Okategoriserade

Vaken en timme varje natt!

Isadora har börjat med en ny grej på natten nu. Jo, hon tycker nämligen att det är på sin plats att vakna nån gång vid 3-4 och vara vaken i en timme så att hennes stackars mamma går runt som ett vrak om dagarna. Dom två första nätterna detta hände så såg jag direkt när jag kom in i hennes rum att hon inte skulle somna om lätt så då tog jag med henne in till mig och ammade i sängen. Jag var tvärsäker på att hon skulle somna jämte mig, men icke. Hon ammade och sen satte hon sig upp och började örfila och dra mig i håret. När hon inte lyckades få liv i sin sömniga mamma så klättrade hon över mig och drog Lucas i håret tills han vaknade och då var jag tvungen att skaka fram lite kraft för att orka lägga henne i hennes säng. Det tog en timme, båda nätterna, att lägga om henne. Skitjobbigt! Men efter två nätter med exakt samma scenario så lärde jag mig i alla fall att inte ta in henne till mig för uppenbarligen så kan hon inte sova jämte mig längre.

Den tredje natten vaknade hon klockan 4 på morgonen, men då hade hon bajsat så det var bara att stiga upp och gå ner och byta blöja. Efter blöjbytet så tog det en timme att lägga henne, men skillnaden den här natten var att hon inte stretade emot. Hon försökte inte ställa sig upp och grät inte. Det kändes som att hon förstod att hon skulle sova.

Inatt så var det samma visa igen. Klockan 3.30 vaknade hon, men lät sig villigt läggas utan gråt eller skrik och hon försökte inte heller ställa sig upp. Inatt gick det lite snabbare, det tog nog runt 20-30 minuter så jag tror att hon har börjat förstå vad det är som gäller på natten nu. Eller i alla fall så hoppas jag att hon har börjat förstå 🙂

När hon vaknar så här mitt i natten så ammar jag alltid, men sen lägger jag ner henne direkt efter. Jag ammar oftast ingenting på dagen utan bara en gång innan läggning och en gång mitt i natten. Jag vet att hon inte behöver det egentligen, men jag är inte redo att sluta med amningen helt ännu känns det som 😛

  

10 Comments

 • Annika

  Hej!

  Vanligtvis i den här ålder så brukar barn behöva 4-5 timmars vakentid innan de läggs för kvällen för att sova hela natten. Jag vet inte riktigt hur länge hon sover om eftermiddagarna men du skrev att du väcker om hon inte vaknat till fem och det blir ju bara 3 timmar i så fall. Jag tänker att det kan vara därför hon vaknar för tidigt på ”morgonen”.

 • Nils

  Vi har haft fullmåne i några nätter. Kan tyckas flummigt och man behöver inte tro på att det påverkar människan. Jag vet att det gör det pga nattjobb och akutverksamhet.

 • Johanna

  Här vaknar ungen runt 05 och går inte att söva om. Vi har just slutat nattamma så jag tänkte att hon kanske börjar bli hungrig då. I morse testade jag därför att amma, tänker att 05 ändå är okej. Efter amning brukar hon ju somna liksom. Men icke. Det var bara att vakna. Och så har det varit några morgnar. SÅ jobbigt och frustrerande! Hon somnar för natten redan kl 18, så det är ju inte helt konstigt att hon vaknar tidigt men det var bättre när hon vaknade 06… Och att hålla henne vaken längre än till 18 är galet svårt, hon är dödstrött. Puh, dessa små liv alltså!

  • Anna

   Samma här! Håller också på att sluta amma och det är såå svårt! Vi har varit tvungna att ge välling runt 12- 1 annars somnar han inte om. Då somnar han om jättebra men vaknar runt 5 och vill amma, han brukar somna om efter det men jag får kämpa ? Och jag har börjat jobba…

 • Solin

  vi har det på liknande sätt och har haft till och från rätt länge. Jag gav upp amningen och tog till välling istället och då blev det bättre men det är vakennätter ändå ibland. På nätterna vill han bara slita och dra i mitt ansikte. Och han drar HÅRT! Tillslut är jag helt knäckt! Dessa ungar alltså, haha!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.