Första graviditeten

Vecka 24

Idag är det 23+1 🙂

Bebis

Nu börjar det bli trångt, bebisen är 30 cm och väger ungefär 650 g. Nu börjar nästa viktiga utvecklingsstadium av bebisens hjärna. Undvik all alkohol, om du röker bör du sluta genast. Balansorganen i örat har utvecklats och redan nått vuxenstorlek. Bebisen vet vad som är upp och ner, du känner hur den vrider och vänder sig i magen. Bebisen suger på tummen som är en träning för att suuga på bröstet. Ibland börjar bebisen hicka, då känns det som att det klickar till i magen. De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först när bebisen är runt 24 veckor kan det börja andas luft om det skulle födas för tidigt. Bebisens unika ansiktsdrag har börjat ta form. Nu är bebisen komplett med ögonfransar, ögonbryn ch hår! Blond, brunett eller rödhårig? Allt hår är vitt eftersom bebisen fortfarande inte har fått någgra pigment.

Du

Du kan ha gått upp mellan 5 – 7 kilo nu. Livmoderns mått är mellan 22 och 25 cm och mäter 4 till 5 cm ovanför naveln. Magen växer och putar. Om du har mycket magmuskler sen innan graviditeten så kan du klara dig ganska bra. Har du inte det så finns det bra övningar för gravida magar också. Det kan dra och smärta runt livmodern och ner mot ljumsken. Det är lätt att drömma mycket livliga drömmar just nu, det kan vara det undermedvetna som förbereder dig på att ett nytt liv väntar. När du skrattar eller hostar kan du ibland läcka lite urin, det beror på att bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut.

Så här känner jag

Jag har nu gått upp strax över 4 kg och jag känner mig fortfarande inte så stor, men jag har upptäckt att jag är större än jag vad jag tror haha!! Livmodern växer nog ordentligt nu för jag har mensvärk-liknande känsla i ryggen. Jag drömmer livligt och ofta hemska drömmar som får mig att gråta i sömnen, men då brukar Jair höra och väcka mig och sen trösta mig 🙂 Det där med att läcka urin har jag upplevt. Det blir inte alltid så, men ibland när jag hostar eller skrattar blir det så. En dag när jag & Sanna skulle till aquazumban så var jag tvungen att stanna för att stå med benen i kors varje gång som Sanna sa något roligt och det var ganska ofta 😉

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.