Okategoriserade

Drunkning är vanligaste dödsolyckan för småbarn

Varje sommar är det några barn som drunknar i Sverige, redan i maj miste en flicka och en pojke livet i sina respektive familjers trädgård. Den ena i familjens pool och den andra i en damm i trädgården. Det rysliga med drunkningsolyckor är att dom ibland utspelar sig mitt framför näsan på föräldrarna. Många föräldrar (jag var själv en av dom) tror att barn plaskar eller ropar på hjälp om de håller på att drunkna. Men det är fel. Faktum är att barn drunknar i tystnad, dom andas in vatten och sjunker. Det är därför det är så viktigt att vara nära barnen hela tiden (nästan hålla dom i handen) och inte släppa blicken ifrån dom. Visste du att drunkning den vanligaste dödsolyckan bland barn i åldrarna ett till sex år? Jag hade ingen aning om det men det gör mig ännu mer säker på att vår dyra simskola är värd att betala.

Jag tycker att Sverige borde subventionera simskola till småbarn. I Australien lär sig alla barn att ta sig upp till ytan och in till kanten från två års ålder, det tycker jag att alla barn skulle få lära sig i Sverige också. I Göteborg får man betala 3300 kr per termin för att barn under 5 år ska få lära sig att simma, men när barnen blir 5 år då kostar det bara 1600 kr/termin!

Men en bra grej är att Svenska Livräddningssällskapet har anordnat med gratis sommarsimskola i Göteborg. Jag vet att det ska finnas i andra städer också så kolla upp det 🙂 Om ni i vanliga fall inte går på simskola så kan det vara värt att passa på i sommar 🙂

När vi är på stranden så håller Jair alltid utkik, inte bara på våra familjemedlemmar utan alla som han ser bada, det är därför han då och då räddar någon från drunkning. Det vanligaste tecknet när någon håller på att drunkna är inte att skrika och vifta med armarna, håll därför utkik efter någon som lutar huvudet bakåt med munnen öppen vid vattenytan, ögon som är glansiga och ofokuserade, som ”står vertikalt” i vattnet, som hyperventilerar och inte kommer framåt.

Ta det försiktigt i sommar och var rädda om er!

9 Comments

 • Emma

  Usch det är min största mardröm att något av barnen ska drunkna bara för att man är ouppmärksam! (Eller att de ska försvinna alls för den delen..) Har vänner som låter sina småbarn (2 och 5 år) bada själva i sitt stora badkar med bara babymonitor på medan föräldrarna kan laga mat och se på tv, hade jag själv aldrig vågat och får mardrömsscenariot uppspelat för mitt inre när de pratar om det… Det borde vara gratis simskola för alla barn! Här där vi bor får förskolorna medel från kommunen för att låta de äldsta barnen gå på simskola en dag i veckan. Det är dock upp till varje förskola att ansöka om det varje år, så det är inte alla som gör det ända

  • E

   Men va!!!?!?! Åh, hoppas att de läser på lite och slutar med det omedelbart! ?❤️❤️❤️ Det är ju verkligen en brist av exempelvis BVC eller vilka det nu bör vara som informerar alla nyblivna föräldrar om detta.

 • Emma

  Riktigt otäckt! Som jag brukar säga så ska man inte vara rädd för vattnet men man ska ha respekt för det ! Var på Gran Canaria i december och där fick jag ta tag i en liten kille och dra in han till stranden när han tappade kontrollen bland vågorna och höll på att hamna under vattnet.. Var ganska mycket vågor och strömt så jag hade väl på känn att jag skulle ha koll på han. Blir dock fascinerad av hans Mamma som sitter på stranden och inte verkar ha koll alls.. Dom gick snabbt därifrån sen , inte de minsta tack ? men men folk är ju som dom är .. man kan ALDRIG sluta hålla koll på sina barn i vattnet.!

 • Johanna

  Du tar upp så himla viktiga saker. Hoppas några som läser tar till sig och får sig en tankeställare ifall de hör till skaran ouppmärksamma vid vattnet.

 • Nilsa

  Det här är verkligen skrämmande. Precis som du skriver så tror nog många att barnen låter och plaskar runt om något skulle hända. Det här drabbar även äldre barn/tonåringar som ofta badar och stökar runt med kompisar på badstranden utan sällskap av vuxna.
  Något helt annat skrämmande- barn och djur som lämnas i varma bilar för att dom sover för att den vuxna bara ska göra ett snabbt ärende..kanske vi får läsa även om det här?

  • Nilsa

   Skumt med fotot som kom upp vid mitt tidigare inlägg. Det är inte jag iallafall. Hörde en annan bloggare som nämnde om foton som bara dyker upp..

 • Nina

  Oj vad dyrt med simskola hos er, här tror jag det kostar runt 500 kr per termin. Målet är att få en plats till hösten men platserna går samma sekund som de släpps.
  I sommar är det gratis simskola här för de som är födda 2012 eller innan (född 2013 här) så tyvärr ingen simskola i sommar.

  • Emma - På Smällen!

   Ja det är jättedyrt! Men från vilken ålder börjar simskolan hos er? I Göteborg heter det babysim när barnen är riktigt små och då kostar det säkert bara för att det heter ”baby”-sim. Det blir billigare så fort barnet fyller 5 år så vi får helt enkelt betala och hålla ut. Vad synd men vad bra att det finns!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.