Okategoriserade

Förlorar hög SGI när man startar eget?

Förlora hög SGI när man startar eget?

Jag pratade precis med Försäkringskassan och blev alldeles kallsvettig i mitt samtal med dom. Det känns som det är sååå många fällor som det inte talas om och det känns som det är jättelätt att göra fel och supersvårt att göra rätt. Isadora fyller 1 år om två dagar och då står min SGI helt oskyddad om jag inte gör rätt. Jag är livrädd att jag ska förlora min höga SGI från mitt ordinarie jobb pga jag har startat eget, för SGIn är ju min livrem.

Jag tror jag vet hur jag ska göra men jag känner mig ändå osäker eftersom jag inte lyckats få några definitiva svar på att jag är skyddad och idag fick jag dessutom veta att heltid inte baseras på att man jobbar 5 dagar i veckan utan den är baserad på ens årsarbetstid som är högre i mitt fall eftersom jag jobbade med bloggen även förra året. Jag måste alltså jobba mer än 40 timmar i veckan på mitt egna företag för att min SGI ska vara skyddad, annars måste jag ta ut föräldrapenning för att täcka upp den tiden jag är ledig. Detta hade jag ingen aning om så det var tur att jag fick veta det innan hon fyller 1 år!

Just nu går det väldigt bra för bloggen så nu tar den upp mer än 40 timmar i veckan, men frågan är hur man bevisar det för försäkringskassan? Ska jag börja med tidrapportering kanske? Helst av allt hade jag velat säkra upp genom att ta ut lägstanivådagar så att SGIn säkert är skyddad, men det går ju inte heller för då får jag inte jobba dom dagarna som jag tar ut lägstanivådagar. Det är många regler och många snubbeltrådar och fällor utlagda, så det tåls att undersökas igen och igen för att vara säker.

Om någon av er läsare har startat enskild firma under föräldraledigheten och gått igenom dessa funderingar som jag har nu så får ni mer än gärna kommentera! Sååå tacksam!


Tänk, för 1 år sen, då låg jag här i badet med telefonen i högsta hugg och försökte blogga mellan värkarna 🙂 Jag kan fortfarande minnas känslan, lukten och ljudet av lustgasen. Hur det snurrade i huvudet och hur jag försökte hålla hårt i telefonen för att inte tappa den i vattnet samtidigt som jag fnissade som en tonåring på första fyllan haha!

 

2 Comments

  • Marie Alvas mamma

    Ja hur fungerar det?? Min sambo är i samma situation och jag försöker sätta mig in i hur reglerna är. Kan tyvärr inte ge dig några råd än. Jag har skickat ett mail till f-kassan i hopp om att fatta bättre när jag läser än när jag pratade i telefon haha. Uppdatera gärna om du blir klok på hur det fungerar.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.