Okategoriserade

Vem ärver vem – gifta vs. sambo

När Lucas var bebis så var jag på en mammafika och kom in på det där tråkiga ämnet ”Vad händer om jag dör?”. Jag hade aldrig läst på om vad som verkligen händer eftersom jag helst inte ville tänka på såna saker, men jag tänkte givetvis att allt jag äger skulle gå till Jair och Lucas. Men det var bara hälften rätt.. Om jag och Jair hade varit gifta så hade Jair ärvt mig, men nu är vi inte det och då skulle ALLT gå till Lucas och ingenting till Jair. Jag blev helt stum när jag hörde det… Hur blir det då med lägenheten som stod på mig?

Det som händer när man inte är gifta och har barn är att barnet tilldelas en överförmyndare som ser till att barnet får sitt arv och att det förvaltas tills barnet fyller 18 år. Det skulle alltså innebära att Jair skulle behöva köpa ut Lucas från lägenheten eller bli hemlös – fruktansvärda tanke! Om vi däremot hade varit gifta så hade hela mitt arv gått till min efterlevande make och barnen hade sedan ärvt alltihopa efter honom.

Faktum är att sambos aldrig ärver varandra enligt Sveriges arvslag. Det spelar ingen roll om man har levt tillsammans hela livet. När ens sambo dör så går arvet till alla andra i hela släkten, men sambon kommer aldrig få något. Det enda sättet för att komma runt detta är att skriva testamente, men om man har barn så kan man inte göra sina barn arvslösa och därför kan man bara testamentera bort hälften av sina tillgångar till någon annan.

Det absolut bästa sättet för att säkra sina barns och sin partners framtid är alltså att gifta sig. Om man inte vill gifta sig så bör man åtminstone skriva testamente och helst teckna en livförsäkringen. Det har vi gjort, men vi vill gärna gifta oss också, men det bara dröjer och dröjer… prioriteringar alltså! Vi har i alla fall varit förlovade i 7 år, det är alltid nåt… 😛

Dagen då vi förlovade oss – Jair var en hopplös romantiker och frågade min mamma om lov – sååå sjukt romantiskt!

 

11 Comments

 • Linda

  Åh hihi så gulligt av honom. Vi har varit förlovade sen 2005 så det är ett tag det med. Mer praktiskt att vara gifta såklart! Ifall ni gifter er, vilket efternamn blir det 😉

 • Caroline

  Rätta mig om jag har fel; I praktiken blir det ju som att du ärver jair om ni är gifta. Men i teorin ärver bara arvingar och det som händer är att du får Lucas (och isadoras) del av Jairs arv med försteg och de får sen en procentuell andels rätt i ditt arv så att säga. Om jag inte missminner mig helt , var ett litet tag sen jag hade familjerätt på schemat 😉

  • Emma - På Smällen!

   Ja men något sånt är det ju. Jag läste på lawline om något fall där en änka hade gett bort huset till ett av barnen utan att låta alla barnen ta del av sitt arv från sin pappa, men det är ett brott, så fick man inte göra för man får inte minska barnens arv på det viset.

 • Sabina

  För att tipsa vidare så får du inte glömmas att sätta Jair som förmånstagare på livförsäkringen! En del bolag ger automatiskt till barnen och andra till sambo etc. Så det måste man kolla! Sen bör man även fundera på vad som händer om ni båda för och barnen är omyndiga! Vi har specificerat personer i vår närhet som kommer att förvalta deras arv. Det man ska veta är att förvaltaren säljer av alla tillgångar och spär pengarna till 18 år och sen får barnen en klumpsumma! Vi vill inte det så har skrivit att de får vänta till 23 men att de givetvis kan få pengar om de vill tex köpa lgh. De flesta 18 kan inte hantera pengar på det visat ansåg vi. Rekommenderar en jurist även om man är gifta. Beroende på hur man vill ärva och vilka tillgångar man har! Tex släktgårdar, barndomshus och liknande kanske man inte vill sin partner ska ärva utan endast tillfalla barnen!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.