Okategoriserade

Det där med att sitta framåtvänd i vagnen…

Något som diskuteras mycket är om barn bör sitta framåtvända i barnvagnen innan dom är 1,5 år eller inte. Vi har köpt en Babyzen YoYo som bara går att ha framåtvänd, som vi ska använda i Brasilien. Och jag känner mig inte det minsta orolig över detta. Det jag har läst är att det som är negativt med att barnen sitter framåt är att dom får för mycket intryck. Jag har funderat på detta och jag tycker det känns som det är blaj bara! Om man ska skydda barnen mot intryck så känns det som att man ska låta bli att gå på babyrytmik, babysim, vara ute bland folk, låta andra hålla dom, skaffa syskon, åka bil (när dom tittar ut genom fönstret flyttar ju ”bilden” sig hela tiden det måste vara ännu mer påfrestande för ögonen än TVn!!!) och mycket mera! Isolera sig i en grå låda hade nog varit det allra bästa för dom, då blir det ju inga intryck alls nästan!

Jag är absolut ingen expert, men jag tycker att det känns som en del saker är väldigt överdrivna. Det känns som om man bara tänker tillräckligt länge på nåt kan man hitta fel med precis allt!!

Jag resonerar som så att om barnet blir ledsett när det inte kan se mamma och pappa när det åker i vagnen. Då är något fel. Då kanske barnet far illa av det. Men om barnet är nöjt så är det ingen fara. Jag träffar mammor varje dag och en del av dom har till och med barn som gör allt dom kan för att kika ut ur vagnen och inte på sin mamma, utan allt annat. Kan det verkligen vara så fel att vända bort barnet då? Om det är så nyfiket? Det tror inte jag.

Däremot skulle jag aldrig köpa en barnvagn som man ska ha från det att barnet föds till det blir några år som inte går att vända barnet mot sig. Att inte kunna ha valmöjligheten det hade jag inte gillat. Vi har inte valmöjligheten på vår Babyzen, men det är ju en sulky och när vi ska börja använda den så är ju Lucas 9 månader och både hans mamma och pappa kommer vara tillsammans nästan hela tiden. Skulle han bli ledsen får väl en av oss gå lite framför så att han ser oss eller så får han sitta i bärsele eller bärsjal.

Hur resonerar ni kring detta? Det är alltid intressant att veta hur andra gör!!!!

9 Comments

 • Anna

  Tror inte barn mår dåligt av att åka framåt när de är över halvåret. Det känner man ju bäst själv för man känner sitt barn bäst själv (i den mån man alls förstår barnet haha). Jag stör mig dock på dem som har barnet i en bärsele framåt och förväntat sig att barnet ska somna. Hur ska man kunna somna så?! I en framåtvänd vagn kan man i alla fall täcka över med en filt om barnet somnar lättare så.

 • Emelie

  Vår vanliga vagn är vänd mot mig, men sen har vi en enklare och smidigare ”bilvagn” som endast är framåtvänd. Jag tror inte det blir för mycket intryck för att min son sitter framåtvänd ibland, däremot tycker jag det ibland är lite jobbigt att behöva gå framför för att titta hur han sitter (tycker han är lite för liten för den vagnen och halkar runt). Gå på magkänslan och vad som känns bra. Framåtvänd vagn, gåstol, titta på tv osv är sjävklart skadligt i överdriven mängd men så länge man använder sunt förnuft så tror jag det är lugnt.

