Därför försvinner kvinnors sexlust – detta kan hjälpa

Idag tänkte jag skriva ett ganska så privat inlägg om en fråga som jag ofta pratar med vänner om, men som är lite tabubelagt att skriva öppet om. Jag tänkte nämligen skriva om kvinnors sexlust och hur den påverkas och skiljer sig ifrån mäns sexlust. Jag tycker att det pratas alldeles för lite om kvinnors sexliv och många kvinnor går och bär på bekymmer i sin ensamhet och därför tror jag det är viktigt att sprida kunskap och erfarenheter.

Jag ser då och då mammor på nätet som ställer frågor eller känner sig ledsna över att dom har noll sexlust när deras män är sugna typ jämt. Jag känner igen det kvinnorna skriver då jag länge hade samma problem, men för mig rotade sig problemet i något som hände mig för 15 år sedan. Då drabbades jag av något jag aldrig hade hört om förut, en sjukdom eller snarare ett tillstånd som heter vestibulit. Det innebär att de ytliga nerverna vid slidöppningen har blivit överkänsliga och det gör ont att ha sex. Man visste nog inte så mycket om detta tillstånd när jag fick diagnosen, för jag fick förklarat för mig att man drabbas av detta om man har sex utan att vara tillräckligt upphetsad (våt), men nu vet man att även p-piller och upprepade svampinfektioner kan orsaka tillståndet. Det gjorde mig rädd för att ha sex och då förstår ni nog att sexlusten inte var på topp. Det var först när jag fick barn, som jag fick höra på BB att jag aldrig mer skulle kunna drabbas av vestibulit, som jag slutade oroa mig (i efterhand har jag fått höra att det inte stämmer till 100% men ibland är det bra med placebo).

Därför försvinner kvinnors sexlust
Mina erfarenheter har gjort att jag har efterforskat ganska mycket i ämnet sexlust och vad som har negativ inverkan på sexlust, t.ex. p-piller, mediciner mot depression, låga östrogen-nivåer som vid amning och klimakteriet m.m. En annan grej som är direkt avgörande är att män och kvinnor fungerar olika. Män lagrar sexlust vilket betyder att dom blir mer sugna ju längre man väntar, medan kvinnor behöver frekvens för att vara sugna. En kvinna som inte har haft sex på länge kan därför utan vidare vara utan sex, det är så vi fungerar generellt sett även om det såklart finns undantag. Om man lider av att man inte har någon sexlust och vill ha tillbaka sexlivet så behöver man därför se om det finns något hormonellt eller någon medicin som kan vara orsaken. När man har utrett det får man fundera på vad man kan göra för att väcka liv i sexlusten igen, kanske vilar den bara? 🙂

kvinnors sexlust

Jag tycker inte att såna här ämnen ska vara tabubelagda att prata om. Jag skriver lite mer om mina tankar kring det i det här inlägget.

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

 1. Therese

  Vet du eller kanske någon läsare om hur länge efter avslutad amning man kan ha problem med torra slemhinnor? Det pratades redan om detta på BB (!!) men jag var väl inte direkt så intresserad eller ens brydde mig om att ställa frågor kring detta just vid det tillfället. Hade fullt upp att fokusera på annat 🙂 Är ett tag sen jag slutade amma helt, däremot hann mensen inte komma tillbaks innan jag började med minipiller så jag ju inte riktigt koll ifall ”allt kommit igång” igen efter..

  Svara
  • Emma

   Jag vet faktiskt inte, men man kan ju få torra slemhinnor av vissa preventivmedel också så det kan vara bra att veta. Mitt tips är att använda babyolja som glidmedel varje gång man har sex om man har eller tror att man har torra slemhinnor. Det vårdar och blir till och med skönare många gånger 😊

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här