Tredje graviditeten

Farligt att bli sparkad i magen som gravid?

Vi har det ganska jobbigt med tandborstningen just nu. Lucas gillar inte när jag borstar, just nu är det bara pappa som får borsta utan större kamp. Alltså, vi kittlar honom fortfarande så att han skrattar igenom hela tandborstningen. Med Jair är han alltid glad, medan han mest blir arg på mig. Jag vet inte, men det kanske är för att jag inte är lika bra på att kittlas?

Jag ska visa med en film hur vi gör:

Om någon nu tycker synd om Lucas för att han inte ”får” stå upp och borsta tänderna så kan den personen låta bli att kommentera på en gång! Jag blev ganska så irriterad sist när nån skrev ”Stackars unge”, ”tortyr” m.m. Vadå stackars unge!?! Han skrattar ju! Han är glad! Han var inte alls glad när han fick stå upp och borsta! Och tro mig, vi har provat flera gånger sen jag skrev om detta sist. Jag provade igen förra veckan, jag försöker nämligen hitta ett nytt sätt som passar Lucas och mig bättre.

Det här sättet fungerar nämligen inte så bra för oss just nu. Lucas är starkare och sparkar mig ganska hårt i magen när vi gör på det här sättet. Så nu undrar jag, är det farligt att bli sparkad i magen som gravid? Hårda sparkar från typ en vuxen fattar jag är farligt, men sparkar från en 2,5-åring? Han sparkar ju inte så hårt att jag får så ont att det fortsätter att göra ont efteråt. Nån som vet?

20 Comments

 • Robin

  Jag kan ju bara utgå i från min egen graviditet och min son (också 2år gammal) sparkades också en hel del när man bytte blöja osv ,under hela grav. Men ut kom en frisk och glad pojk. Så det borde väl inte vara farligt så länge det inte gör ont. Men är du osäker så borde du prata med din bm.
  Men jag tänker att bebisar är ju väldigt skyddar i magen tack vara fostervattnet så lite yttre påfrestningar borde ju tålas?

  Ha det gott! ❤️

  • Emma - På Smällen!

   Ja så brukar dom väl säga, fostervattnet skyddar väl, i alla fall än så länge. Men sen när bebisen blir större känns det som vi måste hitta en annan metod. Kram!

 • Jennyjenny

  Jag frågade min BM typ samma och hon sa att fostret ligger så skyddat i vattnet så det är ingen fara. De rekommenderar ju inte kampsport så klart men är ju skillnad på ett fåtal sparkar från ett barn. Så oroa dig inte men kanske bra att hitta en annan lösning innan magen blir större 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Tack ❤️ ja så tänker jag också. Nu är ju magen så liten och många av sparkarna träffar ju högt upp och inte där bebisen ligger. Ja, vi får komma på nåt nytt!

 • Marie Alvas mamma

  Har tyvärr inget svar på din fråga men tror samma som föregående som svarat. Vi har precis samma problem med Alva. Kittling och försöka hålla bort hennes händer är det enda som funkar för tillfället. Men barnen tar ju ingen skada av det precis som du skriver. Tandborstning är inget som går att hoppa över det måste ju barnen lära sej. Vi försöker också hitta en bättre lösning men för tillfället har jag ingen bra idé. Berätta gärna om ni hittar någon bra lösning.

 • E

  Herregud man gör väl det som funkar helt enkelt! Har all tro på att man som förälder vet själv vad som funkar bäst för sitt barn och enkla lösningar är oftast de bästa. Tror ni är toppenföräldrar bägge två! Pekpinnar och anonyma kommentarer får det att rysa i kroppen på mig! Kram!!

 • carolina

  Hej!
  Jag spelade handboll fram till vecka 20 och min bm sa att det var ok fram till vecka 25 eftersom bebisen ligger så skyddat då. Men jag tror även efter det att mindre biffar eller liknande inte är farligt. Vet att dottern sparkade mig i magen när hon sov bredvid mig när jag var gravid och jag tänkte nog aldrig att det var farligt eftersom det inte var så hårt.
  Kramar

  • Emma - På Smällen!

   Åh tack för riktlinjen! Det låter vettigt tycker jag 🙂 Lucas sparkar nästan aldrig när han sover jämte mig och nu har jag gravidkudden i vägen, men när han råkar sparka mig i sömnen så är det aldrig hårt. Men när jag borstar hans tänder är det mycket hårdare. Imorse vände jag på skötbädden så att hans ben var till vänster och huvud till höger. Det blev bättre då 🙂

 • Denise

  Vi har kört den ”hårda vägen” med tandborstningen morgon och kväll, om dottern ej vill stå upp och borsta vid handfatet/spegeln får hon ligga ner i mitt knä där jag borstar fast hon inte vill, oftast väljer hon att borsta framför handfatet då det är en trevligare situation ;-). Vi brukar prata om tandtrollen som springer på tänderna och försöker gömma sig, ibland använda en munhålespegel att leta efter tandtrollen med i munnen.

  Dem blir ju bara starkare och mer envisa med åldern så vi valde att göra såhär från början och det har passat oss :-). Hoppas ni hittar ett sätt som passar er!

 • sandra

  Usch vi har också en tjej i samma ålder där tandborstning alltid varit en kamp. För oss är knepet att borsta framför TV:n på kvällen, och hoppar hon ifrån mig hotar vi med att stänga av och vips så är hon tillbaka så man får borsta klart. Morgonen börjar det gå lite bättrepå men är ändå en viss kamp . Man går helt enkelt hitta det som passar en själv bäst, och tyvärr kanske en kamp är enda utvägen för tänderna måste ju borstas. Jag är i vecka 19 och jag brukar sätta dottern i knät på morgonen när vi ska borsta och så tittar vi i spegeln tillsammans när vi borstar, då blir det i gå sparkar i magen utan framåt i så fall i luften. Blir kanske inte superbra borstat men då har ju vi möjlighet på kvällen sen.

 • Line

  Ni har säkert redan testat det, men finns ju lite häftiga timglas typ med olika färger eller där sanden magnetisk. Var kund på jobbet som köpte en för att ha vid tandborstningen. När sanden/oljan (finns olika) rann ner var det klart. Deras barn tyckte det var så fascinerande så de fokuserade på den o att hålla koll på när tiden gått ut istället för att vägra borstningen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.