Barn somnar i bilen och faller fram med huvudet

Jag fick nyligen en läsarfråga angående hur man ska göra när barn somnar i bilen och faller fram med huvudet och då tänkte jag passa på att lyfta ett varnade finger mot en produkt som blivit superpopulär men som faktiskt kan skada nacken!

När jag var på kickoff med Axkid så föreläste NTF som arbetar oberoende med trafiksäkerhet och är specialiserade på det här med barns säkerhet i bil. Dom sa att hur obehagligt det än ser ut att sova så där med nacken så är det inte farligt. Vid en krock kommer huvudet falla tillbaka på sin plats i stolen och huvudet, nacken och ryggen kommer röra sig korrekt i krocken och därmed inte skada barnets nacke. Det är därför viktigt att man inte manipulerar den naturliga rörelsen vid en krock genom att spänna fast huvudet som man gör med den här produkten som jag varnar för. Förutom detta finns det en stryprisk då produkten kan kana ner över mun eller hals och vad händer då vid en krock?

Se gärna slutet på den här videon så ser ni hur en barnkropp ska röra sig vid en krock i en bakåtvänd bilbarnstol. Om ni tittar på videon så kommer ni förstå varför huvudstödet på bilden ovan kan orsaka förödande skador på nacken.

OBS! I videon säger dom att barn ska åka bakåtvänt åtminstone till dom är 3 år, men barn bör åka bakåtvänt mycket längre än så. Dom nya riktlinjerna är till barnet är åtminstone 4 år, men helst till dom är 5-6 år gamla. Läs mer om varför här: Varför är det så viktigt att åka i bakåtvänd bilbarnstol?

Kolla även cirka 0:54 in i den här videon, där det är supertydligt vad som händer med ett barns huvud vid en krock.

Istället så rekommenderar NTF att man köper en nackkudde och sätter under hakan på sitt barn, alltså bakochfram, tvärtom från hur vi vuxna använder den. Detta menar dom är säkrare för barnets nacke då nacken kan röra sig bakåt och neråt tillsammans med kroppen som är det naturliga rörelseförloppet vid en krock.

Isadora faller också fram med sitt lilla huvud, men än så länge så faller hon inte fram så mycket. Jag tror det beror på hennes stora overall 🙂 Vi åker bara fram och tillbaka till dagis så jag har inte brytt mig om att lösa problemet ännu, men om vi ska åka långt så kommer jag också köpa en nackkudde.

Tänkte bara förtydliga eftersom det är många som har undrat om Isadoras overall. Jag frågade NTF om detta och dom sa att om man ska åka långt så är det viktigt att man tar av, men om man ska åka en kort sträcka och det innebär att barnet ska frysa hela vägen (fram och tillbaka till dagis som i mitt exempel), då skulle man låta jackan/overallen vara på. Samma sak om man är på en väg som det kan ta lång tid att få hjälp om man råkar köra i diket och det är många minus ute. Tänk dig att du och familjen är på väg till fjällen och inte en enda bil har passerat er på superlång tid. Om ni råkar ut för en olycka så hinner barnen frysa ihjäl innan ni får hjälp. En olycka kan såklart inträffa på en kortare sträcka också så nu när det är plusgrader så ska jag genast sluta upp med overallen. Ett tips som jag också kom på nu är att använda tunnare ulloverall när man åker bil (vi har en som är lika tunn som Isadoras kläder) eller som ett tips jag fick på instagram – lägga på en filt eller jacka över barnet. Det är alltid bäst att inte ha ytterkläder om en krock skulle inträffa. 

Relaterade Inlägg

35 Kommentarer

 1. Elin

  Ursäkta mig men du har du missuppfattat allting. Jag är väl inte dum i huvudet och sätter en kudde framför halsen på mitt barn?!
  Det är som en liten kudde som går runt nacken och är smal baktill, precis som en nackkudde för större barn fast för spädbarn då detta är ett återkommande problem. Britax säljer dem, ta en titt. Dock använder vi den inte då våran dotter avskydde den från första stund.

  Svara
  • Elin

   Jag har liksom inte skrivit någonstans i inlägget att jag placerat den bakåfram. Vill du framställa mig som läsare dum i huvudet och dig själv smart?

   Svara
   • Emma - På Smällen!

    Eftersom jag nyligen fått den här informationen från NTF så trodde jag att du också hade kommit på den smarta lösningen. Du är alltså inte dum i huvudet om du gör på det sättet som jag trodde att du gjorde – tvärtom, väldigt smart.

