Okategoriserade

Sova i eget rum – när är det rätt tid?

Ja, då har har vi avklarat dom första nätterna som Lucas sovit själv i sitt rum. När vi var i Brasilien så sov han i perioder själv i sin spjälsäng, men han vaknade alltid nån gång under natten då. Nu fick han för första gången sova själv i sitt rum. Första natten vaknade han en gång vid 21 och då nattade Jair bara om honom. Innan vi gick och la oss så tände vi hans nattlampa och ställde den i hörnet på hans rum på golvet och öppnade hans dörr. Jag ville att han skulle kunna se golvet och hitta ut i hallen om han vaknade. Vi tände också över spisen och plocka undan alla leksaker så att han skulle hitta in hela vägen till vårt sovrum. Inte nog med det så tog vi fram babymonitorn också. Nojjig värre var jag när skrutt skulle sova sin första natt helt själv haha!!!

Han sov nästan hela första natten själv och nästan hela andra också. Båda nätterna har han vaknat kring 4-5-tiden och varit ledsen men inte kommit upp själv. Så Jair har gått och lagt sig jämte Lucas. Jag vet inte riktigt vad som är rätt och fel men alla tre behöver ju sova för att klara av dagarna så just nu känns det här mest rätt.

Det var nån som frågade om jag inte var orolig för att det skulle bli svårare att vänja av Lucas senare om vi inte börjar nu. Nej, känner jag. Jag tycker att det har känts lika svårt hela tiden.Jag tror inte det blir svårare med tiden som vissa tror. Jag tror att barn föds till att vilja vara nära speciellt mamma. Vissa barn klarar jättefint att sova själva från början även om jag anser att det mest naturliga är att ha dom nära. Jag känner inte att det är nåt fel att lägga dom i egen säng från början om man nu vill det, men för mig känns det som att det är mot min instinkt. Om ett spädbarn skriker för att det inte är nära mamma när det ska sova så tycker jag att mamma borde ha det nära sig (det är ju det mest naturliga, det är liksom en läskig och stor värld som barnet föds till.) Men en bebis som skriker för att det inte är nära mamma när det ska sova känner jag inte alls likadant med. Bebis räknar jag upp till ett år, barnet har då börjat se bättre och förstår omvärlden bättre. Jag ska inte gå in på exakt ålder eller när jag tycker det är ok för mamma och pappa att ta fighten för att barnet ska sova i egen säng för det vet bara mamma och pappa. Ingen annan vet när barnet eller dom själva är redo.

Hur som helst så är jag nöjd med att vi har väntat så länge för nu kan Lucas komma till oss själva när han vaknar om vi inte skulle höra honom. Det känns mycket tryggare tycker vi.

20141022-221222-79942712.jpg

One Comment

  • A

    A sov en period i somras från 20-04 flaska sen somnade om snabbt till klockan 6-7. Sen augusti fram till oktober vaknade hon runt 02 o ville ha flaska. Jag var envis o inte ville ge henne så tidigt eftersom jag visste att hon skulle vakna vud 5 o vara pigg o inte somna om . Men min envisa unge somnade inte om utan flaskan!!Var uppe 1-2 timmar o fick ibland flaska ändå. Sen några veckor tillbaka vaknar hon nästan alltid vid 00-01 o vill ha flaskan. Tidigare om hon vaknade så tidigt räckte det med napp. Somnar inte om med nappen nu utan det är lflaskan som gäller. Har varit vaken 2 timmar ibland men hon ger sig inte.Hon gråter inte särksilt mycket. Utan jag lägger henne i vår säng för att få henne att somna om utan flaska. Hon kan inte riktigt komma till ro utan vara pillar på oss som hon alltid gör för att somna o blundar men kan inte riktigt somna. Sen ger man flaskan o hon somnar direkt. Hur gör ni med flaskan? Har du tips på hur man kan avvänja flaskmatandet?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.