Okategoriserade

7 saker du inte ska säga till en orolig gravid

Jag läste en lista på min bloggkollega Frennifers blogg. Det var en lista om 4 saker du absolut inte ska säga till en orolig gravid och jag håller med till punkt och pricka! Jag är bara i vecka 10 och en vän har redan lyckats checka av flera av dessa punkter i sina uttalanden. Och innerst inne tror jag faktiskt att hon njuter av att göra mig lite orolig – elakt va!?!

Jag tyckte Frennifers lista innehöll det mesta så jag har lagt till tre punkter och så har jag kompletterat med vad man skulle sagt istället – om man nu vill vara en bra vän 🙂

1. Berätta inte om alla dina missfall eller din kompis kompis mosters missfall.
Säg istället: ”Jag förstår att du är orolig men visste du att 90,5% av alla kända graviditeter faktiskt går bra? Oddsen är helt klart på din sida!!” (Jag läste detta 90,5% hos Frennifer HÄR!)

2. ”Det är ju så vanligt med missfall, det känns nästan som att alla kommer få det någon gång i livet”.
Säg istället:
”Det är mycket vanligare att det kommer ut en fin liten bebis efter 9 månader än att det blir missfall. Oddsen är på din sida.”

3. Att när kompisen kommer och är glad över att hon äntligen är i vecka 13 säga ”Men jag vet en som fick missfall i vecka 28 så man kan aldrig vara lugn”, det är absolut inget bra svar.
Säg istället:
”Vad skönt! Nu kan du pusta ut!” (Det var väl inget svårt att klämma ur sig dom orden?)

4. Att någon gång under graviditeten börja prata om graviditeter som inte slutat bra, till exempel att du har läst om ett fall när bebisen dog vid förlossningen och att det ”är bra att veta att det kan gå fel”.
Säg istället
: Säg ingenting! Håll käften! FÖR VILKEN DUM JÄVLA VÄN SÄGER NÅT SÅNT?

5. ”Men du kanske inte ska ta ut något i förskott eftersom du faktiskt fick missfall förra gången?!”
Säg istället:
”Vad roligt att du är gravid! Du ska se, det kommer gå bra den här gången. Om man räknar med en femte del av alla graviditeter slutar i missfall så har du ju haft ditt missfall nu och dom 4 kommande kommer vara lyckade graviditeter 🙂 Ta det lugnt min vän! Det kommer gå bra!”

6. När kompisen berättar att hon är gravid men att hon är väldigt orolig så hon vågar inte glädjas. Att då svara ”Ja, det är nog bra att inte ropa hej än!”
Säg istället:
”Men gumman, det tjänar ingenting till att inte glädjas, skulle det hända nånting *peppar peppar ta i trä* så kommer du bli lika ledsen oavsett om du var glad eller inte. Försök att fokusera på nuet, just nu är du gravid!”

7. Din kompis är i vecka 20 och har köpt barnvagn och spjälsäng och andra viktiga saker som behövs till bebisens ankomst. Att då säga ”Men va?! Har ni redan köpt allt det där?! Tänk om det inte skulle bli nån bebis nu då, vad gör ni med allt då?” eller ännu värre ”Det betyder otur att köpa saker till bebisen innan den är född!”
Säg istället:
”Åh vad skönt för er att ni redan har ordnat med alla viktiga saker, nu kan ni ta det lugnt och bara ordna med småsaker.” (Du har faktiskt inget att göra med vad din vän gör med alla saker om det mot förmodan skulle hända nåt!)

 

20150915-234430-85470445.jpg
Här är jag, alldeles alldeles nygravid, precis plussat 🙂

Fler saker man inte säger till en gravid hittar ni här:

– 10 saker man inte säger till en gravid

10 Comments

 • Linda

  eller folk som försöker trösta när man precis fått sitt andra missfall på rad, ”men du har ju redan två fina barn att glädjas åt”
  eller… ”tur att du fick missfall så tidigt (V6) för då har man inte hunnit ställa sig in på att vara gravid”
  Kan berätta att man blir otroligt ledsen vare sig man har inga eller två barn innan ett missfall inträffar… och man blir faktiskt ledsen om man får missfall i v 6 eftersom man längtat så himla mycket…

  • Emma - På Smällen!

   Antagligen inte, jag tror faktiskt att många är avundsjuka eller av nån anledning ogillar att man är gravid. Annars plågar man inte en vän på det sättet!

 • Sara

  Åh så klockrena!:) gillade 5:an troligen för att jag hade ett tidigt missfall i juli och är gravid igen nu direkt efter och har varit väldigt orolig för att något ska gå fel igen men ska försöka tänka annorlunda nu då ja läste det 🙂

 • Jennie-Ann

  Min mor var expert på att skrämma mig…
  Berättade i v8 att jag var gravid för familj och vänner, mamma sa. Hur kan du berätta de?! Tänk om du får missfall. Varav ja svara. Men mamma. Jag väntar barn, inte missfall.

  Sen har man ju även fått höra många andra dumma saker. Men 2 fina barn har jag.

  • Emma - På Smällen!

   Taskigt! Man kan ju tro att nära och kära ska göra allt för att lugna! Vissa gör det, vissa är klumpiga och andra är faktist elaka… 🙁 skönt att det gick bra med dina graviditeter 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.