 • Linda

  Tror inte små barn ”hinner med” att få så mycket intryck när man åker bil. I så fall mer i vagnen. Men som du säger tex babyrytmik borde ge bebisen massa intryck och det är ju ingen som varnar om det. Jag skulle nog irritera mig på att jag inte ser A om vi vände på vår sittdel nu (den går att ha både framåt och bakåt). Men det kanske är för att man är van. Vi har tänkt att börja vända på den i vår när han är ca 1 år och först när vi är ute och går båda två så att en kan ha lite koll. Men så kommer ju ni att göra i Brasilien. Vi bytte till sittdel väldigt tidigt ca 4 månader för A trivdes inte i liggdelen. Han är en nyfiken kille så jag tror att det snart kommer att vara svårt att ha honom still i vagnen. Sele på med andra ord 🙂

 • Sandra

  Vi kan ju välja hur vi vill ha det på vår vagn så vi kommer vänta med att vända fram den. Det jag har hört är negativt med framåtvänd vagn är att barnen inte kan läsa av föräldern när de ser och hör nya saker. Om de t.ex hör en hund skälla så kollar de in mamma för att se om hon blev rädd eller om det är ok. Men rimligtvis märker man snabbt på barnet om det blir osäker av att sitta framåt. Förmodligen tycker de bara det är jättespännande! Och du och Jair kommer ju prata så då hör han att ni är där ändå:) Ska bli så kul att följa er i Brasilien! Tror du det kommer kännas tomt utan alla mammavänner här eller tror du de har lite aktiviteter och sånt där med? Kramar

 • Mamma Nanna

  Det där med för mycket intryck är det väl lite si och så med, tror jag. Däremot är det, bland annat enligt Mats Myrberg professor i läs- och skrivinlärning, väldigt viktigt att barnet får se den som kör vagnen i ansiktet när den pratar. För språkutvecklingen dvs. Att vända barnet framåt ger inte samma kontakt med föräldern; vilket skapar en sämre plattform för kommunikation. Men ser man till att ha mycket språkträning annars och gör barnet delaktig i de flesta andra konversationer så gör det kanske inte så mycket… men vad vet jag! 😉 kram!

 • Amanda

  Grejen är inte att de får för mycket intryck utan att de måste få en chans att bearbeta intrycken. Barnen behöver kunna se sina föräldrar bland allt annat som händer, få bekräftelse och känna tryggheten de känner i sina föräldrar. Har man till exempel barnen i bärsele framåtvänd kan de ändå hålla mamma eller pappas hand, känna deras dofter och höra deras röster. Det kan de inte göra om de sitter i en vagn. Min son kommer sitta bakåtvänd i åtminstone två år så han kan känna sig trygg i att se oss när han behöver och att vi ska kunna prata med varandra när vi är ute. Jag tror absolut inte att det är jättefarligt för barnen att åka framåtvänt men jag tror verkligen att de mår bättre av att se sina föräldrar.

 • Sofie

  Jag skulle personligen inte sätta mitt barn framåt för jag vill se henne hela tiden så jag vet hur hon har det och jag tror att bebisar mår bättre av att se mamma/pappa nr de är små, jag tror de skapar trygghet! Jag märker på min dotter att när vi ex varit på Ikea så är hon jätte trött pga mkt intryck och hon har börjat gripa väldigt tidigt och hon kan ibland tycka de blir för jobbigt med leksaker så då måste man ta henne där ifrån!
  Men jag tror däremot att alla bebisar är olika så jag tycker att man ska pröva med sin bebis och se hur den reagerar:-) är barnet inte ledset eller överdrivet trött tror jag inte de är någe problem att sätta de framåt i vagnen:-)

 • sussi

  När vår son började resa sig i vagnen och ville titta framåt vände vi på sittdelen. Då var han kanske 9 månader eller så. Innan dess hängde han ofta över kanten och kikade framåt. Efter det har han haft perioder då han velat se oss, då har vi vänt tillbaka honom. Min poäng är att han själv varit väldigt tydligt med vad han gillat och inte gillat, barn är väldigt bra på det. De blir ledsna eller så somnar de om det blir för mycket. 🙂

 • Hannah

  Mina barn har suttit framåt när de blivit lite större, efter 6 mån kanske. Det enda negativa jag upplevt själv är att det är svårare att hålla koll på dom, måste stanna vagnen och gå fram för att rätta till filten eller ge leksak tex

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.