Okategoriserade

4 saker som gravida INTE borde ta illa upp på

4 saker som gravida INTE borde ta illa upp på

Gravida är så lättstötta… Jag känner mig nästan lite skrämd bara av att skriva det här.. haha! Men jag känner ändå att detta är något jag funderat mycket på och jag kan väl inte vara den enda på jorden som kämpar med att hålla tungan i styr när jag pratar med en gravid, eller? Jag vet att det är hormoner som strömmar runt i kroppen när man är gravid och det ligger nog lite i vårt DNA att skydda oss själva när vi är gravida så det är nog meningen att vi ska vara lättstötta och gå till försvar för minsta lilla, men ibland tycker jag att det borde finnas lite rim och reson eller…?

Det finns väldigt många ”dont’s” men inte så många ”dos” för vad man faktiskt får säga till en gravid – visst en del saker som man inte bör säga är ganska självklara och dom har jag listat här: 7 saker man inte ska säga till en gravid Men en del kan jag helt ärligt säga att jag fattar noll av…  Vad får man säga och inte säga…? Det verkar också som att gravida är mindre lättstötta när dom pratar med andra gravida än icke-gravida. Här kommer en lista på saker gravida blivit stötta av som jag verkligen fattar noll av! Känner ni igen er i mig eller i dom?

1. Har ni tänkt skaffa fler barn? Detta kan tydligen vara jätteprovocerande för en gravid kvinna medans det är helt naturligt för en annan. Jag kan inte riktigt förstå vad det är att bli upprörd över?

2. När är det dags? eller Nu är det inte långt kvar va? När det närmar sig slutet så tycker många gravida att omgivningen tjatar om när bebisen ska komma. Men återigen, hur kan man ta detta som något elakt?

3. Vet du om det är en tjej eller kille? Det är såklart helt okej att inte vilja veta, men bli inte sur för att jag är nyfiken på din bebis! Jag frågar ju för att jag är intresserad.

4. När man inte vågar fråga så mycket och sen blir utskälld för att man inte intresserat sig för kompisens graviditet – Va fan?! Det är inte lätt när det är svårt och jag är glad att jag inte är en kille i en gravids sällskap för det kan verkligen inte vara lätt alla gånger haha! 

Jag har märkt att jag vågar inte prata så mycket med gravida kvinnor om deras graviditet förrän dom själva tar upp det. Det kanske är helt rätt tänkt, men asjobbigt när man egentligen är superduper intresserad och vill snicksnacka om allt som rör graviditeter, men jag tycker det känns som att det bara hoppar grodor ur min mun hela tiden så därför blir jag tyst. Läs det HÄR blogginlägget så förstår ni vad jag menar – det är exakt så som jag känner!

Foto: Wanderings

16 Comments

 • Karin

  Jag håller med dig på 2-4 men 1 håller jag inte med om. Mina föräldrar hade svårt att få min bror & mig, jag minns inte hur de berättade men det har inte varit något som vi inte fått prata om eller fråga.
  När jag & maken började vår bebisverkstad hade jag i bakhuvudet att det inte alltid är ”bara”. Sen visade det sig att vi inte kan få barn utan IVF (ICSI).
  Nu är vår lilla fröken 15,5 månad & frågorna om syskon kommer mer & mer. Jag hatar den.
  För det första för att alla tar så föregivet att man kan få fler barn eller ens vill.
  För det andra så är det en liten sorg hos mig. Vi kan inte.
  För det tredje så måste vi spara ihop 30 000 för att kunna skapa en nr 2, det är inget vi gör i en handvändning då jag valt att plocka ut föräldrapenning på 50% för att kunna vara hemma så länge som jag vill.
  För det fjärde dom som är våra vänner vet. Om man måste fråga vad vi tycker om syskon så kanske den personen inte känner mig tillräckligt väl för att ha rätt att ställa den frågan. Varje gång jag får den frågan är det som att sårskorpan pillas bort från ett sår. Sorgen över att inte kunna få barn, så där ”hoppsan jag blev gravid” som många gärna vittnar om, kommer liksom upp & jag dras ner i en låg period.
  Så i dina ögon är jag kanske lätt kränkt, men från mitt perspektiv vill jag slippa några dagar av sorg. Jag vill kunna njuta varje dag av vår lilla underverks ICSI-bebis

  • Emma - På Smällen!

