Okategoriserade

Bli gravid under corona-pandemin

För ungefär ett år sedan fick jag en fråga från en läsare som var jättesvår att svara på, hon undrade om man vågar bli gravid under corona-pandemin (klicka på länken för att läsa mitt svar). Jag var ju redan gravid när corona upptäcktes så vi kunde inte välja, men hade vi kunnat välja så hade vi kanske skjutit på bebisverkstan. Det var inte jättekul att vara gravid under coronapandemin, ännu värre är det att vara föräldraledig… När jag var gravid var jag för det mesta hemma och isolerad pga att vi inte visste så mycket om viruset och hur gravida drabbades. Nu vet man att gravida riskerar att drabbas hårdare och därför tillhör riskgrupp, så på ett sätt är det nästan ännu värre att vara gravid nu. När jag var gravid kunde man ändå trösta sig med att allt tydde på att gravida inte drabbades värre.

När jag svarade på frågan i maj förra året, trodde jag aldrig att pandemin skulle pågå så här länge. Jag trodde att den skulle vara över vid det här laget. Det pratades om flockimmunitet och att virus normalt sett muterar så att det blir mindre dödligt för värden (eftersom det annars inte överlever och virus vill överleva). Jag trodde stenhårt på det och tvekade därför inte en sekund när vi skickade ut våra bröllopsinbjudningar för augusti detta året. Nu tvekar jag desto mer. Det känns som det kommer bli en sommar med restriktioner, handsprit, munskydd osv. Ja, om inte alla vuxna blir erbjudna vaccin innan sommarn…

Vi är redan inställda på att ställa in bröllopet… Men det har ju uppkommit ett annat dilemma. Vi vill ju ha fler barn… hur gör vi med det? Vår plan har ju hela tiden varit att starta bebisverkstad efter bröllopet. Det skulle bli perfekt tajming eftersom vi även får behålla nuvarande föräldrapenningsersättning om vi blir gravida innan William blir 1 år och 9 mån. Från början var det här mest ett önskescenario, men när jag blev uppsagd så blev det plötsligt väldigt viktigt att det blir just så, annars måste jag söka ett jobb (då räcker inte mitt företag) och det är inte det lättaste under pandemin. Dessutom blir jag ju inte yngre precis. Samtidigt hade jag gärna velat få det där vaccinet innan vi blir gravida så att vi slipper oroa oss… Det hade inte varit fel om Försäkringskassan valde att förlänga det där 1 år och 9 månader kravet lite… Jag har sett på Facebook att många andra funderar över samma sak.

Fotograf: https://wanderings.se

21 Comments

 • Johanna

  Jag som frågade då för ett år sen är gravid i v 12 nu. Jag /vi trodde nog inte att det skulle bli någon stor tredje våg. Tji fick vi 🙈 läskigt! Men fram tills v 22 drabbas inte mödrarna värre än ”vanligt”, efter den gränsen ökar risken att föda prematurt vid svårare covid👎
  Jag är mest nervös över att ha min 3åring på dagis 🙈 men att ha henne hemma hela veckorna, samtidigt som jag pluggar, känns alldeles omöjligt, jag är dessutom gravidtrött och illamående 😂 vi tar en dag i taget, kommer covid till dagis så är dottern hemma 😅
  Jag tror nog att ni vågar satsa på barn i sommar, vaccinationen borde hjälpa mycket mot smittspridningen. Alla vuxna har säkert fått vaccin i slutet av sommaren 👍
  Kram 💞

 • M

  Jag tänker såhär: Gör vad som känns bäst för er som familj. Pandemi eller ej, man vet ju inte hur länge allt håller på. Att du vill hinna ta vaccin först förstår jag men å andra sidan vet man ju inte hur länge man är skyddad ändå.
  Vi valde att börja försöka trots pandemin. Dock har jag rätt komplicerade graviditeter och är hemma sjukskriven stor del av dem. Den här graviditeten har jag varit hemma sedan vecka 6. Därmed träffar man inte så mycket folk och risken för smitta kändes liten. Maken har dessutom jobbat hemifrån sedan mars förra året. Men vi hade ju hoppats att det hade släppt lite till sommaren när vårt tredje barn är beräknat men under föräldraledigheten kommer jag nog ändå vara rätt mycket på hemmaplan. Det finns att pyssla med i nybygge 😁

 • Gittan

  Jag är i samma tankar.. jag är lika gammal som dig och fick tredje barnet i den förra året. Vi planerar för en fyra och jag vet verkligen inte hur jag ska tänka. Dock behöver jag inte bli gravid innan han fyller 1,5 då jag har en fast tjänst som lärare så där spelar de ingen roll. Men vet inte om jag ska vänta tills jag fått vaccin eller inte. Är orolig för min ålder oxå, har blivit gravid ”snabbt” tidigare men det är ju inga garantier för att det blir samma nästa gång.. kan ju ta jättelång tid eller kanske inte går alls (hemska tanke). Är så kluven.. men vi kommer nog köra när vi planerat oavsett tror jag. Som sagt det kan ju ta tid..