   • Lotta

    Haha – take a chill-pill!!! Hur ska barn kunna växa upp och lära sig tolka välvilligt, lösa konflikter och att bemöta varandra med respekt, När inte ens deras föräldrar klarar det? Elin, ingen har sagt att du är “dum i huvudet” – använder ens vuxna människor det uttrycket? Ta det lugnt och fundera lite innan du går till oförtjänta angrepp…. Hur hade du bemött det irl?

  • Emma - På Smällen!

   Va???! Elin! Nu har du missuppfattat mig totalt! Så som jag skrev (och trodde) att du gjorde är precis så som NTF REKOMMENDERAR att man gör istället för den där lösningen på bilden. Man ska alltså ha en nackkudde bakochfram under hakan framför halsen på sitt barn. Detta är deras rekommendation, men jag ska genast redigera så att ingen missuppfattar dig.

   Svara
   • Elin

    Fast du får det ju å låta väldigt konstigt, menar du att en nackkudde ska placeras fram å bak? Är inte det stryprisk?
    Nej jag har placerat den bakom nacken, så som rekommendationen är på en nacckudde. Men använder inte den

   • Emma - På Smällen!

    Nej, i så fall tror jag inte att NTF hade rekommenderat det. Men jag tänker mig att man kanske inte blåser upp den lika mycket som man gör när man ska ha den runt nacken? Jag ska se om jag hittar en bild. Jag ber verkligen om ursäkt för att jag var otydlig, jag redigerade och tog bort din kommentar som låg i inlägget. Jag skulle ALDRIG NÅNSIN skriva ett inlägg för att få en läsare att se dum ut och jag själv smart. ALDRIG! Du har väl läst min blogg tillräckligt länge för att veta att jag inte är sån? Kram!

  • C

   Jag läste ursprungsinlägget och jag uppfattade verkligen inte som att hon skrev negativt om dig, utan att hon snarare trodde att du gjorde något bra som definitivt inte hade att göra med det hon skrev om först i inlägget (dock förstod inte jag din kommentar som att du vände på nackkudden).

   Svara
 2. Elin

  Uppskattar att du ändrade inlägget, men jag själv blev helt skärrad då”bak o fram” låter ju väldigt fel. Tror inte många vet om det med att en NACKKUDE ska sitta sådär aldrig hört talas om det innan 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Inte jag heller, det var helt nytt för mig. Den “ska” väl inte sitta sådär, men NTF rekommenderade och flera andra som var med på mötet använde redan nackkudden på det viset till sina barn.

   Svara
  • Elin

   Självklart tack! Denna kudden blåser man inte upp utan den är i mjukt tyg/plysch och vadd+ris innuti bakom nacken dör den är tunnare tror jag 🙂

   Svara
   • Emma - På Smällen!

    Aha okej, om du får möjlighet, prova gärna om det funkar och återkom 🙂 Jag fick precis ett annat tips från Bilbarnstol-facebookgruppen som kan lösa ditt problem med att huvudet faller framåt. Har du testat babydyna? Kroppen kommer lite längre fram i stolen med en babydyna och huvudet lutar mer bakåt då 🙂

  • Siranee | Thaimorsan.se

   Reagerade också om “bak och fram” då det lät konstigt men jag fattade för jag har själv testat men nackkudden ville bara inte sitta på plats så det är väl lutningen på stolen vi också får kika på.

   Och inte för att försvara Emma men jag uppfattade inte alls att du Elin skulle vara dum för hon skulle inte hänga ut en läsare random.

   Svara
 3. Maja S

  Du skriver om att lillgummans huvud inte åker så långt ner pga hennes stora overall.

  Man ska inte ha stora ytterkläder i bilstolen när man är ute o åker för att bältena sitter inte åt ordentligt då.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Nej, jag vet, men där är rekommendationen lite luddig också. När jag frågade NTF så sa dom att om man ska åka långt så är det viktigt att man tar av, men om man ska åka en kort sträcka och det innebär att barnet ska frysa hela vägen till dagis och tillbaka, då skulle man låta jackan/overallen vara på. Samma sak om man är på en väg som det kan ta lång tid att få hjälp om man råkar köra i diket och det är många minus ute. Tänk dig att du och familjen är på väg till fjällen och inte en enda bil har passerat er på superlång tid. Om ni råkar ut för en olycka så hinner barnen frysa ihjäl innan ni får hjälp.

