Okategoriserade

Fråga & svar – akneproblem och tips

Jag fick precis nu en kommentar från en läsare som också har stora problem med akne. Jag började skriva ett svar på hennes kommentar men inser att kommentaren blev kanonlång och dessutom ett bra inlägg. Så det fick bli ett inlägg istället 🙂

 

Läsarens fråga:

Hej Emma!

Jag lider av EXAKT samma problem!!! Gud vad underbart att se att jag ändå inte är ensam. Jag mår så dåligt paykiskt av detta. Bara en sådan simpel sak som att gå till badhuset med familjen ger mig ångest, för då måste jag ju tvätta av sminket för att kunna leka ordentligt med mina tre barn. Jag vill gärna inte gå utanför dörren utan smink, men de fåtal gånger som jag gör det så upplevs jag nog som otrevlig, eftersom jag automatiskt tittar neråt/gömmer mig när jag pratar med någon. Det är fruktasvärt! En gång frågade till och med en bekant ”hur jag måt egentligen” just eftersom det ju ser förjävligt ut rent utsagt! Jag har som du, också på ryggen. Och i hela ansiktet, förutom pannan. Detta sätter så många käppar i mitt liv! Jag har även en del ärr från mkn ungdom då jag rev mycket.

Berätta mer om de här Nourish-produkterna? Är der bra? Och grönsåpan, tvättar man med den som vanlig tvål på kvällen alltså?

Stor kram til dej!!

 

Mitt svar:

Gud vad underbart att JAG inte är ensam! Haha! Som bloggare, när man blottar sig så här, så känns det skönt att höra att JAG inte är ensam! Och du tycker att det känns skönt att du inte är ensam 🙂 och det finns säkert många fler än bara du och jag som känner lättnad över att dom inte är ensamma 🙂

Grönsåpan tvättar du med som om den vore din ansiktstvål. Men jag brukar ändå använda någon annan ansiktstvål också för att tvätta av sminket och efteråt så tvättar jag och gnuggar noga med grönsåpan. Den är nog den ”kuren” som snabbast ger effekt på mig när jag har ett utbrott. Jag har märkt att min hud typ blir ”immun” när jag använder en och samma ansiktsprodukt länge så ett tips är att byta hudvårdsserie kanske till och med så ofta som var tredje månad. Jag kan rekommendera Nourish, kolla mina inlägg med nourish här:

Test av ny hudvårdsserie del 2 Nourish
Test av nu hudvårdsserie del 1 Nourish
Resultatet – Fläckfritt!

Jag kan också rekommendera Exuviance och Md Formulations. Förra året gjorde jag 10 AHA-syrabehandlingar med Md Formulations som gjorde att jag fick minskad akne under en period och även jämnare hy och mindre porer. Det kan hjälpa mot dina ärr. Se före och efter bilder här:
Före- och efter-bilder AHA-syrabehandlingar med Md Formulations

Andra husmorsknep eller vad man ska säga som funkar på mig är P-pillrena Yasmine och 97%-ig aloevera gel som jag lägger som ansiktsmask några gånger i veckan. Sån gel kan du köpa på Life-butikerna. Solarium två gånger i veckan kan också hjälpa till om du vill att huden ska lugna sig nuu på vintern. Hjälper absolut inget så kan man gå till läkaren och få Tetralysal utskrivet, det hjälper många men inte alla.

Jag skrev ett inlägg om min akne-resa här: Före- och efterbilder på hyn efter amning Just då hade jag slutat med amning och hade en period med inte en enda finne! Där har jag skrivit lite om allt jag hade provat genom åren. Kanske kan något av mina tips hjälpa dig.

Vad det gäller kost så kan det också hjälpa. Jag kan till exempel inte äta så mycket gluten (framför allt bröd) och godis. Choklad går bra, men godis ger mig finnar… Prova gärna att utesluta gluten, det är vanligt med akne-problem när man är känslig mot gluten (alla får inte ont i magen av gluten).

Ett annat tips är att inte använda foundation typ ”brunkräm”. Det täpper till porerna. Prova mineralpuder istället. Jag har Loreals mineralpuder och det täcker bra och jag har mycket mindre finnar sedan jag började med det. Förut hade jag Loreals foundation och då var pannan helt knottrig. Det finns även mineralfoundation från till exempel Mary Kay som dom lovar ska vara bra för huden. Jag har inte provat det än, men jag har tänkt att jag ska göra det 🙂

 

Jag hoppas verkligen att jag har kommit med något bra tips till dig som du inte provat än och som hjälper dig. Kom gärna tillbaka och berätta om något funkade för dig. Jag vet precis hur det känns och om jag kan så vill jag gärna hjälpa dig! Här är nog alla mina tips iaf.