   Vad tufft ? Vilken tur att ni fick eran lilla tjej även fast resan dit måste varit både tuff och lång! Jag förstår verkligen att det måste var tufft med dom frågorna då.

   När jag skrev inlägget så tänkte jag bara på gravida som blir stötta av den frågan. Den finns nämligen med på varenda lista som handlar om saker man inte ska säga till en gravid och motargumentation är liksom ”jag har inte ens tryckt ut första ungen än och du frågar redan efter nummer 2!”. Det är detta jag inte fattar. Jo, såklart förstår jag det om man har en historia bakom det eller möjligtvis en extrem jobbig graviditet. Men annars förstår jag inte varför man blir så arg för att någon försöker intressera sig. Själv älskar jag ju när andra frågar mig om dom här sakerna, särskilt när jag är gravid för då vill jag gärna bli sedd och hörd…

   Jag hoppas du inte tog illa upp av mitt inlägg för det var inte meningen. Meningen var att ge lite perspektiv på saker och känslor. Man kanske inte alltid behöver ha taggarna utåt bara för att man är gravid och jag lär mig alltid nya saker när andra människor delar och berättar som nu ❤️ Jag tycker absolut inte att du är lättkränkt ❤️ kram!!

   • Karin

    Tog absolut inte illa upp, tycker det är bra att såna här saker diskuteras. Om vi kan ge varandra nyanserna bakom så kanske det inte benämns som ”lättkränkt” utan mer ”vad ligger bakom”.
    Du vet; Walk a mile in my shoes.
    För jag håller som sagt med dig på de andra.

    • Emma - På Smällen!

     Vad bra, jag blev lite orolig för jag menade såklart inget illa. Jag försöker få upp olika saker till ytan för att jag men även dom som blir ledsna av dom här frågorna ska få perspektiv och förstå att det kanske inte är illa menat utan tvärtom ❤

 • Jennifer

  Jag håller med dig, vissa saker förstår jag inte heller varför man tar illa vid sig av. Typ de enda jag tycker är ”jobbigt” är när okända människor tror att de är okej att ta mig på magen utan att fråga. De kan göra mig jätteirriterad.

 • Lisa från Skåne

  Kan hålla med på dem sista men den första är känsligare Har en dotter som kämpade länge och fick några missfall. Dem fick hjälp med Ivf vid bägge graviditetrna det första var grattis och nästa kostade 20.000 .Så tror nog man ska vara lite försiktig med vad som sägs

  • Emma - På Smällen!

   Tufft! Jag har faktiskt inte tänkt på att sådana saker kan ligga bakom, jag har nog tänkt att en gravid kvinna KAN bli gravida eftersom hon är det och då tänker jag inte att den frågan är känslig för att jag föreställer mig inte hur vägen dit har varit, men ett barnlöst par skulle jag aldrig ställa den frågan till. Det är bra att få perspektiv på saker och ting ibland.

 • Ida

  Lite tankar:

  1. Många får kämpa får kämpa jättemycket för att bli gravida och att folk omkring så lägger fokus på ett eventuellt nästa barn kan göra ont. Det är inte enkelt att bara ”skaffa” ett till barn.

  2. När man frågar någon om det inte måste vara dags snart säger man ju att mamman är stor. Hur kul är det att höra halvvägs in i graviditeten? Jag hade en kollega som ständigt fick höra hur stor hon var och hon var jätteorolig. Dottern föddes sedan 1,5 månad för tidigt men var normalstor då hon föddes med ett kromosomfel. Man kan ställa frågan när någon är beräknad utan att fästa det vid magens storlek.

  3. Varför är könet viktigt?

  • Emma - På Smällen!

   1. Mmmm… jag tänkte inte så långt och tror att många med mig inte heller tänker så långt. Jag har hört flera säga ”jag har inte ens tryckt ut nummer ett och du frågar om nummer två” och där kan jag inte förstå vad det konstiga är? Men om det ligger något sånt bakom så förstår jag.

   2. Nja, det kan såklart vara så, men det här kan ju vara när som helst i graviditeten. Det kan också vara så att man tänker ”hon har ju varit gravid i en evighet – när är det dags egentligen?” Den gravida har ju stenkoll men folk i omgivningen har inte det. Att ställa den frågan tycker jag är väldigt normalt om man vill intressera sig för någons graviditet. Men jag vägar oftast inte för jag är rädd att trampa på nån öm tå och då hamnar jag på problem nummer 4 😛

   3. Fråga 3 handlar inte om könet i sig utan att visa intresse. Så är det för mig i alla fall. Om mamman skulle svara ”vi vet inte” så skulle jag svara ”Gud så spännande” och sen hade jag kanske frågat om namn eller något annat som jag tycker är intressant och som jag hoppas att mamman också tycker är kul att prata om.

