Okategoriserade

17 tidiga tecken på att du är gravid

Jag kan aldrig sluta fascineras av kvinnas kropp när det kommer till att få barn, det är så himla intressant! Ju mer man gräver, ju mer hittar man och jag vill veta allt! Jag tycker att det mest spännande med graviditet är förlossningen och själva befruktningen. Jag älskar att grotta ner mig i varenda liten detalj kring dessa två faser och det är så häftigt när man väl förstår vad olika saker beror på. Allt är så noga uträknat och samtidigt som det är mycket som krävs, så är det också det enda som krävs för att en bebis ska bli till 🙂

Nu har jag dammsugit internet på tidiga tecken på graviditet och samlat en lista till er här. Jag är jättenyfiken på att höra om era första graviditetsymptom, berätta gärna!

17 tidiga tecken på att du är gravid

1. Molvärk / Mensvärk – Molvärk förknippar nog dom flesta av oss med mens, men faktum är att molvärk kan vara det allra tidigaste tecknet på att du är gravid! Livmodern börjar nämligen växa från dag 1 om du blivit gravid och livmoderns ”växtvärk” känns precis som molvärk/mensvärk.

2. Illamående – En klassiker! Många upptäcker att dom är gravida just genom illamåendet. Det brukar börja vid vecka 4-9 och hålla i sig till vecka 12-14. Jag tycker den här grafen över hur gravidhormonerna ökar dom första veckorna, beskriver rätt så bra vad man kan förvänta sig. När hormonerna har stabiliserat sig i kroppen brukar det bli bättre.

tidigt tecken på gravid

3. Svullen mage, förstoppning och gaser – Det är inte ovanligt att man tycker sig se en bebismage redan alldeles i början av graviditeten. Det beror på att hormonet progesteron som strömmar in i kroppen från det att ägget befruktas påverkar matsmältningssystemet. Man kan känna sig svullen och gasig, samt få problem med förstoppning.

4. Huvudvärk – Det är vanligt att få huvudvärk när man är nygravid och hormonet ökar så snabbt i kroppen. Det ger med sig när kroppen vant sig vid alla hormoner.

5. Trötthet – Dom första 8-10 veckorna brukar många gravida känna sig extra trötta. Det kan bero på den ökade progesteronhalten i kroppen som jobbar med att förstärka livmoderslemhinnan inför graviditeten.

6. Yrsel – Man kan känna sig yr i början av graviditeten på grund av att blodådrorna utvidgas och därmed kan ge ett lågt blodtryck. Det är inte ovanligt att svimma när man är gravid så var lite extra försiktig.

7. Ömma bröstvårtor – Ett vanligt första tecken på graviditet som många upplever är ömma bröstvårtor eller svullna bröst. Brösten förbereder sig redan i början av graviditeten för mjölkproduktion. Du kan också få mörkare vårtgårdar och blodådror på brösten kan bli mer synliga.

8. Blödning – Det är vanligare än man tror att blöda lite i början av graviditeten, hela 25% av alla kvinnor som fullföljer en graviditet upplever någon form av blödning. Nidblödning är när ägget fäster i livmodern cirka 7-14 dagar efter ägglossningen. Nidblödning förväxlas ofta med mens eftersom den kommer på ungefär samma dag som mensen skulle kommit, men varar inte lika länge och är ofta ljusare och utan klumpar.

9. Ökad kroppstemperatur – Direkt efter ägglossning ökar din kroppstemperatur med 0,2-0,45 grader och fortsätter att öka ifall du är gravid. Om du inte är gravid kommer den gå ner när du får mens. Se diagrammet nedan och läs gärna det här inlägget om du vill veta mer om tempning och hur man hittar ägglossningen: Tempning: Hur vet man när man har ägglossning

tidiga symptom graviditet

10. Kissenödig oftare – Livmodern växer snabbt och cirka 6-10 veckor in i graviditeten pressar den mot urinblåsan så mycket att du till och med kan behöva gå upp på natten och kissa. I slutet av första trimestern stiger livmodern upp i magen och då brukar det lätta.

11. Ökade flytningar – En del får ökade flytningar under graviditeten pga den ökade cellväxten i slidans slemhinna som ska göra att slidväggen blir tjockare också leder till ökade flytningar. Flytningarna är vita, mjölkliknande och utan obehaglig lukt. 

12. Livmodertappen – Det sägs att man ska kunna känna på livmodertappen för att veta var i en menscykel man är och ifall man blivit gravid. Jag läste att den ska bli mjuk som läpparna och flytta sig högt upp i slidan om man är nygravid, medan att den ska vara hård som nästippen, lite öppen och lågt placerad när man ska ha mens. Jag vet att det där med livmodertappen vid mens stämmer på mig, men angående graviditet har jag ingen aning 🙂

13. Humörsvängningar – Det är vanligt med humörsvängningar när man har mycket hormonförändringar. Du kan också lätt bli ledsen, ibland för ingenting.

14. Förändrat smaksinne och cravings – En del kvinnor känner sig extra hungriga och sugna på saker under tidig graviditet medan andra tappar matlusten och inte längre kan äta sådant som dom alltid har ätit. Det finns också en del som känner metallsmak i munnen.

15. Förändrat luktsinne – Vissa får väldigt känsligt luktsinne och kan till och med bli illamående av dofter dom tidigare har tyckt om.

16. Halsbränna – Detta måste varit djävulens påfund! Som jag har lidit av detta! Tydligen kan man få det tidigt tecken på graviditet, eftersom glatt muskulatur i kroppen slappnar av när du är gravid. 

17. Kramper – Man kan få kramper i ben och fötter, särskilt under första trimestern, det beror på att din kropp börjar hantera kalcium på ett annat sätt. Källa

Mina två första graviditeter kände jag själva befruktningen och fick det bekräftat när jag 11 dagar senare fick två streck på stickan. Min tredje graviditet kände jag ingenting och var därför bombis på att mensen skulle komma när som helst. Jag testade inte ens med graviditetstest när mensen blev sen utan det gick upp för mig när NaturalCycles tolkade min ökade kroppstemperatur som att jag var gravid. Jojomensan, visst var det en Isadora i magen 🙂

One Comment

  • Trebarnsmamma

    Första och andra gången uteblev mensen och jag kände att brösten blev spända. Båda gångerna hade vi försökt bli med barn så jag sprang lyckligt iväg till apoteket och köpte graviditetstest som visade sig vara positiva.

    Tredje gången så hade vi inte försökt utan bara haft sex ett par ggr med ”dra ut metoden” (den hade funkat för oss i mer än 10 år). Då uteblev bara mensen och jag trodde inte att jag var gravid och tog därför graviditetstest bara för att utesluta det. Men visst var jag gravid! Inte lika glad den gången dock och jag och mannen bestämde oss för att det bästa nog var att göra abort. Aborten bokades in ett par veckor efter, men jag kände mig så ledsen över att ta bort det lilla som växte i magen. Så jag bokade av aborten. Det beslutet var rätt för oss och nu är vår yngsta dotter ett halvår.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.