Okategoriserade

Uppdatering av sluta med nattblöjan

Jag tänkte jag skulle ge er en uppdatering av sluta med nattblöjan så att ni får höra hur det går. Det går sådär än så länge… Dom två första nätterna så kom allt kiss kommit i sängen och inget i toaletten. Sen hade vi två nätter där det bara kom lite i kalsongerna men inget i sängen. Och nu hade vi en ny natt med mycket kiss i sängen, men vi kör på ett knep som en läsare delade med sig av, nämligen att bädda dubbelt med plastad frotté varvat med lakan så är det bara att dra bort översta lagret så slipper man bädda om hela sängen mitt i natten. Suberbra tips!

Jag har fått många kommentarer dom senaste dagarna om att vi ska vänta med att ta bort nattblöjan och jag vet att ni menar väl och jag lyssnar på er med ena örat, men just nu så vill jag försöka för Lucas skull. Jag vill inte att han ska känna nederlag än utan att ge honom en ärlig chans först. Dagen efter att han har kissat i sängen så har jag frågat honom om han vill sova med blöja och han säger alltid nej. Och eftersom det var hans idé att han ville sluta med blöjan så känner jag att jag inte får stå i vägen. Jag har läst på en hel del om detta nu och min uppfattning av alla olika artiklar jag har läst är att det finns två spår. Antingen väntar man tills nattblöjan är torr 7 dagar i rad innan man tar bort den eller så hjälper man barnet genom att kissa det innan man själv går och lägger sig.

För att verkligen ha fötterna på det torra så har jag läst på om Sängvätning och tagit reda på allt jag kan om vad orsaken kan vara. Så här skriver 1177:

Den vanligaste orsaken till att barn kissar på sig på natten är att den del av nervsystemet som styr över barnets urinvägar inte är färdigutvecklad. En annan vanlig orsak är att barnet inte tillverkar tillräckligt mycket av hormonet vasopressin som gör att njurarna minskar urinproduktionen på natten.

Många barn har också svårare att vakna och väcks inte av kroppens signaler som talar om att urinblåsan är full. Andra har en så kallad överaktiv urinblåsa. Det innebär att blåsan är känsligare för att bli full och vill dra ihop sig även vid små mängder urin. Ibland är det en kombination av dessa orsaker.

Många föräldrar väcker sitt barn efter några timmars sömn för att låta barnet kissa. Det kan göra att barnet inte kissar i sängen, men påverkar sällan hur snabbt barnet slutar kissa på sig av sig själv.

Om barnet klarar av att inte kissa på sig på dagen, väljer många föräldrar att inte använda blöja på natten heller. Det finns inte något vetenskapligt stöd för att ett fortsatt användande av nattblöja förlänger sängvätningen, men det finns beskrivet att barn blivit torra när nattblöjan har tagits bort.

Efter att ha läst detta så tänker jag att det mycket väl kan vara så att Lucas inte är redo fysiskt och i så fall kommer vi återgå till blöja. Men först tänker jag att vi ska prova utan blöja fram till resan och se om det räcker med att Lucas kissar på toaletten en gång vid midnatt och alternativt en gång framåt småtimmarna eller om han kissar flera gånger däremellan också. Vi får testa helt enkelt, funkar det inte så funkar det inte. Om det inte funkar så hoppas jag att Lucas kommer vilja ha blöja för annars kommer jag känna mig så taskig…

Jag funderar på om vi skulle prova Dry Nites, är det någon som har erfarenhet?

sluta-med-nattbloja

 

4 Comments

 • Linda

  Hej! Jag tog bort min äldsta sons blöja vid tre års ålder. Om jag backar tiden ångrar jag det! Jag höll på att tvätta och tvätta… Han kissade ner sig under ett års tid. Jag ångrar att jag inte bara väntade tills han var fyra. Han blev liksom torr över en natt. Jag tänkte att jag gör aldrig om detta. Men barn nummer fyra blev torr på natten redan när han var 2,5. Han har kissat i sängen EN gång sen dess. Det är inte klokt hur olika det kan vara! Hoppas att han blir torr snart, skönt när de slipper blöjor helt. /kram

 • Mickaela

  Väcker ni honom?
  Vi väckte Freja 2ggr per natt (och ibland nu också när det är stressigt) och nu kissar vi henne en gång per natt. Ofta vaknar hon inte:)

 • Tatyana

  När vi slutade med blöja såg vi till att döttrarna gick och kissade precis innan läggdags. När vi gjorde det slutade dom kissa i sängen på natten och blev torra väldigt fort. Lova vägrade också ha blöja på natten så vi tvingade henne inte. Men bara hon kissat innan hon gick till sängen gick det ofta bra. Man kan även väcka barnet efter några timmar och ta med till toaletten, ofta kommer det kiss 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.