Okategoriserade

Efterlyser tips mot förstoppning

Hej alla läsare!

Jag har en god vän som har en liten kille med magproblem och undrar om någon har nåt tips. Han är ungefär 2,5 månad och har nästan haft förstoppning trots att han helammas. Bajset är tjockt och segt. Han hade gått ner 80 gram på en vecka och var nästan uttorkad i lördags så min vän hade fått pumpa ut mjölk för att han inte orkade suga, stackars liten 🙁
Hon ger honom magdroppar, masserar och hjälper honom med termometer och besökte en läkare idag men dom sa i princip ingenting. Jag vill gärna hjälpa min vän med några tips så jag undrar om nån av er har nåt bra tips eller har upplevt nåt liknande med era små. Tips mottages tacksamt!

13 Comments

 • Hannah

  Jag tycker det låter oroande när en bebis inte orkar suga själv, det är ett tecken på att något är fel. Då beror det ju på om han var ”full” i magen och inte vill ha eller om han är slö pga sjukdom? Att bajs är segt kan ju vara normalt men även något som kan synas vid cystisk fibros (OBS! Ett tecken bland många, det är en allvarlig sjd och inget man misstänker endast om bajset är segt, bara ett exempel!) Brukar dock inte vara segt om de helammas plus att magdropparna brukar sätta extra fart på magen. Viktnedgången plus det andra du skriver är ju verkligen en anledning till att besöka läkare, jag tycker hon ska dit igen! Hur är allmäntillståndet? Glad, pigg, fin i övrigt? Eller slö hela tiden? Låter inte bra, hon måste ju få hjälp 🙁 Minifom gör ofta bajset lösare, även vanligt messmör. Lite tidigt att börja med katrinplommon som smakportion. Skriv gärna sen hur det går!

  • Emma

   Tack allihopa för era tips! Hon läser min blogg så hon har sett era svar och jag sa också att ni tyckte hon skulle stå på sig. När jag träffade henne i veckan sa hon att det var ungefär samma fortfarande med hennes son…

 • Angelica

  Stackars liten! Det finns något som heter laktulos på Apoteket som ska vara bra vid bajsproblem.. Dock vet jag inte om man får ge det till så små, men det går ju fråga personalen på Apoteket 🙂

 • Therese

  Usch stackars liten. Min bvc rekommenderade lactulos till oss när vår dotter hade besvär med magen när hon var 2 månader och hon helammas.

 • Nathalie

  rapsolja kan man även använda. våran lilla kille är ofta hård i magen.
  Vi brukar antingen droppa i några droppar rapsolja i mjölken eller sempersmagdroppar.

  BVC gav oss rådet att fortsätta ge sempersmagdropar varje dag i förebyggande syfte.

 • Madde- mamma till lille Olle

  Men varför vill inte läkarna hjälpa? Helt sjukt ju! Låter lite sådär att han är så matt så han inte orkar suga själv. Stackars liten!
  Hoppas det löser sig! Mitt enda råd är att va envis och kontakta läkare igen!!
  Hälsa din kompis!
  Kram till er!

 • Lida

  Be henne koka vatten med kryddorna kummin anis & fänkål , 1 liter vatten med en matsked av varje kyrdda sila av kryddorna o dricka upp allt inom en dag mammas då alltså , jag har verkigen lidit med en förstoppad son detta var som ett mirakel för mig & min pojke be henne i alla fall ge d ett försök smakar skit men verkligen värt det !! Det har hjälp alla jag rekomenderat det till

 • E

  När min flicka var förstoppad i den åldern köpte jag katrinplommon dryck och katrinplommonpuré som jag själv drack/åt strax innan amning då fick L i sig det genom bröstmjölken och kunde bajsa. Men det påverkade ju min mage med! Det som till slut fungerade bäst för oss var laktulos som fler här har rekommenderat. Men det bör bvc säga till henne. Mitt råd till henne är att fortsätta ringa bvc tills de tar det på allvar. Hoppas det släpper snart för den lille!

 • Pilla

  Är det så illa att han inte orkar äta så ska hon stå på sig och söka hjälp igen!! Byt läkare, prata med BVC.

  Min lille har också krånglig mage och bajsar trögt. Han får ta i ordentligt.Det kan gå dagar innan han bajsar. Vilket kan vara normalt vid helamning, men jag märker att han har ont och skriker sig blå. Ofta får jag hjälpa till med massage och Windis pysventiler. SKIPPA termometern och köp ventiler. En temp är inte framtagen för att hjälpa ut bajs och gaser, men det är en pysventil.

  Jag hade heller inte börjat fiffla med att koka te av olika kryddor eller katrinplommon mm om inte BVC eller en läkare sagt det. Han är bara 2,5 månader.

  • Emma

   Tack för alla tipsen! Jag skickar dom vidare till min vän 🙂 Jag har fattat det som att pruttarna kommer ut men att det är bajset som är trögt. Tycker så synd om den lille! Tack iaf för alla tips!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.