Williams första utvecklingssprång

NUUUU vet jag varför William var så gnällig om kvällarna! Det var inte för att vi hade börjat med D-vitamin utan för att han gick igenom sitt första utvecklingssprång. Jag hade helt missat det eftersom jag trodde att det var vid 5 veckor som han skulle gå igenom första språnget, men eftersom han bakades 12 dagar extra i magen så är han ju utvecklingsmässigt lite före sin tid, i alla fall när man räknar utvecklingssprång.

Sju utvecklingssprång under barnets första år
Under bebisens första år så går den i genom 7 utvecklingssprång som är väldigt intensiva och där barnet kan gå från den lugnaste av bebisar till att plötsligt bli helt otröstligt. Ett utvecklingssprång är en period av förändring som sker i barnets hjärna och nervsystem. Under ett utvecklingssprång så lär sig barnet nya färdigheter och upptäcker nya saker i sin omgivning. Detta är väldigt intensivt för barnet för det blir som att barnet kliver in i ny värld. Barnet kan lätt känna sig otryggt och förvirrat och den enda trygga platsen är mammas eller pappas varma famn. När utvecklingssprånget är över och allt det nya som barnet har upptäckt har jämkats samman med det gamla så märker föräldrarna att barnet blir gladare och mer harmoniskt igen. Detta sker med alla barn, men alla barn påverkas olika mycket humörmässigt. Man behöver alltså inte bli orolig om man inte märker av att ens barn har ett utvecklingssprång.

Första utvecklingssprånget – 5 veckor
Första utvecklingssprånget är 5 veckor efter att bebis var beräknad att födas, men i vissa fall så kommer det redan i vecka 4. Det första utvecklingssprånget kallas för Upplevelser i förändring och är en klängperiod, som kan pågå allt mellan någon dag till en vecka. Vi upplevde att William blev gnällig varje kväll mellan 20.00-23.00 ungefär. Först trodde vi att han hade ont i magen så vi provade att ge D-dropparna en annan tid på dygnet, men det blev samma sak samma tid ändå. När vi sen upptäckte att han verkade lugna sig när vi gick och la oss i sovrummet och liggammade så förstod vi att det inte var magont. Detta var alltså hans första utvecklingsprång 🙂

Vad händer i första utvecklingssprånget?
Precis innan bebisen tar sitt första utvecklingssprång så ökar omkretsen kring huvudet dramatiskt. Även glukosmetabolismen ändras så det är mycket som händer i hjärnan under det första utvecklingssprånget. I första utvecklingssprånget så bombarderas barnet av nya känslointryck både inifrån och utifrån. Metabolismen och dom inre organen utvecklas. Synskärpan förändras. Barnet börjar gråta riktiga tårar och andas mer regelbundet. Barnet kan hålla sig vaket längre stunder och verkar vara mer medvetet om omvärlden och blir vanligtvis förvirrat på grund av detta.

Nya färdigheter efter första utvecklingsprånget
William ser mycket längre, lyssnar mer till våra röster och har faktiskt lett sitt första leende nu 🙂 Det känns så fantastiskt för innan var det mer basbehoven som behövde tillfredsställas, men nu kan man också interagera med honom och få svar!

Nästa utvecklingssprång
Om cirka 8 dagar är det dags för det andra utvecklingssprånget. Utvecklingssprången är markerade med åskmoln och röda streck på diagrammet nedan. Appen jag använder heter ”Växa och upptäcka världen”.

Tycker ni att era barns utvecklingssprång har märkts av?

Relaterade Inlägg

6 Kommentarer

 1. S

  Haha fast jag får typ ångest av den himla appen, den säger att min bebis ska ha 5 veckors åskmoln och det tror jag bara inte på ? han hade en tydlig fas vid 14 veckor från BF men det varade bara en vecka ? hoppas vi är klara med åskmolnet för denna gång ?

  Svara
  • Emma

   Åhh jag vet hur du känner! Jag kände likadant inför mitt första barn så jag ville inte veta när sprången skulle komma. Jag kände liksom ångest inför sprången och hoppades på att jag inte skulle märka dom. Nu tycker jag mer att det är intressant och känner mig inte rädd inför sprången som jag gjorde då ?

   Svara
   • S

    Fast jag är inne på bebis nummer tre ? tyckte mest att det inte riktigt stämmer med åskmoln på honom. De andra har varit lite tydligare vill jag tro ändå. Men inte i fem hela veckor liksom ?

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här