Varning för babynest med bärhandtag!

Nu har BabyDans babynest med bärhandtag återkallats pga kvävningsrisk. Babynestet, Cuddle Nest Ergo, har en bärplatta i botten som i kombination med det mjuka materialet riskerar att bebisens ansikte fastnar mellan sidan och botten vilket gör att bebisen kan få klämskador eller i värsta fall kvävas i nestet. Läs mer om detta på Konsumentverkets hemsida. Alla som har produkten uppmanas nu att sluta använda den och returnera den mot full återbetalning i butiken som de har köpt den. Om man inte vet var den är köpt så ska man kontakta BabyDan via info@babydan.dk.

Min mamma som står bakom Bebbelulu Babynest har fått många förfrågningar på om hon inte kan tillverka babynest med bärhandtag, men hon har sagt nej till det eftersom det kan innebära flera risker. Till exempel är det oerhört viktigt att babynestets handtag hamnar exakt rätt så att nestet inte tippar när man bär barnet. Dessutom behövs en stabil och korrekt utformad ryggplatta (ex. en sån som finns i mjukliftar) eftersom man annars riskerar att skada barnets rygg och nacke när man bär med babynestets bärhandtag. Det räcker alltså inte med skumgummi eller liknande.

BabyDan är inte dom enda aktörerna på marknaden som säljer babynest med bärhandtag. Jag har sett att många småföretagare också syr dit handtag på sina babynest. Jag tror man ska vara väldigt försiktig med att använda bärhandtag på sitt babynest om produkten inte är testad och godkänd för det användandet.  Jag tror inte att småföretagarna är medvetna om riskerna, men jag hoppas att både konsumenter och företag blir uppmärksammade om detta nu.

Det finns regler och en europeisk standard som beskriver hur bl.a. babybäddar ska vara utformade för att få säljas. Detta pga att det förekommit allvarliga olyckor i USA med mjuka spjälskydd som har liknande risker som mjuka babynest. Jag vet att min mamma är väldigt noga med just detta, hennes kanter är stoppade så hårt att dom nästintill är hårda.

Isadora i Bebbelulu babynest

En annan grej som det också finns regler på är längd och bredd på napphållare. Det kan var bra att känna till. Läs mer om detta på Konsumentverkets hemsida: Säkerhet gällande egentillverkade babyprodukter

Känner ni någon som har BabyDan Cuddle Nest Ergo? Dela gärna inlägget så att ingen bebis råkar illa ut!

Relaterade Inlägg

5 Kommentarer

 1. Kicki

  På tal om tips o sånt.. du brukar vara bra på det här. Jag söker en hudkräm till mina barn 2 och 5 år gamla nu på vintern att smörja på kvällen. Vi tänker mkt på giftfritt, eko osv. Hittills har det funkat att smörja med kokosolja men nu hjälper det inte. Jag har googlat för att hitta det bästa men det är svårt. Vill verkligen inte köpa fel o smörja mina barn med sk*t.. har du tips?

  Svara
  • El

   Jag jobbar inom baensjukbården, har själv ett astma och eksembarn, rekommenderar i alla lägen Locobase och Locobase repair!

   Svara
   • Niki

    Tack för tips vi har provat locobase. Funkar ok på 5 åringens händer men händer inte så mkt på 2 åringens kinder. Jag har provat vid två tillfällen inom loppet på några år på mina händer och har fått allergisk reaktion, funkar inte alls på mig. Jag är ute efter något mer naturligt för barnen.

   • Kicki

    Tack för tips vi har provat locobase. Funkar ok på 5 åringens händer men händer inte så mkt på 2 åringens kinder. Jag har provat vid två tillfällen inom loppet på några år på mina händer och har fått allergisk reaktion, funkar inte alls på mig. Jag är ute efter något mer naturligt för barnen.

   • Emma - På Smällen!

    Har du provat rent sheasmör? Jag har det hemma men inte testat för just detta. En läsare tipsade om det för Isadoras prickar när dom var torra och kliade. Sheasmör ska ha läkande effekt och jag har för mig att det återfuktar också men är osäker där. Vi använde tree tea oil på Isadoras prickar och då försvann dom.

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här