Okategoriserade

Det som har hänt i Stockholm…

Jag saknar ord för att beskriva alla mina känslor kring det som har hänt i Stockholm. Jag vill säga något för att visa mitt stöd men jag har inget bra att säga. Det är för jävligt! Och jag kan inte förstå hur det kan finnas så onda människor? Människor som har motiv att döda andra? Till och med barn? Jag blir samtidigt arg och otroligt illa berörd av alla smygrasister som träder fram och försöker vinna mark hos ett sörjande land – skäms! Hat föder hat, så är det. Alla som kommer från ett visst land är inte terrorister, alla som kommer från en viss familj är inte mördare, alla som kommer från en viss familj är inte pedofiler bara för att en i familjen är det. Jag tycker Diana skrev så himla bra på sin blogg om det igår. Och bara så att ni vet, jag kommer blockera alla kommentarer om att jag försvarar pedofiler och mördare, det är slut med såna kommentarer nu, jag har fått nog.

Jag vill också passa på att fråga er om en sak. Förväntar ni er att jag skriver om såna här saker? Alltså terroristdåd? Är det konstigt om jag inte skriver om det? Och vad signalerar det om jag inte skriver om det? Jag förstår på sätt och vis om ni upplever det som konstigt om jag inte skulle nämna det alls, men jag hoppas samtidigt att ni förstår att jag också är en människa och att alla hanterar såna här saker på olika sätt. Jag gräver ner mig, sörjer, läser, mår dåligt och blir totalt stum. Det är inte alltid jag orkar skriva om hemska saker och jag tycker inte det är schysst att bli pressad till det heller. Jag är ju inte Aftonbladet eller något nyhetsankare…

Mina tankar går just nu till alla familjer som mist en anhörig och allra mest går tankarna till den 11-åriga flickan som dog pga den där terroristen. Varför finns onda människor?

26 Comments

 • Bukefalist

  Jag tycker att du ska skriva vad du vill. Det här är en händelse som påverkar oss alla, och självklart måste alla få bli påverkade av det. Personligen tycker jag nästan att det hade varit konstigare om du inte hade skrivit något alls.

  Förresten: Är det okej att tipsa om en välgörenhetsinsamling för att hedra offren? Vi som inte bor i Stockholm kan ju kanske inte lägga blommor, men våra pengar kanske kan göra skillnad på annat sätt <3 Är det inte okej kan du ta bort kommentaren, men tänker att du som ändå har en så stor blogg kan göra skillnad för en sådan här!

  https://egen-insamling.lakareutangranser.se/fundraisers/prayforstockholm

  • Bukefalist

   Med tillägget då: att skriva något behöver förstås inte betyda att rapportera om händelsen. Det kan räcka gott att skriva att du inte vet vad du ska skriva men att du beklagar de anhörigas förlust, eller något i den stilen. Du behöver inte resonera, men jag hade tyckt att det kändes konstigt om du inte nämnde det alls. Om du förstår hur jag menar?

   • Emma - På Smällen!

    Jag förstår precis hur du menar det var därför jag beklagade det som hade hänt i mitt inlägg i fredags, men jag fick ändå kritik vilket inte jag tycker är schysst. Det går såklart bra att tipsa om insamlingen ❤

 • cristine svedin

  det va just så jag menade, att du inte skrev nånting alls, inte att du måste vara nån tidning o raportera om händelsen, bara skriva NÅGONTING, nåt annat har jag inte sakt,, för mig handlar det om sympati o empati, har inte några krav alls på dig, eller vill tvinga dig till något, tyckte bara att det va konstigt att du inte skrev nåt alls. inget annat

 • Mia

  Jag har överhuvudtaget inte reflekterat över att du inte skrivit så mycket om det, jag tycker det du nämnde i fredags räckte gott och väl. Som du säger, alla är vi olika. Jag har själv inte kommenterat det något alls på vare sig Facebook eller instagram, det betyder ju inte att jag inte tycker det är hemskt.

 • JennyJenny.se

  Har inte skrivit något på blogg eller Instagram . Har inte så mycket att tillägga till det som redan skrivits och mina tankar hanterar jag bäst själv.
  Var och en hanterar detta som de vill och behöver.

  Men å andra sidan har jag inte heller kommenterat andra terrordåd som skett i Sverige eller utomlands heller. Tänker att min blogg inte riktigt är ett forum för det. Men återigen. Alla gör som de vill och på det sätt som känns rätt för dem. Skulle vara knepigt att ställa krav på att alla måste redovisa vad de tänker och känner om det ofattbara som har hänt, skriftligt inför tusentals läsare.

