7 fördelar med att potträna tidigt

Nu för tiden använder barn blöjor betydligt mycket högre upp i åldrarna än vad man gjorde för ett par decennier sedan. Istället för att vänja av barn med blöja vid cirka 18 månader så är det inte ovanligt att man börjar med potträningen vid 3-4 års ålder, varför? Ett tag spekulerades det om att föräldrar vara lata eller jobbade för mycket och inte prioriterade potträningen, men så är det förmodligen inte. Det verkar snarare bero på att föräldrar väntar på att barnet ska bli redo. Detta är även ett råd som cirkulerar runt bland föräldrar, men enligt Helena Bergqvist, psykolog på Barnspecialistmottagningen på Akademiska Sjukhuset, så ska man inte lyssna på det. Det finns ingen speciell ålder som barnet är moget för potträning. Det har nu forskats på detta i 60 år och allt man kommit fram till är fördelar med tidigt potträning så därför har Barnhälsovården uppdaterat sina rekommendationer därefter. Nu rekommenderas att barn pottränas innan dom börjar gå och BVC bör informera om potträning vid senast 10 månaders ålder.

7 fördelar med att potträna tidigt

1. Bättre för blås- och tarmtömning eftersom att stå upp och bajsa som barn ofta gör i blöjan ökar risken för förstoppning.
2. Barnet får bättre kontroll över blåsan och slutar att småskvätta
3. Minskar risken för t.ex. urinvägsinfektion som kan orsakas av att blåsan i töms helt i blöjan
4. Lättare att bli av med blöjan vid tidig potträning
5. Bättre för miljön
6. Bättre för plånboken
7. Sparar tid (kanske inte initialt men i längden)

Om ni vill veta mer om riktigt tidig potträning så har jag skrivit om det förut här: Babypottning 

Vi har aldrig pottränat så tidigt för jag har inte känt att jag har haft tid att läsa alla signaler för att kunna potträna en liten bebis, men jag är definitivt sugen på att börja tidigare nästa gång! Vi kör på 3-dagars potträning som funkade helt perfekt med Lucas när han var 2,5 år. Nu ska vi köra samma sak med Isadora men vi har tjuvstartat lite redan nu 🙂

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

 1. Johanna

  Jag tror tyvärr mycket ör en blandning av okunskap kring blöjfrihet samt lathet…

  Fantastiskt att ha en blöjfri tvååring! Visst blir det olyckor för oss, men såååå mycket smidigare på alla sätt.

  Körde också tredagarsmetoden (men precis som ni tjuvstartade vi också). Så bra!! 🙂

  Inte funkat nattetid (tyvärr eftersom I hatar blöjor).

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag tror också på okunskap men jag tror inte så mycket på lathet. Jag tror att föräldrar verkligen försöker göra det dom tror är bäst, dvs vänta tills barnet är redo men utan att förstå att det inte finns nån speciell ålder som barnet blir redo… Längtar verkligen tills Isadora blir blöjfri nu. Jag tror hon kommer klara det i sommar 🙂 Nattblöjan hör ihop med en mognadsgrad där ett hormon gör kisset mer koncentrerat så nattblöjan hänger inte alls ihop med potträning.

   Svara
 2. Linn

  Vi ska börja potträna vår tvååring om tre veckor då min semester börjar. Det är så kul att läsa din blogg, det skiljer bara en månad på våra äldsta och våra yngsta barn. Det är ofta du skriver om saker som händer i utvecklingen och så insamma veva som det händer samma sak med mins barn om du förstår vad jag menar. Perfekt att läsa om potträning nu när vi också ska börja, jag har nästan glömt hur det var när storasyster pottränades.

  Svara
 3. Kerstin

  Hej! Jag tänkte köra på din pottträning på 3 dagar. ☺ Barnet skulle ju vara helt utan blöja/trosa. Kör man så på natten då också? Tack för en jättebra blogg! ?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh vad kul att du tänker testa 🙂 Nej, nattblöjan ska man ha kvar tills barnet slutar att kissa i blöjan på natten. Tumregeln är att fortsätta med nattblöjan tills barnet är torrt i 7 nätter i rad. Tack så mycket fina du! ❤️

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här