Okategoriserade

Vad betyder en björntjänst?

Vad betyder egentligen en björntjänst? Är det en jättestor bamsetjänst eller är det precis tvärtom? Jag har märkt att det är ganska många i min generation och yngre som inte har koll på vad en björntjänst betyder. Jag sa också fel på detta när jag var yngre, men då var min mormor kvick på att berätta vad ”att göra någon en björntjänst” faktiskt innebär.

Att göra någon en björntjänst är egentligen en välmenad tjänst som får förödande, eller i varje fall negativa, följder för mottagaren. Uttrycket kommer från den franska fabeln om björnen och trädgårdsmästaren av La Fontaine, där en tam björn slår ihjäl en fluga på sin sovande väns ansikte med en sten. Följden av tjänsten blir att björnen har ihjäl sin vän – alltså en björntjänst.

Visste ni detta? Har ni märkt något annat uttryck som unga ofta säger fel på? Jag tycker det är så intressant för jag tycker det känns som den äldre generationen har stenkoll på vad en björntjänst betyder och att den ursprungliga betydelsen nästan är på väg bort eftersom det är så många som säger fel.

12 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.