Fasen som kallas ”Vila-och-var-tacksam”-fasen

Förra gången på Magplaskets gravidvattengympa så berättade barnmorskan om fasen som kallas ”Vila-och-var-tacksam”-fasen (”Rest and thankful” phase) som uppstår när kvinnan är helt öppen men krystvärkarna har inte kommit igång ännu. Jag har aldrig hört om den här fasen förut och nyfiken som jag är när det gäller förlossning och graviditet så drar jag givetvis öronen till mig! Jag vill lära mig allt!

Den här fasen kan tydligen vara i flera timmar och är som stormen i vitögat. Mamman får en lugn stund och kan vila, kanske till och med sova en stund om hon har tur 🙂 Jag hade tyvärr inte någon sådan fas på min förlossning och det är först nu som jag förstår varför jag fick mina krystvärkar så tidigt! Lucas föddes nämligen med ansiktet uppåt istället för neråt och då brukar krystvärkarna starta lite tidigare. Jag fick krystvärkar strax innan jag var 10 cm öppen, barnmorskan sa att jag var nästan helt öppen att det bara fanns en kant på 0,5 cm kvar. Jag fick därför ingen ”vila-och-var-tacksam”-fas och detta gör mig ju ännu mer nyfiken! Kommer jag få det denna gången? Blir nog ingen lång sån i så fall för om min förlossning med bebis går dubbelt så snabbt som den med Lucas, så kommer det vara färdigt på cirka 2 timmar!

Fick ni någon ”Vila-och-var-tacksam”-fas? Hur upplevde ni det? Kunde ni sova en stund eller äta något? 

vila-och-var-tacksam

Relaterade Inlägg

14 Kommentarer

 1. Nikiåå

  Jag var inne på förlossningen från kl 8 och dottern föddes 15.28. Första halvtimman där var ”lugn” men sen gick vattnet o då satte ”helvetet” igång. Jag försökte dusha, tror jag gjorde det 45 min sen stod ja inte ut mer o fick lustgas fram till hon föddes o ja minns ingen lugn stund nånstans minns att min man försökte få i mig dricka emellanåt, att de tappade mig på urin med en kateter o lite sånt men annars var det bara konstant smärta – så minns jag det. När jag ser/läser om folk som kollar på film, skrattar o har det ”trevligt” så fattar jag ingenting. Mina värkar började ca 1 dygn innan vi åkte in till förlossningen, hade öppnat mig till 4cm vid kl 12 dagen innan hon föddes.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hahaha! Nä det där fattar inte jag heller! Däremot så återhämtade jag mig väldigt bra mellan värkarna så jag pratade som värsta pratkvarnen. BM sa att hon aldrig hade varit med om någon som pratade så mycket som jag 🙂 Så trevligt hade vi i alla fall! Men ingen lugn stund 😛 Bra kämpat! ❤

   Svara
 2. Nina

  Min andra låg med ansiktet uppåt. Det var väldigt intensivt. Huvudofånget blir lite större när bebben ligger så . Enligt bm. Mera ryggsmärtor kan man ofta ha.Första och tredje har jag för mig att jag kunde ta en paus. Ryggbedövning 1:a och 3:e….

  Svara
 3. Linda

  Jag hade sådan fas. Den va skit trisst om jag ska vara ärlig…
  Jag va fullt öppen vid kl 14 och efter den hände inget… Inga krystvärkar kom. Hade EDA så värkarna va bara som kraftig mensvärk men jag va så jävla trött men kunde inte sova. Vid 19 fick jag värkstimulerande. Fick då hög feber och fruktansvärd frossa. 23 kom krystvärkarna, äntligen! 23.33 va hon ute. Jag var så trött efter att ha varit vaken i 36 timmar så det enda jag kunde tänka på va -När ska jag få sova. Så för min del hade det gärna fått gå fortare så jag hade orkar njuta lite mer 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Usch stackarn! Förstår att det var frustrerande och jobbigt! 🙁 Jag hade föreställt mig att den skulle kännas skön om man har en sån lång förlossning som du hade, men då vill man ju bara få ut bebis :-/

   Svara
 4. zarah

  Hade ingen sån fas med någon av mina två. Visste inte att det fanns ens hehe. Precis som för dig så låg min tvåa med ansiktet uppåt och fick krystvärkar tidigt. Men min första låg som dom ”ska” med ansiktet neråt, men jag fick tidiga krystvärkar med honom också. Hade en liten kant kvar länge med båda så det var rätt jobbigt innan jag fick krysta med. Med första hade jag iofs eda som krävde minsta dosen värkstimulerande för att få igång värkarna igen, så det kanske tvingade bort pausen? Bara lustgas med andra.
  Låter ganska bra planerat av naturen att kvinnan (oftast) får en paus innan krystvärkarna börjar. Så hon hinner ladda upp med mer energi innan en sista kraftansträngning behövs för att få fram det nya livet.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Visst är det jobbigt när man inte får krysta! Hela kroppen krystar ju och så ska man försöka att låta bli! Jag brukar likna det med när man ska bajsa haha! Tänk om man inte får bajsa men hela kroppen vill, det är asjobbigt 😛

   Kanske att det tvingade bort pausen, men pausen kan ju vara ganska kort också för en del. Så olika men så spännande det här tycker jag! Jag tycker också att det är bra planerat av naturen, men det kanske inte är det lättaste att vila och isf kanske det blir jobbigt istället. Olika för olika personer kan jag tänka mig 🙂

   Svara
 5. Angelica

  Jag hade en sån fas med första, men vila-och-va-tacksam va det inte på tal in ändå för ja hade grymt ont hela tiden.. Ja va helt öppen vid 18 på kvällen men bebis kom inte förens halvett på natten sen.. Jag fick upp o gå och allt möjligt för att bebis skulle komma ner i krystningsläge.. Skitjobbigt va det..

  Svara
 6. Cecilia

  Nä, har aldrig haft nån sån fas. Trots att tjejerna inte legat med ansiktet upp. Har öppnat mig rätt ”tyst” fram tills 5-6 cm – då är det mest som en låååång värk tills trycket kommer och ungen med 😉 oftast är den låååånga värken rätt kort förhållande till antalet cm som öppnas så är rätt ok ändå…

  Svara
 7. Lynn

  Intressant! Min pojk kom också med ansiktet uppåt, men mellan fullt öppen och tills han var ute tog det 8 timmar. Han hade helt enkelt inte trängt ner så långt som är nödvändigt för att börja krysta och det ville barnmorskorna förklara med hans position. Så jag fick gå och stå för att ”skaka” ner honom och kunde till slut krysta ut honom. Men jag fick aldrig några krystvärkar utan fick krysta ut honom ändå.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här