Okategoriserade

Vuxenmat till bebis?

Jag har ju tidigare skrivit att jag inte förstått Isadoras signaler. Livet med tvåbarn är lite för hektiskt så ibland hinner jag inte förstå, men idag förstod jag 🙂 Idag när jag skulle mata Isadora så var hon så himla arg. Jag kunde verkligen inte förstå varför, hon bara skrek, viftade och spottade ut allt som jag lyckades få in i munnen, men när jag sträckte fram min tacos så såg hon ivrig ut och mycket riktigt så var det det som hon ville ha. Hon mumsade ihärdigt i sig allt som tacosen innehöll, köttfärs, vitlökssås, majs, bröd, tomat, sallad och gurka. När min tacos var slut så ställde jag fram en tallrik med köttfärs, majs, tomat, gurka och sallad och hon bara åt och åt. Hon till och med slöt ögonen när hon stoppade det in munnen och det kom små njutningsläten hela tiden. Underbara fina Isadora!

   
    
 
Det känns som det här betyder att Isadora inte kommer vilja ha nån mer barnmat, men hur är det egentligen med vuxenmat till bebis? Isadora fyller ju 1 år om 1 månad och 1 vecka… Är det verkligen så farligt med saltet nu? Om vi lagar mat så får vi ju se till att salta efteråt, men jag äter ju oftast ute. Hur ska jag göra då? Vad tror ni och hur gör ni?

23 Comments

 • Lin

  Den barnläkare (dvs, pediatriker, ingen allmänläkare eller distriktsläkare) vi pratade med när vår son var 8 månader tyckte att salthetsen var överdriven. Han tyckte att man kunde salta som vanligt, men inget ”extra” utöver det. Han uttryckte det som så att det var en fornlämning från äldre tider.

 • Lisa från skåne

  De barn som börjar på förskolan vid ett år får ju äta den mat som ibland lagas till både skolor och äldreboende. Mina barn har aldrig fått barnmat utan ätit vår mat saltat mindre vid tillagning och haft kryddor på bordet.

 • A

  Bara ge henne vanlig mat. Kanske inte för mkt pommes , pizza elle rhamburgare som även för 4 åringen är för salt inland då hon alltid vaknar på natten och är
  Törstig.

 • Fia

  Min bebis på snart 10 mån vill också bara äta ”vuxenmat” så vi ger honom samma mat som vi andra i familjen äter. Såklart anpassad litegrann så det passar honom och så ger vi barnmatsburkar när det är det bästa alternativet. Är inte rädd för att ha ska få för mycket salt, brukar undvika att salta men använder buljong etc och så får man salta extra efter smak på sin egen tallrik.

 • Malin

  Vår dotter är några dagar yngre än Isadora.Hon ratar burkmat och vill bara äta vår mat sedan en tid tillbaka(kan äta burkmat/klämmisar ibland).Vi saltar inte alls mkt men hon äter vår saltade mat.Jag tror allt handlar om måtta!

 • Josephine

  Ge henne av din mat! (På egen tallrik helst, annars får du en unge som bara ska äta från din tallrik resten av livet. ?)
  Men som andra sagt här över, salta lite mindre när du lagar maten och salta hellre lite på er egen mat efter istället. Men successivt kan du ju salta som vanligt. Sen kanske du inte behöver ge henne den allra saltaste maten du äter ute. Men över lag låt henne äta allt ni äter!

 • Gittan

  Båda mina barn har ratat burkmat. Sonen totalvägrade, han ville alltid äta hemlagat och helst samma som oss andra. Så han har ätit vår mat sedan han va 7,5 månad. Jag saltade inget då, utan var och en fick salta själv sedan. När vi skulle äta ute eller var iväg så hade jag med matlåda till sonen 🙂 brukar ju bli över varje gång man lagar mat, perfekt att frysa in mindre portioner av. Annars fick han plock av min mat, någon gång då och då är nog inte så farligt 🙂

 • Mia

  Ingen fara så länge man inte saltar extra. Vår son har ätit samma mat som oss redan från början, i bitar. Vi saltar inte så mycket när vi lagar maten utan var och en kan salta själva efteråt. Min son hatade barnmat redan från början, han bara rös av puré så han fick plockmat direkt.

 • Emma Moberg

  Saltet är farligt för njurarna och det är mest de första 6 månaderna 🙂 Så ge henne vanlig mat men salta med måtta hemma bara, och blir de utemat även för isadora emellanåt så gör de i de stora hela inte så stor skillnad.

 • Anna

  Vi var försiktigare med äldsta sonen men han var så matglad att han nog vid tio mån hade slutat med burkar. Vår mat var nog godare. Då slutade vi vara (om vi någonsin varit riktigt försiktiga) försiktiga med saltet. Yngsta vägrade burkar typ när han var 7 mån tror jag, kanske tidigare, för han såg ju vad alla andra åt… så ge henne mat! 🙂 så kul att se att hon blev så glad! 🙂

 • Cassandra

  August har ätit samma mat som oss sedan han var 6 mån eftersom vi kört blw. Inga problem alls vi tar bara bort en portion till honom först och saltar vår sedan. Sen är jag inte så hysterisk kring saltet så jag använder buljong, soja mm i hans mat. Han äter även alla kryddor som vitlök med mera. Han älskar mat och har än så länge aldrig matvägrat. Så mycket trevligare att äta tillsammans också. 😀

 • ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula ★

  Tror absolut att du kan ge henne den maten. Är du orolig så dra ner på saltet bara som du skriver, tror det kommer gå jättebra :).

 • Therese

  Min tjej har ratat barnmat sedan hon var 8 månader. Så hon äter samma mat som oss. Har varit försiktigt med salt hemma men ute har hon fått äta samma 🙂

 • anna

  Min dotter gillade ocksa tidigt vuxenmat och foredrog smakfylla ratter — inte spicy — men full av smak som barnmat inte ar. Jag jobbar inom development och har darfor flyttat runt i manga olika lander inom bade europa och sydostasien med min dotter och vi har darfor inte foljt svenska guidelines, som verkar vara orimligt stikta med salt. Min dotter har utvecklats till en person som gillar att testa nya matratter och nastan aldrig kranglar med maten. Jag skulle ge Isadora ’riktig’ mat och hoppas att hon ocksa utvecklas till en som gillar manga olika smaker.

 • -Jenny-

  Håller med övriga som kommenterat att ge er mat men salta inte överdrivet.
  Ville bara säga att det känns så himla kul att hon äter så mycket och allt!!! Och njuter. Vore så trist om hon också var som L och du fick kämpa med båda. Kul!

 • Johanna

  Jag tror det är NOLL farligt med saltet. Dessutom är det ju så nära till 1-årsdagen! Iria började vägra barnmat vid 9 månader så vi började låta henne äta plockmat och 12 månaders-burkar. De ville hon ha, för där var det stora bitar. Det går bra att mata henne nu men definitivt inte puréer. Äter hon själv blir det pasta/potatis/ärtor/majs/avokado/ägg/bananpannkaka/frukt typ. Annars får hon mat med stora bitar, men det går inte att äta samtidigt som oss, då ska hon bara ha vår mat.

 • Sanda

  Vi har ju som du vet, gett båda våra barn samma mat vi äter från start.. Elias får burkmat ibland om vi är iväg eller det vi äter ”inte räcker till” typ på en resturang haha annars mumsar de vad vi äter på. Ajla ratade burkmat redan från 10 månader, Elias kan iaf nöja sig med en 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.