  • Emma - På Smällen!

   Tack vad skönt att jag inte är ensam! Jag skrev när det där hände i Paris. Men då skrev jag inte för att jag ville skriva utan för att jag kände mig pressad, samma sak nu. Jag känner att jag inte riktigt räcker till när det kommer till fruktansvärda saker med stor sorg. Jag kan inte hantera såna saker i ord och allt jag skriver känns fel eller fjuttigt och det dränerar mig på energi. Och jag blir stressad. För mig är det så med nästan allt hemskt. Jag håller med dig om att ställa sådana krav är orimligt. Det skulle ju vara som att tvinga alla läsare att kommentera det här blogginlägget för att visa empati.

   Dock förstår jag om det känns lite märkligt om jag inte nämner det alls, men det gjorde jag ju.

   • JennyJenny.se

    Kan helt förstå hur du menar! Och när alla skriver blir det både en press men också ”lite krystat” ibland. Därför avstår jag. Det betyder ju verkligen inte att man inte tänker på det hela tiden ändå. Men tror jag skrivit samma till dig innan. Det går inte att göra alla nöjda, då går det inte att skriva alls till slut. Skriv för dig och kanske några utvalda du ser framför dig 😉 Du gör ett jättebra jobb!!!

 • cristine svedin

  jag håller med dig, det är så klart dom onda o vidriga människorna vi ska lägga vår ilska på,,, ber om ursäkt att du tog illa vid dig, det va som sakt inte min mening….

 • ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula ★

  Tycker man får bestämma själv vad som man väljer att skriva om. Dock tycker jag det är sjukt att vissa fått skit för de INTE skrivit om händelsen :-o. What liksom? Det är väl upp till var och en, vad man vill skriva om.

 • Milla

  Jag vill också bara tillägga att jag reagerade på att magsjuka stod i fokus på din blogg denna helg. Självklart så skriver du om vad du vill. Och jag kan såklart välja att läsa något annat på nätet. Men nu läste jag din blogg, och för mig kändes det fel och totalt ointressant att läsa om din magsjuka när vi har haft en terrorist attack i Sverige.

  • Linda

   För att påminna så är detta Emmas blogg. Hon VÄLJER själv vad hon vill ta upp i sin blogg oavsett det fruktansvärda som har hänt. Emma äger sin blogg och vill hon inte skriva om attacken som alla andra gör så väljer hon att inte göra det. Aftonbladet finns, nyheterna finns. Bara för att man bloggar så BEHÖVER man inte skriva om detta det är ju helt valfritt. Det betyder ju inte att hon inte bryr sig för det!
   Har man magsjuka så har man. Svårt att hålla fokus/ork på något annat då. Att ens skriva en sådan här kommentar är HELT FEL! Vi kan vända på det, att du lägger energi på detta med tanke på vad som hänt? Exakt samma sak.
   Om du nu vill läsa om det som hänt så gå då in på rätt forum och gör det.

 • E

  Du behöver inte alls skriva nånting om Terrordådet, men du hade kunnat låta bli å skriva om din magsjuka. Tror inte någon krämpa, förkylning, virus osv är nånting värt jämfört med den smärtan anhöriga känner inför att förlorat sin 11åriga dotter i dådet, eller sin pappa, bror syster mamma. Eller de som nu får bearbeta denna tragedi psykiskt, genom att hen blivit skadat eller vart där som vittne. Gillar din blogg, men ibland får man tänka till lite extra. Jag vet att magsjuka är fruktansvärt men det lämpar sig inte å uppdatera om det under en hel helg som egentligen borde riktas till alla offer.

  • Lisa

   Fast då kan man ju som bloggare aldrig skriva om något vardagligt problem tänker jag? VARJE dag händer det något fruktansvärt tragsikt, någonstans i världen, för någon människa. Varenda dag är magsjuka ett futtigt problem för någon läsare. Till och med en obotlig sjukdom hos en enskild person är väl isåfall ett futtigt problem jämfört med terrordåd? Vad hade varit okej att blogga om den här helgen? Är det allt eller inget som gäller?

