Okategoriserade

Varför alla föräldrar borde läsa för sina barn

Visste ni att barn, vars föräldrar har läst högt för dom dagligen under hela deras uppväxt, får ett rejält försprång i skolan och i resten av livet. Redan vid 5 års ålder har dom hunnit höra 1,4 miljoner ord, vilket gör att dom har ett bättre och större ordförråd än jämnåriga som inte får högläsning hemma. (Källa)

Skillnaden och betydelsen av barnets ordförråd blir större ju äldre barnet blir, exempelvis en sjuttonåring som läst/lyssnat till texter regelbundet under sitt liv har ungefär 50.000-70.000 ord i sitt ordförråd. En som inte har gjort det har ungefär 15.000-17.000 ord. En vuxen behöver 50.000 ord i sitt ordförråd för att klara av sitt dagliga liv, hänga med i nyhetssändningar, förstå normal tidningstext, instruktioner och anvisningar vi stöter på i livet. Högläsningen som barnen får med sig hemifrån gör alltså stor skillnad! (Källa)

När ska man börja läsa för sitt barn då?
Det finns en studie som visar att högläsning gör skillnad redan när barnet är 3-4 månader gammalt. Det förbättrar språk- och kommunikationsförmågan redan vid 8 månaders ålder. (Källa) Jag började läsa dagligen när Lucas var 8 månader gammal. I början var det bilderböcker med lite text, men allt eftersom han blev äldre så har det blivit längre böcker med mycket text. I en period läste jag olika böcker för Lucas och Isadora, eftersom hans böcker var tråkiga för henne, men nu läser vi oftast en bok tillsammans. William är också med och läser. Han lyssnar lite, men är mest fokuserad på att försöka få in någon del av boken i munnen. Haha!

Att läsa ska vara en mysig stund
Jag tycker att läsningen med barnen är en mysig stund. Det spelar liksom ingen roll hur ”stökig” dagen har varit. När vi lägger oss på sängen och jag börjar läsa så infinner sig lugnet. Läsningen är vår mysiga stund 🙂 Just nu läser vi den tredje boken av fem om mössen Musse & Helium. Sååå mysig, spännande och roliga böcker! Kan varmt rekommenderas! Jag har nästan lite ångest att böckerna ska ta slut… Tipsa gärna om ni har något bra boktips på längre böcker som passar Lucas och Isadoras åldrar?

16 Comments

 • Mirre

  Vi har alla Musse och Helium böckerna, Bellis älskar dem. Bellis fröken sa att barnen ska läsa hemma 15 min varjhe dag att det är jätteviktigt, så även att vi läser för dem

 • Lisa

  Jag uppskattar allt som oftast din blogg mycket men ibland tycker jag att du borde vara lite försiktigare med hur du uttrycker dig. Inlägg som detta med inledning ”Därför bör alla föräldrar”, ”Därför skall man aldrig” etc. kan skapa en extrem ångest hos människor som inte kan, har ork eller för den delen har samma uppfattning som dig.

  Jag förstår att syftet med inlägget är att tipsa och tips är superbra content. Men mitt tips till dig är att ha i åtanke att din åsikt eller de hemsidors åsikt du hänvisar till inte behöver vara absolut sanning för alla familjer.

  • Emma

   Tack Lisa ❤️ Jag förstår hur du menar och jag är medveten om att jag skriver på det sättet ibland. Jag tycker ibland att det behövs uttrycka sig tydligt när det gäller vissa saker, som tex det här. Jag har svårt att se att inte alla föräldrar kan finna tid att läsa en kvart för sina barn och om man som vuxen har svårt att läsa av någon anledning så finns det hjälpmedel, ljudböcker osv. Om man väljer att inte läsa överhuvudtaget så tror jag det snarare har med viljan att göra och det är just det jag vill förändra. Det är tyvärr många vuxna som inte vet hur viktigt det är med högläsning för barn.

   Men ja, Lisa jag förstår vad du menar och tänker faktiskt på det även om jag i det här fallet tycker att alla föräldrar bör högläsa för sina barn. Det är även en rekommendation att göra det så inte bara jag som tycker det. Kram!

   • EZ

    Du är väldigt hård mot föräldrar i din kommentar. Alla familjer har inte samma förutsättningar som ni har, av många olika anledningar och kanske därmed inte har möjlighet till att läsa för sina barn varje dag/kväll. Jag fick ofta högläsning, jag hade den möjligheten och är tacksam för den, men att säga att alla föräldrar bör eller medvetet väljer att inte göra det känns hårt.
    Självklart är det bra att du tipsar om rekommendationen!

 • Nina

  Läst och läser av och till för barnen, blir inte varje kväll. Tycker nu när de har läxor och träningar att det är ganska svårt att få ihop det varje kväll så blir då och då och har varit så även när 7 åringen var mindre. Han läser nu bra själv trots att vi inte läst varje dag för honom.
  Just nu har vårt bibliotek en bilderboksklassiker där man ska läsa minst 25 av 50 utvalda böcker så det gör vi. Sedan under varje lov har de läsbingo samt läsläxa varje dag. Har de läsläxa och läsbingo hos er också?

  • Emma

   Ja, Lucas har läsläxa 🙂 Läsbingo har vi däremot inte, vad är det? Vi hinner inte läsa för Lucas på måndagar längre för han går på simträning 19-19.40 😅 men då passar jag och Isadora på att läsa nåt hon vill läsa istället 😊

   • Nina

    Innebär att det finns ett antal olika rutor med olika ställen/saker de ska läsa för. På sportlovet hade de 9 rutor ex läsa på kvällen, läsa i soffan. Minst 15 min sammanhängande, tillsammans skulle klassen (21 elever) lyckas få ihop 100 rutor under lovet och det lyckades de med och fick välja en film i veckan. Under läsbingo får de läsa valfri bok annars är det Den magiska kulan varje dag 😊

 • A

  Vi försöker läsa varje dag men vissa kvällar är man så trött så då är det bara lite småprat sen godnatt. Dotter har läsläxa som hon läser sön-Ons. Sen har hon fått läsbingo under läslovet. I skolan läser de ca 10 min varje dag innan lektioner börjar.
  Hon ska välja en bok som hon själv ska läsa varje kväll men hittills har hon valt enklare böcker att läsa själv . Hon går i 1:an. Hon läser bra men hon tycker det är roligare när vi läser för henne. Tror det är viktigt också att man själv läser när man barnen är närvarande.

 • A

  Mina föräldrar läste aldrig för mig när jag var liten men jag gick till biblioteket varje dag nästan efter skolan och läste. Ibland bara KP Kamratposten , ibland böcker .

 • Moa

  Tipsar om serien om Nelly Rapp. Den älskar mina barn som är 9 år, 7 år och 5 år. Finns MASSA olika böcker i den serien. Första boken heter Monsterakademin.

 • Hanna

  Tipsar om att läsa Lasse-Majas detektivbyrå. Det var min favorit när jag var i Lucas ålder och det finns jättemånga i den serien. Det finns även bilder i boken som gör det roligare så det är inte bara text

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.