  • Emma

   Samma här! Har också haft den oförskämt lätt för att bli gravid när jag vill bli det, men det kan ju ändras när som helst nu när man blivit lite äldre. Hoppas det går snabbt för oss båda när det väl är dags 😊

 • KarinH

  Enligt en kompis till mig som är läkare, ska man avvakta med vaccin om man vill försöka bli gravid inom den närmaste framtiden. Hon tyckte man skulle ”vara” klar med bebisfabriken innan man ta vaccinet.
  Jag frågade inte så mycket varför, men kan ta reda på mer om du vill, Emma.

  • Gittan

   Jag har hört att man ska vänta minst två månader efter vaccinet innan man blir gravid. Men om man ska vara klar med barn innan man tar vaccinet så kommer ju alla typ som är mellan 18-30 inte kunna ta? Och detta står ju ingenstans.. blir bara fundersam på vad vaccinet egentligen gör om en läkare säger så…

   • KarinH

    Gittan; det kan ha varit att hon menade så att om man var i planering för bebisverkstad & inte bara ”nån gång i framtiden”. Men som sagt jag lyssnade inte jättenoga då vi var en grupp & jag tyckte inte att det berörde mig.
    Selektivt lyssnande vet du. 😉😁

  • Gittan

   Ja så kan det ju vara kanske ☺️ Läste nu på läkemedelsverkets hemsida:

   ”Du behöver inte vänta en viss tid efter vaccinationen innan du försöker bli gravid. Vaccinerna bryts ner snabbt i kroppen.

   Blir du gravid kort efter vaccination eller om det visar sig att du var gravid utan att du visste om det när du vaccinerade dig behöver du inte känna oro.

   Det kan vara en fördel att redan vara vaccinerad när man blir gravid. Däremot behöver man mer kunskap för att kunna rekommendera vaccination generellt till gravida.”

   Antar det inte finns tillräckligt med forskning än eftersom det är så nytt. Men tänker detta kan vara bra att veta, så ingen oroas i onödan ☺️

   • Sandra

    Repromedicinskt centrum där jag bor har gått ut med en riktlinje att det ska ha gått två månader från vaccination innan man försöker bli gravid. Det tydligen på rekommendation av European Society of Human Reproduction, eftersom det finns en misstanke om ’immunologisk rubbning’ efter vaccin (jag är för dåligt medicinskt kunnig för att riktigt veta vad det betyder, men🤷🏼‍♀️).

 • Sandra

  Jag har troligtvis haft covid, en långtidsvariant som nu varat i ett år. Jag är bättre än jag har varit, men jag är långt ifrån bra. Står nu inför ett jobbigt dilemma: få hjälp med IVF som jag drömt om och kämpat för i flera år (är ensamstående), eller tacka nej för att jag inte vet hur min kropp skulle reagera. Det vet man naturligtvis aldrig, särskilt när man som jag aldrig varit gravid, men just dethär att ev. ha ett covid-virus i kroppen som spökar – hur kommer det att agera?? På en IVF och/eller på en graviditet?

  Är typ livrädd, men vill ju samtidigt så innerligt!! Enormt stark barnlängtan i många år, och mina fertilitetsnivåer är inte de bästa, så vet inte om jag har har så mycket tid på mig… Svårt. Så svårt!

  Hoppas ni hittar vad som är rätt väg för er 🙂

  • Emma

   Men gud stackarn! Det är min mardröm att få en sån långtidscovid. Jag förstår att du är orolig, men vill ändå ge dig en liten förhoppning om att vissa besvär faktiskt kan försvinna eller bli mindre under/efter graviditet. Jag har tex knappt haft några besvär alls av min pollenallergi under mina graviditeter och jag har knappt behövt medicinera efter heller 😊

 • Sofia

  Men det är väl 1 år och 9 månader, mellan barnen som är gränsen? Så det är mindre än 2,5 år (30 månader) mellan syskonen? Iallafall var det så tidigare. Att man ska ha blivit gravid innan srorasyskonen fyllt 21 månader alltså.
  Min bästa vän ska genomgå IVF-behandling och där ville de inte dra igång förrän det passerat 2 månader sedan vaccinationen. Hon arbetar i vården själv och har fått båda sprutorna som i maj gör de ett första försök med insättning. Det jag ville säga var är att, jag iallafall, hade inte dragit igång någon bebisverkstad direkt efter vaccination, utan väntat ett par månader då det verkar som en del rekommenderar det för säkerhets skull.

 • Johanna

  Det är INTE sgin som blir skyddad utan föräldrapenningen. Absolut inte samma sak och man måste fortfarande skydda sin sgi oavsett när man blir gravid igen. Sen ligger gränsen att man måste blir gravid inom 1 år och 9 månader inte 1,5 år.

  • Emma

   Helt rätt, tack för rättelsen! SGI måste fortfarande skyddas efter barnet har fyllt 1 år genom att man tar ut dagar. Och ja, gränsen är 1 år och 9 månader. Jag tänkte fel 🙂

 • Emeli

  Hej har också funderat över samma sak och försökt hitta information på försäkringskassan om den där gränsen på 1år och 9månader. Vart hittade du den? 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.