   Lång utläggning haha 🙂 men jag ville förklara lite hur tankarna i mitt huvud går 🙂

 • Elin

  Nr 2: nu är det inte långt kvar? Det är ju bokstavligen som att säga att någon är tjock? Att fråga om syskon tycker inte jag är fel. Men jag skulle nog ställa frågan: hur många barn vill ni ha? Istället. Är en sådan stor grej om man fått missfall och sånt. 4: eftersom det är oftast en av de största sakerna i en människas liv så ja, jag tar väldigt illa upp om någon av mina kompisar inte bryr sig? hade du köpt en hus hade jag frågat massa om de. En av mina föredetta kompisar sa inte ens grattis när jag berätta att jag var gravid! Elakt! Men det är samtidigt svårt att förstå hur stor grej det är för vissa att få barn medans det kanske inte är lika stort för andra. Har man inte barn själv är det inte lika lätt att förstå.

  • Emma - På Smällen!

   Nej det behöver det inte alls vara? Men det känner man ju oftast i magen om personen som säger det verkligen undrar eller om den ”retas”.

   Ja, det där med missfall eller svårt att bli gravid förstår jag absolut. Där ska man vara försiktig, men så långt tänkte jag faktiskt inte. Jag tänkte på exempel som jag har hört, sett och upplevt där argumentet har varit att man inte frågar en gravid kvinna om det och jag fattar inte varför…

   4. Ja, det håller jag med om, men det är inte alltid lätt att prata med en gravid utan att säga något fel om man ska undvika alla ”don’ts”. Jag brukar försöka locka min gravida vän att prata själv så jag vet vad som är okej att prata om eller inte, men om man har en tystlåten vän så är det svårt. Samtidigt så är det sjukt lätt att prata med gravida när man själv är gravid för då tar ingen illa upp eftersom man själv är gravid. Det är inte lätt ibland alltså 😛

 • Anna

  Håller med dig i det mesta! Personligen har jag inte tagit illa upp av någon av frågorna, har fått alla när jag var gravid. Jag älskade att prata om min graviditet! ? Även nu i efterhand. Att säga ”oj, vad stor du är! Är det två där inne?” känns otroligt vanligt och jag har aldrig tagit det som att folk tycker jag är fet eller att de faktiskt på allvar tror att det är två, det är nåt man säger för konversations skull. Jag tänkte aldrig att jag var ovanligt stor, och enligt SF-måttet var jag inte det heller, så jag brukade bara svara det. ”Det är bara en och magen är alldeles normalt stor.”

  Kan dock ha förståelse för att man kan bli ledsen om folk tjatar om syskon eller när man ska skaffa barn öht. Det frågar jag bara vänner jag känner väl.

  • Emma - På Smällen!

   Du låter som jag 🙂 jag älskar fortfarande att prata graviditet, både om min och om andras, därför är der sjukt jobbigt när jag träffar en gravid och vill fråga en massa saker men inte vågar för jag är rädd att personen ska ta illa upp 😛 Jag fick också den där frågan om tvillingar i vecka 38 med Lucas. Jag var inte speciellt stor alls och då blev jag faktiskt lite sur. Jag tolkade inte det som att jag var tjock, men som att människan måste vara dum i huvudet! Tror han verkligen att jag har gått i 9 månader med tvillingar utan att veta om det?!

 • Gittan

  Alla är vi olika och reagerar olika på en och samma fråga. Ingen annan vet exakt vad man bör med sig i sin ryggsäck. Att visa intresse kan man ju göra på olika sätt. Som någon skrev tkr jag aldrig att det är okej att fråga om nr 1. Personligen hatade jag vid båda graviditeterna när folk tjatade om det var dags snart. De flesta gör de ju bara för de är nyfikna. Nr 3 är för mig ointressant, spännande men jag tkr det är viktigare att fråga hur det har gått/går, om alla mår bra osv.

  Tur vi alla är olika, men tror de flesta kan känna av vad som är okej i olika relationer ?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.