Okategoriserade

BVC igår

Vi var på sista BVC-besöket igår och Lucas fick mässling-vaccineringen. Det gick jättebra! Han grät nästan inte alls jämfört med alla andra gånger. Trots att han var jättetrött när vi var där!

Jag frågade en miljon frågor och vi vägde och mätte honom. Jag delar in det lite i kategorier här i inlägget, då blir det lite lättare för er att följa.

Vikten
Han har inte gått upp så bra i vikt, inte så bra som han borde, vilket känns lite konstigt för mig. Han har ju ätit så mycket bättre sen vi började med den nya nattningsrutinen! BVC sa iaf att vi skulle hålla koll på vikten så att den stannar i det ”spåret” den är nu och inte går ner till kurvan under. Han vägde 8165 gram idag, men borde vägt 8500 gram. BVC-sköterskan rekommenderade att vi skulle ha extra fett i allt. I barnmaten ska det egentligen vara tillräckligt med fett enligt henne så det var inte fel att jag inte hade tillsatt något, men nu tyckte hon jag skulle göra det i allt. Jag har inte gett Lucas mellanmål eftersom han äter stora mål var tredje timme under dagen. När jag ger mellanmål så äter han knappt något av dom stora målen. När jag berättade det tyckte hon att det var rätt tänkt. Viktigast är att han äter bra med mat och inte äter sig mätt på frukt eller macka. Hon sa också att barn som ammas när dom blir lite större, dvs 9 månader och uppåt (så som jag förstod det), kan ibland ha lite svårt att gå upp i vikt eftersom dom äter sig mätta på bröstmjölk som inte längre är lika näringsrik och kaloririk. Jag känner att det är så. Mjölken är mycket tunnare och jag ammar ju inte lika mycket så jag tror inte Lucas blir mätt på den längre. Nu ammar jag bara morgon och kväll och ibland på natten. BVC-sköterskan sa att när det blir så med vikten så kan rekommenderar dom ibland att man slutar amma så att barnet börjar äta mera riktig mat. För mig kändes det bara bra att hon sa det. Jag hade strax innan det sagt att jag vill sluta amma för sömnens skull. Då tyckte hon att jag skulle fortsätta iaf två veckor till i Brasilien för den nya bakterieflorans skull. Det som var positivt var att Lucas följer sin längd ganska så bra även om han borde vägt lite mer. Han är alltså proportionerlig.

Vi fick kurvan utskriven så att vi ska kunna väga i Brasilien och fortsätta fylla i. Hon sa att vi gärna får ringa så kan hon fylla i kurvan i Sverige så kan vi få rådgivning därifrån.

Nattningen
Jag berättade om nattningsrutinen och frågade henne vad hon tyckte. Jag berättade att Lucas sov bättre när jag var stenhård med att inte amma på natten. Men att vi har fått ett bakslag för att vi sov borta och för att Lucas blev förkyld efter det. Så nu äter Lucas på natten igen och skriker något förfärligt när jag inte ger honom bröst. Jag berättade att jag är orolig för att han är hungrig trots allt. Hon sa att barnen behöver inte äta på natten. Om Lucas skulle vara lite hungrig första natten när man vänjer av ätandet så är det ingen fara.

Jag frågade när man skulle ta upp honom eller avbryta om han skrek. Hon tyckte att man skulle ta upp för att lugna men INTE lugna med någon form av mat. Inte ens vatten. Barnen ska inte lära sig att vakna på natten och få något enligt henne.

Jag berättade också att jag tycker det känns som Lucas vaknar så fort jag lägger mig i sängen. Men att han inte vaknar när Jair lägger sig i sängen. Jag tycker det känns som han hör mig, känner min lukt och vaknar bara för att jag kommer. Typ ”nu kommer min napp!”. Hon sa att det är säkert så. Hon tyckte att mamman helst inte ska visa sig på natten och helst sova i ett annat rum när man vänjer in en ny rutin. Jair var med och tyckte att det kändes ok att ta nätterna själv tills Lucas har vant sig. Jag tyckte det var väldigt skönt att han var med och hörde detta så att det inte känns som han tror att det är nåt jag har hittat på. Jair tyckte att jag skulle smyga in när Lucas sover. Jag känner att jag kan tänka mig att sova i ett annat rum några nätter. Det skulle vara helt fantastiskt att få sova en hel natt för första gången! Det var skönt att få höra att vi gör rätt och att få lite tips för hur vi ska göra i fortsättningen. Jair har sagt att han ska börja med detta så fort han går på sin pappaledighet. Alltså på fredag! 🙂

11 Comments

 • Ayse

  Varför skulle han egentligen vägt 8500? A gick upp 90 gram på 4 veckor o det tyckte sköterskan var helt lugnt. A går inte upp lika mycket i vikt som tidigare men bvc sa att det är
  Normalt o dom brukar märka att kurvan planas ut när barn börjar äta mat. Vi har haft magsjuka så jag har ammar jättemycket på dagen. Samsovit en del för jag har varit så trött o inte orkar amma sittandes. Då när A vaknar ligger hon så tätt o hon vägrar somna med napp. Vi har varit uppe föera timma för att få henne somna utan tutte men hon vägrar. Bara skriker. 3 timmar var vi uppe i tisdags. Jag ammade tillslut. Hon ammade 2 min o somnade. Detta händer föera ggr i veckan. Jag vägrar, hon skriker, ammar somnar, vaknar igen efter 1 Tim. Men på
  Måndag är
  Min man ledig i 3 veckor. Ska vara stenhård! Somnar hön inte
  Så får hon vara vaken då. Men ingen amning. Problemet
  Är ju också att hon matvägrar. Vill inte matas , bara äta själv.

