Okategoriserade

Williams 3:e utvecklingssprång

William utvecklas snabbt just nu, han gick nyligen igenom sitt tredje utvecklingssprång enligt The Wonder Weeks och det är redan dags för det fjärde utvecklingssprånget. Jag tycker att det tredje utvecklingssprånget kändes lite längre än vad appen sa att det skulle vara, men det kanske beror på att William var förkyld. Karaktäristiskt för William när han går igenom ett utvecklingssprång är nämligen att han vill ha mycket närhet och det är bara mamma som duger på kvällarna.

När är 3:e utvecklingssprånget?
Det tredje utvecklingssprånget börjar någon gång runt vecka 11-12 (beräknat från beräknad födsel). Det märks ofta då barnet blir mer klängigt/gnälligt och det kanske bara är mammas/pappas trygga famn som fungerar. Klängperioden kan pågå allt från någon dag till en vecka.

Vad händer i 3:e utvecklingssprånget?
I förra utvecklingssprånget så lärde sig bebis att sparka, slå och vifta efter saker. Dessa rörelser var ganska ryckiga och såg lite roliga ut. Nu förändras dom och blir smidigare och mindre docklika. Det blir lättare att se avsiktliga rörelser som bebisen gör. Synen utvecklas också och bebisen kan mer kontrollerat följa något med blicken. Bebisen uppfattar ljud och olika tonlägen och volymer och börjar experimentera med den egna rösten.

Hur kan man hjälpa och stimulera bebis i sin utveckling?
Bebisen brukar tycka det är kul att prata med mamma och pappa och att få känna på olika saker som till exempel föräldrarnas ansikte. Visa barnet olika föremål som det får sträcka sig efter och gärna sådant som känns olika, t.ex. hårt, mjukt, kallt, varmt, vått och torrt. En annan kul lek är pusslekar! William älskar att bli pussad på hakan – han är så kittlig där!

Nya färdigheter efter 3:e utvecklingsprånget
Här är några exempel på vad en bebis som just gått igenom tredje utvecklingssprånget kan göra. Oftast lär sig inte bebisarna att göra alla dessa saker på en och samma gång, men någon eller några saker brukar föräldrarna kunna se att bebis har lärt sig:

* Följer något med ögonen på ett koordinerat sätt
* Vrider på huvudet på ett smidigt sätt när den följer något med ögonen
* Bebisen är livligare, mer aktiv, vrider sig i alla riktningar
* Rullar från mage till rygg (med lite hjälp)
* Skakar en skallra
* Upptäcker nya saker med sin röst som att skrika och små utrop
* Blåser salivbubblor
* Visar tydligt när den har hittat något som den tycker är kul
* Visar tydligt att den gillar när glödlampor dimmar från dunkelt till ljust
* Visar tydligt att den gillar när ljud går från högt till lågt och tvärtom

Williams utveckling hittills
Vi har verkligen märkt en stor skillnad efter detta utvecklingssprånget. Både jag och Victor har sett William puta på sina leksaker i babygymmet med en tydlig och viljestyrd rörelse, inte alls ryckig utan snarare synkroniserad och precis! Så häftigt! Vi har också märkt att han provar sin röst allt mer och ibland låter det nästan som han pratar 🙂 William tittar ofta nån annanstans när det blir lite för skojigt, t.ex. när vi pratar med honom. Då brukar han titta snett upp men det märks att han hör och lyssnar för han skrattar. Och för att förtydliga så har han inga problem att följa något med blicken även om han väljer att titta bort när man skojar med honom. Han gillar också att känna med sina händer när han ligger i vår famn. Han kan hålla på och klappa på huden på mitt bröst eller på pappas skäggstubb hur länge som helst 🙂 Hans absoluta FAVORITGREJ efter det tredje utvecklingssprånget är att hoppa. Han ÄLSKAR att hoppa och varje gång man lyfter honom i knäet för att rätta till honom så ler han för han tror att det är dags att hoppa. Alltså vi kommer få så biffiga armar, det är ju rena rama träningspasset! Det går också att busa med honom upptäckte vi igår när Victor snodde hans napp med sin mun, William förstod genast vad leken gick ut på och sken upp som en sol. Åhh vad jag älskar det här!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.