Okategoriserade

Vecka 22

Oj, nu har nästan hela veckan gått och jag har inte hunnit skriva nåt om den här veckan än! Det är dags att ni får veta hur jag har upplevt denna veckan! På fredag går jag ju redan in i vecka 23! Tiden går fort!

Bebis

Bebisen är nu stor som en squash. Den väger ca 450 g och är 27 cm lång. Bebisen har fortfarande slutna ögon, men kan se ljus och mörker gernom de tunna ögonlocken. Det är först nu som synen verkligen har börjat fungera. Bebisen har blivit känslig för berörin och den flyttar si sig om man buffar till den. Bebisen har fått ögonbryn. Naglarna är så långa att de täcker fingertopparna. Lungornas luftrörsträd förgrenas och lungblåsorna utvecklas. Lungorna är fyllda med vätska ända fram tills födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft. Det är först nu som bebisar växer olika och de genetiska skillnaderna börjar visa sig. Före vecka 20 är alla bebisar ungefär lika stora, nu kommer vissa bebisar bli långa och smala och andra kortare. Barnet har fått en egen dygnsrytm.

Du

Livmoderns mått är mellan 20 till 23 cm. Du kan försöka känna den ett par cm ovanför naveln. De flesta kvinnorna känner att detta är en härlig och bra period. Hår och hud strålar, detta beror på att kroppen är fylld med graviditetshormoner som skapar tillväxt. Tänk på din hållning så att du inte får ryggbesvär längre fram om du inte redan har fått det. Bäckenet börjar luckras upp och hos vissa kvinnor kan detta vara smärtsamt.

Så här känner jag

Jag har börjat få ont i svanken och svanskotan. Vissa dagar gör det till och med ont när jag går, men för det mesta känner jag bara det när jag sitter. Jag får ont i sidorna på magen när jag ”tar i” när jag kissar och nyser och så… men det har mina snälla bloggläsare förklarat att det är ligamenten jag känner. Har aldrig fattat att det är dom som känns som ont innan. Håret och naglarna växer jättemkt, det är jättekul 🙂 och jag känner mig himla vacker! Jag har fortfarande inte tröttnat på att vara gravid, förutom att jag saknar mögelost väldigt väldigt mycket! Och jag är lite ledsen för det känns som jag aldrig aldrig kommer gilla sushi igen! Haha!! Men jag får ju vår fina bebis i utbyte så jag är fortfarande hur lycklig och glad som helst över att vara gravid!

3 Comments

  • M-

    Sv: Hahaha Lund ja och inte lunch, herregud! Stavfelen flödar med denna gravidhjärna! 😉 Tur att du förstår!
    Och ja sant, det där med vikten 🙂 Det får bli hur de blir, kommer säkert landa på 20 kg om inte mer.. Men då får de vara så 🙂 Går ju ned det sen 🙂

  • Emma

    Ja i ditt fall Madde så känns det ju inte som du har gått upp fett, du är ju fortfarande lika smal o fin med en precis lagom gravidmage!! Du kanske inte går upp så mycket mer nu, dt kanske stannar av.

    Ja, jag har också tänkt så att jag har suttit mycket… får väl försöka stå lite vid skrivbordet på jobbet också… Ja, hoppas att det inte blir värre!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.