ensam i mammagruppen med denna syn :). Så utan blöja var dottern i stort sett från början när vi var hemma men blöja som backup när vi var på språng första tiden. När hon var kring 1 år och 3 mån tog hon kommandot själv när hon behövde gå på potta/toalett, skolades in vid 1,5 år på förskolan med träningstrosor (några få olyckor), nattorr sen 1 år och 9 mån. Och nej jag har aldrig känt mig hemmalåst pga detta, utan hängt i lekparker med vänner, det finns ju buskar i värsta fall ;). Nu är hon snart 3 år och väntar ett syskon, blir spännande att se om det går fortare för nr 2 då den har syster att se hur man gör eller om jag inte kommer ha möjlighet att läsa signalerna sen när dem är 2, spännande att se! Så svar på din fråga jag tror det har blivit mer accepterat i samhället med blöjor hos äldre barn (2-3+ enligt mig) och att blöjorna blivit bättre därav svårare att vänja bort både för förälder och barn. Även att vi föräldrar går tillbaka till jobbet tidigare (förr i tiden var man hemmafru tills barnen började skolan) och kanske har mer saker omkring oss som avlägsnar uppmärksamheten från barnet dvs mobil, tv, serier osv. Min tanke. ❤