Okategoriserade

Fortsätter vara vaken 1 timme per natt

Jag vill börja med att tacka er för att ni är så engagerade och duktiga på att kommentera när jag skriver om Isadoras sömn och om andra grejer också. Isadora fortsätter med att vakna upp och hålla sig vaken cirka 1 timme per natt och det känns som att detta är en fas och att jag helt enkelt får hålla ut. Jag ska be Jair om sovmorgon på lördag och att han tar Isadora på natten mellan lör-sön för då måste Jair ändå ställa om dygnet eftersom han börjar jobba klockan 20.00. På det viset kanske jag får ta igen mig lite, för nu har det här pågått i flera veckor och jag börjar bli ganska sliten både fysiskt och psykiskt.

Jag vill också tacka för tipset om att sänka ner Isadora spjälsäng till bottenläget och lägga en madrass på golvet som jag kan ligga på när jag håller min hand på henne. Det var ett supertips!!! Det kanske kan funka här ibland, men Lucas vaknar oftast när Isadora gråter och då ligger han alltid vaken och väntar tills jag kommer tillbaka. Om det tar lång tid så blir han rädd och gråter. Så var det igår, då kom han upp flera gånger för att kolla om jag var kvar. Förutom det så är det trångt mellan spjälorna på spjälsängen så jag får knappt plats med armen, men jag kanske kan lära henne att ligga nära kanten och inte mitt i sängen.

Jag har funderat lite på om hur jag ska göra och framför allt om det jag gör är rätt eller fel. Förut tog jag ju in Isadora till mig när hon inte kunde sova, men nu går inte det längre. Hennes spjälsäng får inte plats i vårt sovrum, men även om den hade gjort det så skulle det inte fungera heller. Isadora sover bäst när hon inte blir störd och eftersom hon ”pratar” i sömnen så sover jag knappt nånting eftersom jag hela tiden tror att hon ska vakna och ligger i beredskap. Usch vad jag känner mig negativ när jag skriver om alla saker som inte fungerar, men det här är lite av tankarna som går i mitt huvud just nu.

För mig är det viktigt att hon somnar tryggt, men jag kan inte få henne att somna när hon inte går med på det själv och därför går jag ut en stund – för att markera. Men så länge hon ligger och blundar och försöker somna så står jag kvar med min hand på hennes rygg. Jag hoppas att hon känner trygghet och att detta är en ”bra” metod för detta är nog det bästa jag kan åstadkomma just nu. Mitt mål med detta är att så småningom slippa gå ut och att hon ska sluta vilja vara vaken och låt sig sövas med mig i rummet när hon vaknar på natten. Jag har inget mål om att hon ska lära sig att somna själv, det får bli när barnen är större 🙂

  

8 Comments

 • Bellefix Blogazine

  Jätte fint att du delar med dig. Raka & ärliga inlägg är dom bästa även om man själv känner att de kan vara mycket negativt. Jag tycker enbart det är lärorikt att höra hur andra har det för att sedan kunna ta till knep man läst om man själv upplever samma sak i framtiden. 🙂 Så sahre your feelings & hur det går bäst du vill! Jag gillar det. 🙂 Kram

 • -Jenny-

  Jag vill inte skrämma dig men min stora kille började med att vakna och vara vaken 1-2 timmar i princip varje natt vid ungefär samma ålder som isadora. Det höll i sig tills han ganska precis fyllde 2! Sedan hände något och han sover som en dröm (hehe) hela nätter. Men det är fortfarande så att de FÅ nätter han vaknar är han vaken 1-2 timmar innan han somnar om. Skitjobbigt! När han var mini fick han ligga mellan oss sängen så att vi kunde slumra samtidigt men ändå ha koll. Svårt dock när du är ensam vuxen. Nu får en av oss ligga i hans säng. (Min lilla somnar tacksamt om på bara någon minut.) Hoppas att det bara är en fas!