 • Marie Alvas mamma

  Bra tips om fett i maten. Vad för sorts fett kommer du blanda i? Jag har börjat blanda i lite rapsolja i gröten för Alva ska öka lite mer i vikt. Men jag vet inte om det är rätt och hur mycket man ska ta i.

 • morsan

  Jag tycker inte du ska hänga upp dig på vad BVC säger, min dotter väger 7,6 kg (74 cm lång) och hon är väl tom en månad äldre än Lucas? Så länge barnen mår bra så gör det inget. Tror bara de blir problem om man gör maten ”till en grej”. Det kommer gå kanon för er i Brasilien! 🙂 kram

 • J

  Vad härligt och vad mycket vettigt din bm har att komma med! När började du dra ner det hör med att amma på natten och hur har du gjort då? Jag helammar än så länge och så har lillan fått provsmaka, hon är tyvärr inget fan av det som erbjudits hittills, men hela nätter sömn om det gått att få in längre fram hade suttit väldigt fint! Snart är hon ju ett halvår så maten måste väl komma mer och mer så småningom tänker jag! /J

 • Nina

  Lite intresserad av hur ni tänkt med Lucas mat när ni är i Brasilien, ska ni ha med er massa burkar, gröt, välling från Sverige? Eller finns det att köpa där eller ska han äta samma mat som er? Ha en underbar resa. Kram

 • Lina

  Vilket jobb du lägger ner och som du kämpar med amningen och sovrutiner! Jag är djupt imponerad, du gör ett jättejobb!
  Ang vikten så tänker jag att det är så olika. Jag har 3 barn och de har alla varit olika i vikten. Första följde en kurva över normalkurvan och är nu 10 år och smal. Andra vägde lite och låg under normalkurvan på vikten tills hon var 2år, nu är hon 6 och ligger precis på normalkurvan på både längd och vikt. Trean är hevy och hon är 8 månader, vägde 10,5 kg då hon var precis 8 månader och var 71 cm lång. Alltså nästan för tjock enligt läkaren på BVC. Jag har ammat alla 3 lika länge och de har alla ätit ungefär lika som bebisar. Trean är dock vildast och är inte still 2 sekunder. Då borde hon alltså vara smalast kan tyckas, men icke.
  Det jag menar är att man inte ska lägga så stor vikt på vikten, var inte orolig nu när ni är borta. Jag vet inte hur han äter vanlig mat, men vår lilla vägrar att bli matad. Hon ska äta själv, då blir det bitar som hon sitter länge och pillar med och hon älskar det. Idag blev det omelett och kokt broccoli, perfekt då det inte blir så kladdigt 😉
  Tar han flaska? Det gjorde inte trean här, hon vägrade och ville bara ha bröstet och jag höll på att knäcka mig själv. En dag tröttnade jag och hällde i 1tsk florsocker i vällingen och hon slukade hela flaskan! Sen minskade jag ner på sockret varje gång och efter 2 dagar åt hon utan socker. Att ge henne en varm flaska välling när hon ligger i sin säng är vår räddning för att få henne att sova. Då blir hon trött och dåsig av vällingen.

  Hoppas du inte ser detta som pekpinnar utan bara som små tips. Jag gillar din blogg skarpt! hoppas ni får en bra resa!

  Kram

 • Ayse

  Läst att barnmat faktiskt inte är så näringsrik. Jag blandar i rapsolja i allt. Gör barnmat utan vatten i. Den färdiga maten innehåller massa vatten. Men man får ju också tänka på att barnen rör sig mer nu o bränner kalorier. Eftersom À endast matas med gröt o mellanmål , äter hon middag o lunch själv. Gör lite olika grejer som hon kan stoppa i sig.

 • Emma

  Det låter som ni har en toppen BVC-sköterska! Tycker det verkar som ni har en bra plan ang. nattamningen, och vad skönt för dig att få sova en natt! Ang. maten.. I gröten som J äter morgon + före sängdags lägger jag en liten klick osaltat smör i, det tycker han är mums 🙂 Maten han äter tillagar jag alltid utan fett (håller sig bättre i frysen) och blandar ut med en skvätt grädde/smör/olja när jag värmer den. Bebisar behöver massor av fett! Dessutom blir maten mums om man tillsätter det 🙂 Sen brukar jag ofta mosa i avokado i fruktmellisarna, massa nyttiga fetter och lite mer kalorier än om det ”bara” är ex. äpple/päronmos. Men sen håller jag med många föregående talare: häng inte upp dig föööör mycket på vikten! Bebisar är olika.. Eftersom jag själv är sjuksköterska vet jag att vi ofta hänger upp oss på olika medelvärden och allmänna rekommendationer och det gäller faktiskt inte alla! Sen gissar jag att Lucas kommer bli hungrigare på dagen när ni slutar helt med nattamningen, det blev iaf. min lilla kille 🙂 Massor av lycka till!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.