Okategoriserade

Varför är det så viktigt att åka i bakåtvänd bilbarnstol?

Visste ni att vi Sverige är bäst i världen på att på barnsäkerhet i bil? Visste ni att inget barn i Sverige har omkommit i bakåtvänd bilstol om inte hela bilen har varit totalt mosad? Visste ni att vi är ganska unika med detta och enda landet som är lika bra på detta är Finland? Det räcker att åka över till grannlandet Norge, där åker 40% av alla barn framåtvänt när dom vuxit ur babyskyddet!

Trafiksäkerhetsexperter och forskare är överens om att det optimala är att barnen får åka bakåtvänt tills dom är minst 4 år men helst 5-6 år. Men vad är det egentligen som är den stora skillnaden mellan att åka bakåtvänt och framåtvänt? Varför är det så viktigt att åka i bakåtvänd bilbarnstol? Skillnaden vid en krock är enorm! Kolla den här videon som visar exakt var kroppen tar stryk när man krockar om barnet sitter framåtvänt resp. bakåtvänt.

Det är lätt att tänka på barn som om dom är miniversioner av vuxna, men det är dom inte. Deras huvud är 25% av kroppsvikten och deras nacke är betydligt svagare än vuxnas. Vid en krock i 50 km/h väger huvudet på ett 18-månaders barn 67,5 kg!!!!!! Dom riskerna man tar genom att sätta sitt barn framåtvänt innan 4 års ålder är allvarliga skador på nacken som i värsta fall ger förlamning eller halshuggning! Så tänk igenom detta noga innan ni vänder på bilstolarna. Jag vet att många som har åksjuka barn vänder tidigt, men vad är värst? Ett dött barn eller en nerspydd bilstol? Jag vet att jag låter hård, men jag tycker att detta tillfälle är helt rätt tillfälle att vara hård på.

Jag vet också att många föräldrar vänder på bilstolen med motiveringen ”mitt barn får inte plats med benen längre”. Vad jag förstår av experter på NTF m.m. så är detta sällan fallet. För det första har barn sällan ont av att sitta trångt med benen. Prova att studera ditt barn när det leker, dom flesta barn står och sitter i alla möjliga konstiga benpositioner och ser inte det minsta berörda ut av det. Det går också att prova att sätta bilstolen längre ut på sättet (vi hade våran för långt in först) och om det inte är airbag fram så kan man testa att sätta bilstolen fram. Framsäten brukar vara mer generösa med utrymme. Det går också åka till NTF för gratis rådgivning för just Din bil eller kolla i facebookgruppen Bilbarnstolar – det finns alltid nån som kan komma med bra råd där 🙂 En tumregel från NTF är att bilbarnstolen är utvuxen först när barnets ögon är i höjd med stolens översta kant.

Lucas har fortfarande mycket kvar att växa i sin bilbarnstol. Ni kan se på bilderna att det är långt kvar tills stolens översta kant kommer i hans ögonhöjd. Hans stol, Minikid, är Axkids bästa bilbarnstol för långa barn. Nackstödet justeras automatiskt ihop med bältet, varje gång som man spänner fast barnet, så barnet har alltid korrekt stöd för nacken.


Så här ser nackstödet ut innan jag drar åt bältet:

Vår bil är en Renault Scenic och Lucas sitter fortfarande med gott om utrymme för benen i baksätet. Jag vet inte exakt hur lång Lucas är, men han är i alla fall ett normallångt barn, jämnlång med sina jämnåriga kompisar.

En viktig sak som många glömmer när det kommer till bilbarnstolar och växande barn, det är att alltid se till att barnets bälte sitter rätt över axlarna. Många justerar bara bältet i hålen i tyget och inte själva stolen, då trycker bältet på axlarna och det blir en kompression vid krock, så tänk på det 🙂

Jag har ett gäng inlägg på gång om bilbarnstolar, men kom gärna med förslag om det är något speciellt ni vill läsa eller om ni har nån input till mina inlägg 🙂 Man lär så länge man lever 🙂

/I samarbete med Axkid

One Comment

  • Lin

    Som mamma till ett barn som har anlag för att bli RIKTIGT lång, så är jag intresserad av vilka bilbarnstolar som finns för barn som är en bra bit längre än snittet. Jag vill att han ska kunna sitta bakåtvänd tills han är sex år, men om han följer sin kurva verkar de bli något av en omöjlighet. Kanske har några specifika modeller nämnts under utbildningsdagarna du varit på?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.