Tiden efter förlossningen

Efterkontroll hos barnmorskan

Idag har jag, Lucas och Isadora varit på efterkontroll hos barnmorskan. Allt var bra och kroppen fick godkänt på besiktningen 🙂 Jag fick välja om jag ville göra en gynundersökning eller inte (i och för sig är väl det alltid valfritt). Jag valde att göra en gynundersökning för jag ville kolla knipmusklerna och jag behövde ändå ta cellprov. När jag fick Lucas så kände jag knappt knipmusklerna och jag läckte varje gång som jag tänkte på en toalett. Det tog ganska lång tid innan jag lyckades knipa helt när jag var kissenödig. Den här gången har jag faktiskt inga som helst problem med urinläckage, inte ens direkt efter förlossningen, så det är stoooor skillnad! Men barnmorskan sa ändå att mina muskler var svaga så jag behöver knipa. Tur att jag gjorde undersökningen för annars hade jag kanske inte sett det som så viktigt. Jag försöker komma ihåg men jag glömmer ofta det. Ni som läser detta nu – KNIIIIIP! Jag kniper under tiden jag skriver inlägget 🙂 Förresten så kommer det snart ett inlägg om att knipa – håll utkik efter det!

Minns ni att jag frågade om träning. Jag valde att vänta med träningen till efter efterkontrollen, precis som ni skrev 🙂 Jag läste även på 1177 att man skulle vänta med mammaträning till efter efterkontrollen. Min barnmorska visste inget om träning, men hennes kollega hade utformad en guide så den fick jag med mig hem. Det verkar som jag kan träna bodypump om jag bara byter ut magövningarna och kör benböj och utfall utan vikt, men jag ska läsa lite mer 🙂 Jag vill gärna träna sånt som jag tycker är roligt för då vet jag att träningen säkert blir av. Jag gillar bodypump så jag hoppas på att det ska vara ok. Just denna veckan har jag ont i halsen, annars hade jag kört igång redan imorgon men nu får jag vänta några extra dagar så att jag säkert är helt frisk. Jag längtar så efter att köra igång 🙂 Jag behöver verkligen detta!

Mina fina ungar idag 🙂

6 Comments

 • Linda

  Köp Olga Rönnbergs bok om du är osäker på magövningar. Hela första passet som man kan börja med direkt efter förlossningen är magövningar. Det är viktigt att börja med magövningar innan man börjar träna. Men det ska vara rätt magövningar.

 • Gittan

  Ett tips för att få veta mer om mammamagen och att man verkligen gör rätt när man gör övningar är att gå till en mammamage expert. Kostar lite men är nog värt det, de kollar ju hur delningen är samt hur man aktiverar magmusklerna. Sedan kan man även få hjälp med att fortsätta träna upp dem så de blir starka på rätt sätt.

 • Tessan

  Appen Mammamage är kalas! Vill verkligen tipsa om den ? Jag försöker köra övningarna varje dag & jag märker verkligen skillnad. Det är såå viktigt att hitta de inre magmusklerna & att magmusklerna inte är delade innan man börjar med annan träning! Varje pass innefattar även knipövningar ?? jag började med appen kanske 2-3 veckor efter förlossningen & på återbesöket fick jag högsta betyg på mitt knip av min bm, & jag tror verkligen att alla övningar var anledningen till att mitt knip är så starkt 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Åh tack! Jag har också den appen men jag har tyvärr varit ganska dålig träna. Jag måste skärpa till mig från och med nu. Synd att jag inte tränade lite bättre innan efterkontrollen, hade varit kul att få lite bättre betyg av BM ju….

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.