Okategoriserade

Spädbarn kan drabbas av vattenförgiftning ÄVEN av för utspädd mjölkersättning

Jag fick ganska mycket påbackning pga att jag inte varit tillräckligt källkritisk i mitt förra inlägg där jag använt en utländsk tvivelaktig källa. Jag förstår kritiken och tycker det är SVINBRA att ni är källkritiska och inte tror på allt ni läser. Jag tog åt mig och gjorde om och gjorde rätt. Förra inlägget är uppdaterat, men för att ni alla ska se så skriver jag ännu ett inlägg.

Jag hittade ingen information om att det är farligt att ge spädbarn vatten av på 1177, men Läkemedelsverket skriver faktiskt att det inte bara är kranvatten som kan ge spädbarn vattenförgiftning utan även för utspädd mjölkersättning under en längre tid. Med andra ord så finns det all anledning att undvika att ge sitt barn vatten och vara noga med att blanda rätt mjölkersättning. Det verkar dock inte så vanligt att spädbarn i Sverige blir vattenförgiftade och det finns risker med att blanda den för tjock också, man ska alltså följa anvisningarna på paketet.

Så här skriver Läkemedelsverket under avsnittet för Euvolem hyponatremi: 
“Tillståndet kan även noteras vid vattenförgiftning hos spädbarn orsakad av att en alltför utspädd mjölkersättning getts under en längre period eller att spädbarnet har givits andra vätskor än mjölkersättning, som inte innehåller nödvändiga elektrolyter, till exempel kran- vatten.”

7 Comments

 • Elin

  Menar du utspädd som med för mycket vatten till mängden pulver? Vi fick rådet att alltid ge 10-20 ml extra vatten i ersättningen nät min dotter hade förstoppningsoroblematik ?

 • Caroline

  Jag tycker det är jättebra att det uppmärksammas och är faktiskt förvånad över att det inte avråds tydligt på typ 1177. Det är ju egentligen inte alls konstigt med tanke på elektrolyter och vad en obalans kan orsaka för effekt på inre organ oavsett ålder. Såklart det kan gå fort för små bebisar, sen hur mkt som är för mycket skulle iaf inte jag våga chansa på. När jag gick på gymnasiet berättade vår lärare i naturkunskap om en tjej som avled av vattenförgiftning efter att ha spelat ”vattenpoker” och så fick vi göra nåt experiment med potatisar i vatten för att illustrera saltbalans. Det är en av få saker jag minns från naturkunskapen, tyckte det var så hemskt.

  • Emma

   Eller hur! Visst är det konstigt! Det finns liksom inte en enda skrivelse om det på 1177 vad jag kan se. Jag hoppas att det beror på att det är ovanligt att det händer i Sverige, men ändå… Ja, jag läste det också. Hon hade druckit 6 liter på väldigt kort tid, så hemskt!

 • Anke

  Bara som en sidokommentar så är 1177 långt ifrån ”allvetande” och har inte alltid rätt eller saknar information helt enkelt så det kan mycket väl vara så i detta fall också. Vi fick rådet av en läkare att INTE läsa på 1177 om dotterns sjukdom då det är bristfälligt där.. så ja.. 1177 är bra men långt ifrån perfekt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.