Kraam!

7 Comments

 • A

  Ett tips från mig som har,massa promaskarna ( gamla röda djupa ärr) är att inte klämma! Jag älskar att klämma på promaskarna på hakan. Mm får alltid en finne efter eller sår som sen blir ett rött märke. Har fått massa på hakan sen sommaren o minns bara tillbaka till tiden då man mådde så dåligt attman inte gick ut. Promaskarna blir inte bättre men klämmer man får man oftast finnar ..

  • Emma - På Smällen!

   Jag minns att du har skrivit det förut. Jag lider verkligen med dig! I mitt fall så är det inte så, jag får en hel del pormaskar men klämmer aldrig på dom förrän dom är ritkigt mogna och då är jag alltid jättenoga med att hela kommer ut och sen tvättar jag rent ordenligt och lägger på kräm för finnar. Men all är ju olika känsliga och en del pormaskar kan lömskt krypa inåt istället och då blir det garanterat en finne, även för mig. Och ibland så råkar, om man inte är ren om fingrana så kan ju bakterier krypa in ändå. Tips till dig A är att gå till hudvårdsspecialist och göra portömning där istället (pormaskarna kommer bara växa och tillslut kommer dom vilja komma ut även om du inte klämmer på dom 🙂 ). Och mitt allra bästa tips för dig som får lätt akne pga pormaskar är att göra en diamantslip. Det är en behandling där dom för en liten maskin över ansiktet, det gör inte ont, min mamma har gjort det. Då kryper pormaskarna ut som små krullar. Inget klämmande! Prova det!! 🙂

 • Johanna

  Tack jättesnälla du för att du la ner all tid för att svara på min kommentar! Jag blir jätteglad <3

  Jag ska absolut ta del av dina tips och knep! Jag testade faktiskt grönsåpan igår, hoppas att det kanske kan ge resultat efter några omgångar!

  Det bästa vore ju verklugen om man kunde lära sig acceptera sig själv, och strunta i vad andra tänker, det är ju inte självvalt på något vis, men det är ju så svårt. När jag är osminkad känner jag mig så ofräsch, inte bara just i ansiktet utan hela jag.. Hår liksom inte att göra sig fin utan smink.. Suck!

  Åter igen, jättetack! Och fin blogg, ska absolut fortsätta hålla till här. Min yngsta som och din Lucas är lkka gamla, är ju extra kul då! 🙂

  Kram och ha en fin söndag!

 • Mia

  Jag är glutenintolerant och äter alltså inget alls med gluten men har ändå akne emellanåt. Hudproblem som jag tror du menar heter DH, har man DH så ska man äta glutenfritt för då hålls det i schakt men jag tror helt ärligt inte att akne har med gluten att göra för då skulle jag ju aldrig ha en enda finne! Jag tror det styrs mycket av hormoner, när jag var gravid och under hela amningen hade jag inte en enda finne oavsett vad jag åt eller vad jag använde i ansiktet, dom kom tillbaka sen efter att amningen var avslutad tyvärr. Tror vi är mååånga med akneproblem bara det att man döljer dom så gott det går så ingen ser!

  • Emma - På Smällen!

   Det är så himla olika och jag tror inte heller att gluten = akne. Jag tror att det är många faktorer som spelar in och att det som funkar för mig kanske inte funkar för alla andra. Jag är helt hundra på att det inte är bara en enda grej som gör att jag har akne. Genom åren har jag märkt en rad faktorer som påverkar för mig så som gluten, godis, förkylningar, penicilin och hormoner. Amningshormonerna var det allra värsta för mig. Det var ett HELVETE! Medan graviditeten var som balsam för hyn. Med det här inlägget så hoppas jag på att dela med mig av mina erfarenheter och kanske hjälper jag någon som har akne som utlöses av samma orsaker som mig eller så kanske något av tipsen hjälper nån att få bukt med sitt problem 🙂

   Jaa, vi är nog många med akneproblem, men när man går till badhuset där man inte kan ha smink så känner jag mig jämt som den enda. Typ babysimmet igår 🙁

  • Emma - På Smällen!

   Samma som för mig då. Tråkigt att man inte kan få behålla huden så fin som när man är gravid! Ibland kan ju saker ändras från innan till efter graviditeten också, t.ex. en del som har krulligt hår får rakt eller tvärtom. Hoppas AHA-kur funkar för dig. Jag har hört mycket gott om Dermalogica men själv aldrig provat. Du får berätta om det funkade eller inte 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.