Okategoriserade

Amning och alkohol

Någon som vet vad som gäller om amning och alkohol? Vad är dom senaste rekommendationerna? Jag läser många nyblivna mammors bloggar och har sett lite då och då att dom har druckit alkohol. Jag har rykten om att barnmorskorna har ändrat sina rekommendationer gällande alkohol och amning men jag har inte sett nån konkret fakta på det? Hur mkt alkohol är ok att dricka? Går någon av alkoholen över till barnet via modersmjölken? Pumpar man ut mjölk dagen innan eller hur gör man för att undvika att barnet får i sig alkohol?

10 Comments

 • Hannah

  Kolla Livsmedelsverket det är väl dom som sätter rekommendationerna? En del av alkoholen går över i mjölken så om du ska dricka så pumpa ur innan det du ska ge bebisen och sedan när du druckit så pumpar du ur det och kastar. Dock är det inte säkert bebisen tar flaskan, båda mina har vägrat. Tror man ”får” dricka 2 glas vin men jag blir ju full på två glas så jag skulle aldrig dricka så mycket! Jag har tagit några klunkar till ostbrickan för smakens skull, sedan känns det bara fel. Det är ju inte så viktigt, dricka hinner man ju sen 🙂

 • Sandra

  Jag vet faktiskt inte hur pass strängt det är gällande alkohol och amning enligt ”rekomendationer”. Men ifall jag personligen känner för att ta mig ett glas under tiden jag ammar lär jag nog pumpa ut tillräckligt att ha till matning tills all alkohol lämnat min kropp. Tycker inte det är värt att ta den risken att bebis kan få i sig, någonting överhuvudtaget. 🙂

 • Josephine

  Min BVC sköterska sa att man kan dricka ett glas vin vi i veckan typ. Men hon sa inget mer om ifall man behöver vänta nån viss tid innan man ammar eller så. Så antar att man kan ta sig ett par klunkar och ändå amma därefter. Men än har jag bara smuttat på liite lite vin på nyår. Känner inte behovet av att dricka mer än så. 😛

 • Madde

  Alla jag frågat på min MVC/BVC säger att det är ok att dricka 1-2 glas vin per vecka. Man kan alltså dricka lite men inte så pass att man blir berusad. Blir inte du berusad så finns det ingen risk att din bebis blir det heller. Jag har druckit något glas då och då (kanske en gång per månad). Och jag har inte märkt att det påverkat min dotter.

  Sen om man nu vill pumpa ut så håller sig bröstmjölken 3 dagar (hört t.o.m upp till 5 dagar) i kylskåp (man ska kyla den i vatten innan man ställer in i kylskåp). I frysen håller sig bröstmjölk i 3 månader.

  Vill du läsa själv kan du kolla Livsmedelsverket och Amningshjälpen 🙂

 • Emma

  Tack allihopa för era svar! Självklart vill inte jag heller att bebisen ska få i sig alkohol det var därför jag frågade 🙂 1 glas vin skulle ju vara gott nån gång ibland sen skulle jag kunna tänka mig en kall öl nån gång när det blir lite varmare ute men det kan lika gärna vara en 2.25% det är smaken jag vill åt!

  Men det där med pumpa ut innan för att mata och att sedan pumpa ut och kasta efteråt tycker jag känns tryggare. Ska fråga min BM lite om detta nästa gång. Tänkte fråga hur långt tid efter som det finns alkohol i bröstmjölken, om det blir alkohol i bröstmjölken nästan direkt eller om det kommer ett visst antal timmar efter…

 • R

  Jag hade pumpat ut mjölk innan jag börjar dricka. Tycker inte det är värt att utsätta sitt barn för något farligt bara för att man är sugen på lite vin. 🙂

  Svar från Emma: Instämmer helt! Vill verkligen inte utsätta mitt barn för något farligt!

 • idazäta

  Även om det är ”okej” att dricka ett glas vin eller två så varför skulle du vilja? Jag tror att du själv kommer att känna lika när bebis väl har kommit, det är så kort tid i livet som du ”måste” avstå och vem skulle inte göra det för sitt barn. Det finns ju också andra anledningar förutom att barnet får i sig alkohol som gör att man bör avstå. Tillexempel så blir ju omdömet samt reaktionsförmågan påverkad oavsett hur mycket eller lite du får i dig. Detta är inte menat som någon kritik mot varken dig eller någon annan. Alla gör självklart precis som dom vill och känner är rätt, jag är ingen att ha någon åsikt om det. Detta är enbart som jag ser på det hela 🙂

  Svar från Emma: Hmm… just nu är jag himla sugen på nån klunk vin eller öl, men jag skulle aldrig göra något som jag tror skadar mitt barn så jag kanske inte alls känner så sen. Men om jag fortfarande skulle göra det så skulle jag pumpa ut mjölk och lyssna på barnmorskans rekommendation. Jag tror däremot inte att reaktionsförmågan blir påverkad av lite alkohol. Det finns omfattande studier som visar på att lite alkohol ger skräpt bilkörning (skrev en uppsats om det en gång på universitetet). Dessutom har adrenalin en förmåga att få en att ”nyktra” till ganska kvickt om man skulle behöva reagera snabbt, såklart inte med större alkoholmängder! Men jag tycker helt klart att du har en poäng med vad du skriver och jag kommer att överväga noga innan jag gör något. Tack för din kommentar!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.