Kan vi få näringsdryck?

Lucas och hans relation till mat är fortfarande ganska komplicerad. Det är mycket han inte gillar och ibland slutar han gilla saker som han alltid gillat. Förr var köttbullar och korv två säkra kort när inget funkade, men nu äter han inte längre det. Jag har provat olika sorter och former men det går verkligen inte. Det enda som han fortfarande äter som vi gör här hemma är köttfärssås och spagetti, pommes frites och stroganoff med kyckling.

BVC tycker att Lucas går upp bra i vikt och det tycker väl jag också. Jag ser ju på honom att han växer och han är inte smal som han var innan operationen för 2,5 år sen. Men han kan fortfarande gå en hel dag utan mat i magen och det är det som oroar mig. Han mår inte bra när han inte äter, det märks på både humör och energinivå. Jag berättade detta för min mamma som blev orolig och frågade om jag ville att Lucas skulle få testa näringsdryck som min syster inte tålde. Jag tänkte att det inte skadade och testa så vi testade. Lucas älskade näringsdryckerna! Han dricker inte alla smakerna, men choklad, jordgubb och persika gillar han 🙂

Nu är bara frågan. Vad gör jag när dessa tar slut? Kan Lucas få näringsdryck som komplement trots att han går upp bra i vikt? Jag ger aldrig näringsdryck istället för maten för att han inte ska vänja sig med att dricka dom istället för mat. Han får en om dagen, antingen direkt efter lunch eller till mellanmål.

Vad tror ni krävs för att kunna få näringsdryck utskrivet?

Relaterade Inlägg

22 Kommentarer

 1. Alexandra

  Be om att få ett ordentligt blodprov där de kollar olika vitaminbrister. Tänker äter man bara det han äter så lär det synas.. på Lykke här hemma kunde man se tydlig kalcium brist på blodprov.
  Vissa näringsdrycker går att köpa på apoteket utan recept..

  Svara
 2. Mari B

  Tycker ni borde fått det vid alla turer där vid operation. Tyvärr är det vikten och längden bvc kollar på inget annat, knappt de gör något om det skulle avvika. Avvakta är deras svar. Skulle ta upp det med en dietist.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Tack för tipset! Jag tycker också det, men samtidigt ville jag lösa hans problem hellre än att ge näringsdryck. Nu har vi gjort allt och när vi testade näringsdryck så funkade det såpass bra att det verkligen känns som att vi borde fortsätta med det.

   Svara
 3. Caroline

  Dietist via vc kan skriva ut (vissa sorter går att köpa själv med men mkt dyrare). Vet ni om Lukas faller inom selektiv ätovilja? Vår dotter har det. Man vet inte riktigt vad som utlöser det men tre teorier är matrelaterat trauma, autismspektrum eller högsensitiva personer. För vår dotters skull är det trauma i botten (kunde ej svälja ordentligt till 15 månader pga kort tungband som åtgärdades utomlands först då trots att vi själva kämpat mot vården sen hon föddes) men har för mig att du skrivit nåt om att Lucas är könslig för kladd etc? Det är vanligt att barn med selektiv ätovilja behöver näringsdryck som komplement, vissa lever i princip helt på det. Men man kan själv behöv lägga fram selektiv ätovilja för dietist om man anser att det låter som ens barn för kunskapen är låg (det blev en klassad som medicinsk ätstörning så sent som 2007). Selektiva barn är ofta även selektiva med godsaker, därav en viss gräns mot ”kräsna” barn.

  Hoppas ni hittar en bra lösning för er och för Lucas!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vi har inte fått det 100% bekräftat men vi och logopeden trodde att Lucas har det. Det kan vara antingen från traumat över att nästan kvävas varje gång han försökte svälja något upp till 3 års ålder. Han hade ju stora halsmandlar och näspolyper vilket gjorde att han inte kunde andas samtidigt som han svalde mat och därför fick han kväljningar. Men logopeden trodde även att han har känslig mun, händer och fötter och det kan också ge selektiv ätovilja. Lucas ratar dom flesta kakor, kex och godis. Han kan inte äta kalla, varma eller är hårda saker så allt sånt går bort. Glass är fortfarande svårt och hårda kakor, kex eller bröd går fortfarande inte. Samma sak med godis. Tack för tipsen!