 • Mia

  Nej man behöver faktiskt ingenting tycker jag. Jag är precis som du och väljer att bearbeta detta i det tysta. Inga blogginlägg, inga svenska flaggor och inga hashtags. Det är ens närmsta familj och vänner som är viktigast nu – de som finns där för att prata med helt villkorslöst på riktigt. Kramas, det är det bästa. Allt gott och ta hand om dig! //Mia

 • Sess

  Hej goa du!
  Det är din blogg och du skriver det du vill i den!
  Sträck på dig och var stolt för du har en bra blogg.
  Jag tycker om att läsa om din omtanke för de du har runt dig.
  Det du skrev tidigare räcker för att visa vad du känner.
  E som kommenterat tidigare : Varför ska det jämföras? Till vilken nytta och vem står med måttstocken? Är det du som ska avgöra vad bloggaren ska skriva om så skaffa en egen blogg! Vi som läsare får ju ta del av en liten bit av Emmas liv, som i det här fallet var magsjuka.
  Ha en fin dag och ta inte åt dig av negativa kommentarer, de som kommenterar så visar bara sin egen otillräcklighet <3
  Kram

 • Emma - På Smällen!

  Hej på er! Nu får jag kanske skylla mig själv lite eftersom jag frågade er vad ni tyckte och det här en typisk sån fråga som alla inte tycker lika. Jag ville veta vad ni tycker, men samtidigt skriker det i hela kroppen på mig när jag läser en del av era svar. Jag tycker att ni har helt fel fokus och jag förstår inte varför man lägger tid på att störa sig på att jag har skrivit om just min magsjuka. Jag tänker inte gå in i massa förklaringar men jag vill ändå förklara lite varför jag inte skulle göra annorlunda om jag fick göra om. För det första är bloggen mitt jobb och vad gör man när man inte kan jobba – jo, man sjukanmäler sig! Genom att stort och tydligt skriva ”magsjuka” så fick alla ni och mina samarbetspartners reda på varför jag inte svarade på deras mail. För det andra så är magsjuka inget som pausas upp pga ett terrordåd. När jag skrev mitt inlägg så hade jag ännu inte gjort nån research om vad som hände i Stockholm, jag var för sjuk för det.

  Förutom detta så blir jag förvånad över förväntningarna på mig som bloggare. Det är liksom inget ansvar jag själv tagit på mig. Det här är en för tung börda för mina axlar även när jag är frisk. Många härinne verkar också förstå min sida och kan sätta sig in i min situation, framför allt andra bloggare ser jag på kommentarerna.

  Nu förstår jag varför Gabriella Joss tog en bloggpaus den här helgen. Jag vet att hon fick mycket kritik när hon fortsatte som vanligt efter dådet i Paris. Jag hoppas att det aldrig mer händer något sånt här i vårt land (och helst ingen annanstans heller) men om det skulle hända så skulle jag nog först skrivit ett inlägg om min magsjuka (min sjukanmälan) och sen ett inlägg om att jag bloggpausar pga terrordådet för att undvika att trampa på ömma tår. Jag respekterar allas åsikter och jag kan förstå en del av era argument på sätt och vis om jag bara ser det från er synvinkel och inte räknar in mina egna känslor och därför skulle jag göra på det här viset.

  Till sist så vill jag bara säga, att vi alla är arga, ledsna och besvikna, men försök att rikta ilskan mot dom som förtjänar det (terroristerna) och inte mot varandra. Jag kan gissa att jag inte är den enda bloggaren som får kritik i dessa tider och mina ögon känns det ganska missriktat med tanke på det som precis har hänt. Ta hand om er allihopa ❤

 • Fnulan

  Detta är din blogg, EMMAS blogg, du skriver om vad DU vill! Vi alla mår skitdåligt över händelserna i Stockholm och vårt Sverige. Alla är påverkade på något sätt och alla reagerar olika. Bara för att Emma inte skriver om det här så innebär inte det att hon inte bryr sig. Jag var helt tom på ord själv och jag tror att många var det. Då är det kanske bättre att inte skriva något alls förrän man har samlat sina tankar?
  Vi har verkligen överösts med nyheter och inlägg om det hemska dådet i fredags. Det kanske är skönt för de som inte orkar med mer tragiska händelser att få läsa något annat. Man är kanske i en egen sorg av något slag och inte orkar mer. Man är kanske sjuk och lider.
  Nä, en bloggare äger sin blogg och har verkligen inga skyldigheter mot sina läsare. Däremot tycker jag att en bloggare ska visa respekt och ödmjukhet för omvärlden.

  Förlåt men jag blev lite frustrerad nu.. Det har blivit så mycket fint av denna hemska grej så vi ska väl inte sitta och hacka på de som inte belyst det eller hur man belyst det. Vi reagerar alla på olika sätt men vi ska bara visa kärlek nu, inget annat.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.