Okategoriserade

Vecka 38

Idag går vi in i vecka 38! Nu kommer bebben snart….. 🙂

Bebben är beräknad 14:e mars. Det står fel i headern men känns inte som det är så stor idé att ändra nu om jag inte ska ändra hela headern.

Bebis

Nu är bebisen ca 49 cm lång och väger 3,2 kg. Nu förbereder bebisen sig på att födas. En normal graviditet brukar vara 37 till 42 veckor. Det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Ca 4 procent av alla barn i Sverige föds före vecka 38 och lika många efter vecka 42. Ungefär 92 procent föds inom den normala perioden. De allra flesta bebisar ligger med huvudet neråt nu. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen.

Du

Bebisen fortsätter att växa och det kan även du göra. En del ökar med 20 till 25 kg under graviditeten och andra mindre eller mer. Din livmoder är ca 34 till 36 cm. Ha dina favoritkläder på dig, något som inte sitter åt. Tänk på din hållning, en del lutar sig bakåt för att kompensera sin framtunghet, det kan göra dig lite extra klumpig. Försök att hitta en sovställning som passar dig, sover du för lite kan du lätt känna dig deppig. Allt fler känner förvärkar nu. Du kan känna en stickande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ibland ett obehag när du sätter dig för snabbt på en stol. Du kan få en ökad mängd mjölkig flytning. Se till att ladda med kolhydrater nu och packa BB-väskan.

Så här känner jag

Svullna fötter och halsbränna är det som är värst. Magontet har blivit bättre nu när jag har fått gå ner i halvtid på jobbet och får lite extra tid att ta igen mig. Jag har börjat känna att det sticker och ibland gör ont i bäckenet och i slidan. Känns som att bäckenet har luckrats upp lite och är ömt. Ungefär som att skelettet inte längre är lika starkt och att det nätt och jämt orkar bära bebisen. Ibland kan jag också känna ett kraftigt stick i fel hål, men det ska tydligen bara vara ett tecken på att bebben är påväg ner, undra om den redan är påväg ner då? Det är fortfarande mysigt att vara gravid och bära på en liten bebbe i magen 🙂 Han får gärna stanna kvar dom sista tre veckorna så mamma hinner vila lite först 😛 Men mamma längtar efter dig 🙂

 

4 Comments

 • Angelica

  Bebisen håller nog på att fixera sig och sjunka ner i bäckenet.. Känns väldigt obehagligt i mellanåt! Lite som nålstick upp i muffen :-/

  Svar från Emma: Ja precis!!! Det känns sjukt mycket om jag drar upp benen mot magen för att sätta på mig strumpor eller liknande!

 • Sophia

  Jättemysig blogg. Jag är i 6 bara så har en bit kvar 😀 Vart har du hittat de fina bilderna hur stor fostret/barnet är och all fakta som sker vecka för vecka?

  Kram

  Svar från Emma: Hej! Grattis till graviditeten och kul att du hittade hit!! Bilderna kommer från babycenter. Faktan skriver jag ihop själv från minbebis 40 veckor, sjukvårdsupplysningens gravidapp, Gravidkalender gravidapp och Babydax gravidapp. Kram 🙂

 • Monica-Gravid med nr 1

  Din bebis är nog på väg att fixera sig 🙂 Har barnmorskan inte kollat det på dig? Min bebis var nog på väg ner redan runt vecka 32-34, jag kände att det högg, ilade och stack i underlivet sen när jag var hos barnmorskan i vecka 36 så kände hon hur den låg och hon sa att bebis är fixerad 🙂 Din barnmorska kollar nog det nästa gång då. Du borde väl ha ett besök snart? Kram!!

  Svar från Emma: Jo BM kollade förra veckan men då var bebisens huvud inte fixerat. Jag ska dit igen på onsdag, får se om det stämmer då att huvudet är fixerat. Det känns ju så som du beskriver. kraaam

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.