   Svara
   • A

    Men det där är nog olika råd om. Vi har aldrig jacka eller overall på. Korta sträckor har vi löst det med vinterjacka som vi tar på vägen till bilen. Sen tar av den. När vi ska av bilen tar vi på jackan.

   • Emma - På Smällen!

    Jo, men det kanske inte räcker i 20-30 minusgrader om hjälpen inte kommer rätt så snart… Jackan kan ju också åka av och ligger man avsvimmad så kan det gå ganska snabbt… Kör man här i Göteborg så är det ju inte direkt samma scenario, här finns hjälpen nära och det är oftast inte så kallt.

 4. Jennifer

  TACK för att du tar upp detta! Jag syr mycket ch är med i en jättestor sygrupp och där har detta diskuterats i flera omgångar. Ett flertal av medlemmarna har kontaktat företaget som säljer dessa, både privat och öppet, och de är så nonchalanta. Tar bort inlägg och frågor om dessa och fortsätter sälja dom trots varningarna. De tas bort ibland från hemsidan för att sedan återkomma med produkten när stormen lagt sig. Såg en såndär hängandes på en barnstol i en bil jag gick förbi på en parkering. Fick ont i magen.

  Svara
   • Jennifer

    Företaget heter Safechild, dock kan jag inte se på deras Facebooksida att de driver försäljning just nu. Förhoppningsvis har de slutar sälja produkten eller så har de bara ett uppehåll.

   • Emma - På Smällen!

    Tack för svaret 🙂 Jag kan se att dom har sålt när jag googlar, men precis som du säger så säljer dom inte just nu. Jag hittade även en diarieförd anmälan på dom – bra!

 5. Louiloo

  Om huvudet faller fram bör stolen lutad ännu mer. Där får man kanske prova olla stolar till olika bilar då lutningen inte får vars för mycket. Max 35 grader.
  Till minikiden finns både babydyna och kil msn kan prova.
  Overall skall inte användas i bil och det lät som ett mycket märkligt råd. Hellre att vi ligger indikerar i väntan på hjälp och att barnet då har klarat sig än att vi ligger i diket och barnet är dött men varmt…
  Då får man starta bilen innan eller ha filt mm på barnet tycker jag. Olyckor sker ju även på korta sträckor.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag kan luta Isadoras stol ett snäpp till så tänker jag göra och prova babydyna om det behövs. Olyckor kan absolut hända på korta sträckor också så i möjligaste mån är det förstås bäst att ta av ytterkläder. Men befinner man sig i Norrland i 30 minus långt från hjälp, då kan det vara osmart att låta barnet åka helt utan värmande plagg. Men det är en omöjlig situation så det är inte lätt hur man än gör. Man får göra det som man tror är bäst helt enkelt 🙂

   Svara
 6. Sofie

  Jag kan rekommendera en dunoverall i bilen. Den är jäättetunn (som luft) men håller värmen! Bältet kommer lika nära kroppen som utan overallen (har provat).
  Finns ju även fleeceoverall som är tunn som man kan ha på barnet i stolen ??

  Svara
 7. Joanna

  Ebbas huvud faller också fram. Tyvärr även när (och om) hon somnar och bilen accelererar. Funderar på att testa en nackkudde, å andra sidan så kommer antagligen Ebbas huvud fortfarande åka framåt vid acceleration.

  Svara
 8. ERFmama

  Veldig bra innlegg! 🙂 Vi har sett en god del spørsmål ang. denne type produkt, det var godt å se at både Axkid og NTF er enig med meg da jeg har sagt til folk at man ikke skal bruke disse just nettopp pga. hodets naturlige gang ved en eventuell kollisjon. Jeg anbefaler Trunki Yondi om man absolutt må ha en nakke pute da de har testet de for bilstol bruk uten problemer. 🙂
  Flott blogg! Det er alltid fint å finne flere som skriver om bilsikring! 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Tack så mycket! Det är ju superviktigt det här 🙂 Jag var inne och kikade på din sida och gillar verkligen att den är på engelska eftersom kunskapen kring det här är så bristfällig i andra länder så det behövs verkligen!!!

   Svara
 9. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula ★

  Jättebra och viktigt inlägg verkligen 🙂

  Svara
 10. Sofia

  Satt precis och sa att jag skulle köpa en sån här. Därför jag googlade det och hittade din blogg. Mycket tacksam för detta inlägg och information. Tack! Blir en nackkudde istället 🙂

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här