Första tandläkarbesöket

Idag har denna lilla tjej varit hos tandläkaren för första gången. Hon har fått visa upp sin lilla tandsebisse som inte ens sticker upp ännu, den har bara precis brutit igenom tandköttet.

Isadoras tandläkare verkade mycket strängare än Lucas två tandläkare som sa att det var ingen fara om han drack välling på natten både på 1-års, 2 års och 3 årskontrollen. Isadoras tandläkare tyckte nämligen att det vore bra om jag slutade nattamma till och med!! Jag har aldrig tidigare hört att det är dåligt för tänderna att nattamma, fast jag förstår att det kan vara det, men samtidigt, bröstmjölk är ju så finurligt sammansatt att den till och med har läkande egenskaper, då kan man ju lätt inbilla sig att den inte skadar tänder heller.. eller?

Tandläkaren poängterade också att det är bättre för sömnen att slippa nattamma och där är jag med henne men förklarade att jag inte är redo för en ny strid just nu. Hon tyckte det var lugnt.

Tandläkaren frågade alla möjliga frågor, bl.a. om Isadora åt godis och det var såklart nej. Lucas äter inte heller godis, men han har smakat nu men han gillar det inte (till min förtjusning!! 🙂 )

Isadora fick en ny tandborste från tandläkaren så nu har den lilla damen 4 tandborstar till sin lilla tand som inte ens sticker upp än 🙂 haha!

  

Relaterade Inlägg

18 Kommentarer

 1. Sofi

  Det är knepigt när det är så olika råd från olika tandläkare, vår första som vi träffade när storebror var 1 var precis som Isadoras. Vi har därför alltid varit supernoga med att borsta tänderna på barnen efter kvällsvällingen. Med lillebror hade vi vanan inne från början vilket underlättat att han inte somnat av flaskan utan alltid lagts vaken i sängen direkt efter tandborstningen. Men får man en tandläkare som först säger att det inte är så petigt så kan det bli jobbiga rutiner att bryta.

  Svara
 2. Lin

  Vad jag hört så ska bröstmjölk skydda mot karies. Har också förstått att tandläkare/-sköterskor inte är riktigt up to date med den infon. Tror det kan vara värt att kolla upp, huruvida det de säger stämmer eller ej. 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hej! Nej, jag har inte bokat. I gbg bokar dom första besöket när barnet är cirka 9 månader, i alla fall i min stadsdel. Jag tycker absolut inte att du behöver gå dit så här tidigt. Det enda som händer är att dom frågar massa saker om bebisens vanor för att kartlägga och se om dom behöver informera föräldrarna om något. Till exempel sa frågade dom om jag lät det gå ca 2-3 timmar mellan varje mål eftersom tänderna behöver vila emellan. Så om du redan vet hur man bör sköta ett barn/bebis tänder så behöver du inte gå dit. En sak som jag märker att många missar är att man ska borsta bebisens tänder 2 ggr per dag så fort den kommit upp, sån info är ju bra att få tidigt.

   Svara
   • Emma - På Smällen!

    Ja så är det säkert! Men jag har också förstått att många inte trodde att man skulle borsta så tidigt. Jag har flera gånger sett frågan “När ska man börja borsta bebisens tänder?” så det är inte så självklart för alla. När Lucas föddes så väntade jag några dagar för att jag trodde tandkrämen skulle svida haha! 😀 Isadora borstade jag från dag 1. 🙂

 3. carolina

  Oj, vad tidigt att kalla. Eller är det inte? Har bara en liten än så länge som är 1år och 2 månader (som haft 8 tänder sen 9 månaders ålder och det uppmärksammades av bvc) och vi har ännu inte blivit kallad till tandläkaren.

  Svara
 4. Cissi_holm

  Finns bra info på amningshjälpens hemsida angående nattamning och tänder. Som jag förstår det så är det ingen risk för karies med bröstmjölk på en renborstad tand. Läs på, var noga med tandborstningen och fortsätt nattamma så länge du vill ?

  Svara
 5. Kamilla

  Men jisses vad tidigt de kallar barnen hos dig. Tror våra var runt 2 när de fick komma och visa tänderna första gången.

  Tror inte att amningen har någon fara på tänderna däremot på sömnen kanske. Tänker mer att tandläkaren behöver informera om tandborstning och nappen som kan ställa till det.

  Kram Kamilla

  Svara
 6. Lina

  Vi hade gemensam info av tandläkare med mammagruppen. Hon sa att man bör borsta tänderna efter nattmål för att minska risken för hål i tänderna. Vi gör så att vi borstar tänderna på kvällen, sedan äter hon välling i samband med läggning. Hon vaknar mellan 4-6 och äter välling igen och sedan efter frukost borstar vi igen. (vår dotter har fem tänder och är 13 månader)

  Att börja borsta tänderna mitt i natten.. Då har man en klarvaken unge sen, enligt mig. Sköter man munhygien i övrigt tror jag inte nattamningen är sådan stor bov 🙂

  Svara
 7. Joanna

  Oj det var jättetidigt! Det måste vara väldigt lokalt för vi bor också i göteborg och vi har inte blivit kallade än. Och på vgr’s hemsida står det att de blir kallade vid 3-årsålder.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Oj, ja, då måste det vara väldigt lokalt! Knäppt! Men det tillför egentligen ingenting mer än att dom checkar av föräldrarnas vanor och informerar om att man inte ska ge dom sötsaker och borsta tänderna två gånger om dagen.

   Svara
 8. Living by Miriam

  Så himla trist att denna amningsmyt fortfarande sprids och många kanske slutar i tron om att skydda barns tänder, när det inte finns något bevis för det. Välling är väl en annan femma men dess innehåll är ju inte som bröstmjölk. Nu är ju dessutom rådet att undvika välling iom dess höga innehåll av gluten.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här