Vad betyder en björntjänst?

Vad betyder egentligen en björntjänst? Är det en jättestor bamsetjänst eller är det precis tvärtom? Jag har märkt att det är ganska många i min generation och yngre som inte har koll på vad en björntjänst betyder. Jag sa också fel på detta när jag var yngre, men då var min mormor kvick på att berätta vad “att göra någon en björntjänst” faktiskt innebär.

Att göra någon en björntjänst är egentligen en välmenad tjänst som får förödande, eller i varje fall negativa, följder för mottagaren. Uttrycket kommer från den franska fabeln om björnen och trädgårdsmästaren av La Fontaine, där en tam björn slår ihjäl en fluga på sin sovande väns ansikte med en sten. Följden av tjänsten blir att björnen har ihjäl sin vän – alltså en björntjänst.

Visste ni detta? Har ni märkt något annat uttryck som unga ofta säger fel på? Jag tycker det är så intressant för jag tycker det känns som den äldre generationen har stenkoll på vad en björntjänst betyder och att den ursprungliga betydelsen nästan är på väg bort eftersom det är så många som säger fel.

Relaterade Inlägg

12 Kommentarer

 1. Elin

  Jag tänker alltid på Djungelboken, ”en björntjänst gör ju ingen glad….” så som de sjunger! ? har aldrig hört någon säga tvärtom ?

  Svara
  • Emma

   Ja verkligen tragiskt… jag berättade den för Lucas förut idag och han tyckte sagan var jättekonstig och kort ? Det är lite lustigt för många gamla sagor slutar faktiskt med att någon dör istället för ”levde lyckliga alla sina dagar”. Jag läser gamla sagoböcker för barnen just nu och blir chockad av all död ?

   Svara
  • Emma

   Jag såg det på fb senast förra veckan ? Det roliga är att dom flesta jag har sett som blivit rättade att det inte heter så har svarat ”Vi har alltid sagt så i min familj så kommer fortsätta säga det” ?

   Svara
 2. H

  Spännande inlägg att läsa. Kanske ett ordspråksinlägg varje vecka? Har du hört “det är ingen ko på isen” någongång? Vad kan bakgrunden vara tro?

  Svara
 3. Annika

  Intressant sånt här! Har sett att många skriver cool-lugn istället för ko-lugn (alltså lugn som en ko).

  Ingen ko på isen betyder för övrigt att det är lugnt, ingen fara, så länge kon har bakbenen på fast mark och alltså kan rädda sig om isen brister.

  Många ko-uttryck här ?

  Svara
  • Emma

   Men vaaaa?! Det hade jag ingen aning om, trodde det var ett swenglisht uttryck! Jag tror i och för sig aldrig jag skrivit det, men ska verkligen se till att skriva ko-lugn när jag väl ska använda ordet ?

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här