   Svara
 4. Syster

  Dom näringsdryckerna ni fick av mig går att köpa på apoteket receptfritt, 4st kostar 99kr utan recept.. så dom är inte särkilt billiga. :/

  Svara
 5. Jennie

  Har ni provat smoothies? Mina barn dricker de nästan varje dag. Recept som räcker till hela familjen:
  2 bananer
  2-3 avocado (bra fett)
  en näve babyspenat
  ca 3 cm färsk ingefära
  2-3 dl färska eller frysta bär
  sen fyll på med vatten så att allt täcks!
  Perfekt att sippa på i bilen eller framför film!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Tack för tipset! Jag tror inte att jag kommer få i Lucas detta, men säkert Isadora. Jag tycker receptet lät jättegott så jag kommer definitivt testa! Lucas brukar dock dricka lite av mina kvargsmoothies på morgonen så han kommer nog också vilja testa och det är ju bra i alla fall 🙂

   Svara
 6. Johanna

  Vi har liknande problem med min son. Varit hos dietist och massa läkare de var tal om näringsdryck men då till slut gick upp lite vikt så blev ej de. Dock äter dåligt, bara visa saker och visa dagar knappast något. BVC går bara på vikt och längd.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Stackars liten… känns som det blir samma för oss då. Men jag ska testa ändå. Det är ju inte bara det att barnen behöver äta för vikten, dom behöver ju få i sig något för att orka också…

   Svara
   • Johanna

    De är värt att försöka. Jag har tjatat till en koll på halsmandlar igen för våran son då ogillar viss konsistens på maten. Håller med dig om ibland känns maten viktig för orken/energi. Har en väldigt energisk son så förstår inte hur orkar på så lite som han äter.

    Lycka till!

   • Emma - På Smällen!

    Jag gjorde också det för ett år sen. Jag trodde halsmandlarna hade vuxit till sig igen men det hade dom inte. Han har förmodligen utvecklat selektiv ätovilja pga det han varit med om 🙁 Men det spelar ju egentligen ingen roll varför barnen inte äter, dom behöver ju ändå få i sig mat så att dom orkar med dagarna… Tack!

 7. Nina

  Vi fick utskrivna då sonen tappade mer och mer på sin viktkurva eftersom han åt dåligt. (Han hade förkylning efter förkylning som gjorde honom slemmig och det är det som var anledning tror jag). Nu äter han mycket bättre men har det fortfarande på recept men i minskad dos. Var våran livrädd då, utan det vet jag inte vad som hade hänt. Vid sjukdom äter han dock fortfarande dåligt.
  Jag hade kontaktat en dietist om jag vore dig. Är de närkngsdryckerna han dricker nu anpassade till barn? (Här dricks det bara choklad)
  Jag hoppas ni får en tid och att det hjälper L, trodde aldrig det skulle vara så påfrestande att ett barn inte äter. (Storebror åt som en häst när han var liten)

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Tack för hjälpen! Jag ska be om en tid till dietist. Ja, dom han har nu får barn från 3 år äta står det. Det är sjukt påfrestande för man blir ju orolig samtidigt som man vet att barnen inte orkar en hel dag om dom inte fått nåt i magen… Vad skönt att ni fick hjälp och att han är bättre nu 🙂

   Svara
 8. Jennifer

  Näringsdrycker går att köpa utan recept men är dyrt. Dietister kan skriva recept men vet inte om dom gör det när det “inte finns någon fysisk indikation” dvs svåra brister, viktnedgång, utvecklingspåverkan osv.

  Har ni testat att göra smoothie? Kanske smaksätta med kakao om han gillar chokladsmaken? Ni kanske kan prova att ha i det i en näringsdryck-flaska om han gillar dom?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hmmm… så dumt, vi hade verkligen behövt det känner jag. Det är så befriande att veta att han får i sig och att han orkar med dagarna. Tack för tipset! Jag ska testa det! Det var jättebra tips 🙂

   Svara
 9. kopavia.com

  Sådana drycker brukar ha en söt smak och kan därför vara i barnmat endast som en extra dessert… Med tiden kommer allt att gå bra 🙂 Lycka till!!

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här