 • Emma

  Hej Emma! Jag har följt din blogg sen Isadora föddes ungefär då jag själv fick mitt första barn ungefär samtidigt. Min son har haft sådana uppvak i 2,5 månad. Först var det två stycken där det första var cirka 30 min och det andra 1,5 timme. Efter halva tiden försvann det korta uppvaket och det sista uppvaket minskade till 15 min ca när vi började ge välling istället för ersättning på kvällen. Jag vet inte om det var vällingen eller bara en tillfällighet men annars ett tips! Jag får för mig att vällingen mättar honom bättre under natten (han får en stor flaska). Annars vill jag bara säga att jag förstår! Jag provade allt verkligen och inget fungerade, även om vällingen i vårt fall till slut löste det tror jag ändå att det var en ”fas” också. Nu har han sovit utan uppvak ett tag och vi hoppas det håller i sig. Kämpa på!

 • Veronica

  Hej!
  Min flicka är en månad äldre än er Isadora och hon har gjort likadant som er tjej fast ända sedan födseln. Vi har tre tjejer och alla har hatat spjälsängen. Nu sover vår minsting faktiskt i en vanlig 90 säng (sen hon var 10mån) när hon kluddar kan jag krypa ner i sängen bredvid henne och lägga armen om henne så får även jag sova. (Jag hatar spjälorna i spjälsängen som gör att jag inte kan komma så nära henne som hon behöver och bär jag upp henne och nattar om henne vaknar hon när vi bär ner henne igen) Vi har en madrass på golvet i fall hon skulle trilla ner men det har aldrig hänt och sen har vi de lägsta benen på sängen men om man inte vill ha ben på sängen kan man ta bort dem. Efter att hon fick en riktig säng så sover både hon och jag bättre. Eftersom hon somnar om i sin säng när jag ligger bredvid kan jag smyga ifrån henne på natten utan att flytta på henne och då fortsätter hon sova och jag kan krypa ner i min säng igen. Lycka till!

 • Therese

  Min 11 månaders hade också en sådan fas några veckor. Tack och lov är den slut nu. Som tur var kunde hon inte krypa och vi samsover så hon låg mest mellan oss och pratandes och sparkades och ammades tills hon somnade 😉

 • Vanja

  Låter säkert tjatig om att ha fasta rutiner 🙂 tycker att jag kommenterar och tjatar om det hela tiden i alla fall så ber om ursäkt i för väg. 🙂 Men får oss har det fungerat bra med fasta rutiner till båda barnen! Även om det ibland kan kännas tråkigt att leva i vissa mönster men det flyter på bra här hemma och alla är nöjda och glada mamma, pappa och barn! Vi nattar alltid lilltjejen vid samma tid i sin säng och om vi är hemma nattar vi också alltid i sängen. Hon får aldrig vara i sängen annars! Nu är hon snart 8 mån och vet precis CAD som gäller när hon läggs i sängen. Hon vrider lite på sig och somnar på 5 min. Självklart kan det bli lite knorr enstaka ggr om hon är sjuk etc. Men vi håller samma rutiner och tider. Nu vaknar hon vid halv äter och får ny mat vid 9, sover till ca 10 vaken till 12 äter, sover 13 till 14:30. Äter 15. Vaken brukar ta en powernapp mellan 17 och 18 ca 30 min. Äter vid 18 och sen fixar vi med barnen nattrutiner och sen mat och sen sover hon för natten ca 19:30. Vi tar upp henne ger mat när vi lägger oss 22-23 blir det senare vaknar hon. Äter i sömnen och somnar om i sin säng direkt. Samma med vår större tjej. Ät på samma tider sov på samarbete tider. Är vi bort tar vi med resesäng och det som behövs. Dagtid sover hon samma tider antingen i bilen eller barnvagn och vi är iväg. Men följer samma tider. Tex ger mat 9 och sen åker.

  • Emma - På Smällen!

   Haha! Ingen fara! Jag har lyssnat på allas råd om rutiner och har börjat styra upp rutiner så gott det går. För det mesta sover hon en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen, men två dagar denna veckan så somnade hon inte på förmiddagen och då blev det bara på eftermiddagen, men samma tid som eftermiddagsluren brukar vara på. Jag tar upp henne kl 16-16.30 om hon inte vaknar av sig själv kl 16. Jag lägger henne alltid kl 20 och hon vaknar en gång vid 23 och somnar om lätt, men likt förbannat så har hon en lång vakenperiod mellan 3-4 varje natt… Jag varken ammar eller ger mat längre och hon visar inga tecken på att vilja vara vaken längre. Nu ligger hon bara där och tittar länge länge innan hon sluter ögonen och somnar…

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.