Okategoriserade

Vilket golv ska jag välja?

– Samarbete –

När man bygger hus är det verkligen en hel uppsjö med val som man ska göra! Jag är glad att vi bygger nyckelfärdigt för det gör att vi slipper sätta oss in i precis allt, många val är redan gjorda, så om vi inte vill ändra på något så behöver vi inte fundera så mycket. En sak som vi ändå valde att lägga lite extra energi och pengar på är golvet i huset. När man har barn (eller husdjur) så kan det vara smart att välja ett slitstarkt golv så att det inte åldras för snabbt. Vi valde därför ett härdat trägolv som är många gånger starkare än det vanliga trägolvet som ingick i nyckelpriset. Vi bestämde oss också för en ljusare, kallare ton. Jag tror det kommer bli skitsnyggt!

Ett annat golv som också är känt för att vara slitstarkt som ni bör lägga på minnet, om ni ska renovera och lägga nytt golv, är laminat golv. Det är också snyggt och fräscht samtidigt som det kan passa in nästan som var som helst.

välja golv

Än så länge har huset varken väggar eller golv 🙂 Men vi är lika exalterade för det!

Välj ett golv som är lättskött och slitstarkt

Det som är fördelen med laminatgolv är att det kan se ut nästan hur som helst, och det finns designmönster i alla olika former och konstellationer. Man kan till och med efterlikna trägolv så att det ser ut precis likadant som vanlig parkett. Dessutom har det lång garanti och är som sagt väldigt slitstarkt, perfekt för barnfamiljen eller om man har husdjur! Ja, alla ni som har barn vet ju hur lätt det kan bli repor när barnen leker. Det räcker med att dom slänger en leksak i golvet eller flyttar en möbel så blir det repor, i alla fall om man inte har slitstarka golv.

En annan fördel med laminatgolv framför trägolv är att dom är lättstädade och hygieniska tack vare sin täta yta som gör att smuts inte kan tränga igenom. Det finns till och med vattentåliga laminatgolv, som man kan lägga i hall, kök och andra våtutrymmen utan risken att det får fuktskador av blöta ytterkläder eller liknande. Detta är också väldigt bra för barnfamiljen 🙂

Laminatgolv är även väldigt enkla och billiga att montera. Många massiva trägolv kräver antingen spik eller skruv och parkettgolv behöver limmas. Sådant slipper man med laminatgolv som har ett smidigt klicksystem som gör monteringen åt en, dessutom kan du lägga ditt nya golv ovanpå ditt gamla! Det gjorde jag i min första lägenhet, så tidseffektivt och enkelt.

lägga laminatgolv

Tänk på slutresultatet när du lägger nytt golv

Jag är så nöjd med färgen på vårt nya golv! Jag har länge velat ha ett ljusare golv än det gula vi har idag, det här känns mycket mer modernt och stilrent 🙂 Men viktigast för mig var faktiskt att golvet var slitstarkt och tåligt. Jag vill inte att vi ska behöva oroa oss för repor och märken när barnen leker i sina nya rum 🙂 Jag vill ha det så bekymmersfritt som möjligt! Om vi hade valt att renovera och lägga nytt golv hade jag valt laminatgolv just för att det har så många bra egenskaper och samtidigt är billigt och enkelt att lägga.

Hur resonerade ni när ni skulle lägga nytt golv? Vad tycker ni är viktigt?

välja golv

Den här färgnyansen har vi valt på våra golv 🙂

8 Comments

  • M

    När man lägger golv vill man ju att det ska hålla länge och se ut som nytt även om det har några år på nacken. Är ju inget man byter så ofta som färg eller tapeter på väggarna 😂.
    Vi har också småbarn (8,6 och 1,5 år) och när vi byggde så valde vi parkett (men extra tjock för att kunna slipa när den slits) på nedervåningen där vi har vårt sovrum, kök och vardagsrum, medan vi valde en laminat till ovanvåningen som är barnens område så att säga. Hittade en laminat i samma nyans som vår parkett så man ser inte ens skillnad på dem 😁. Sen valde vi till klinkers i hallen närmast entren för att spara golvet från allt som ytterkläder och skor drar in 😂
    Så kul att följa ert bygge 😁

  • Frida Karlsson

    Laminat är väldigt smidigt och vi la också det på ovanvåningen där barnen håller till. Skulle dock aldrig lägga det i allmänutrymmena pga att det är mycket kallare att gå på och om det går en flisa (för det blir inte hack som i parkett) så blir det väldigt fult.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.