Traditionell midsommar med extra allt!

Åh, jag vet knappt var jag ska börja! Vi har haft en helt FANTASTISK midsommar i år! Den bästa på många många år och precis en sån där midsommar som jag kommer ihåg från när jag var liten. Vi har haft så roligt och dom har haft så roligt! En midsommar full med tradition, massor av leksugna barn, god mat och glada vuxna. Jag är så glad, vi kunde verkligen inte haft det bättre!

I år firade vi midsommar med min vän Veronica och hennes Maximilian med familj. Vi startade ganska tidigt och åkte hemifrån redan halv tio, vilket var väldigt bra eftersom vi slapp trängas på vägarna med alla andra. Det var knappt en bil på vägarna så det tog inte mer än en halvtimme för oss att komma fram till Särö 🙂 När vi väl kom fram så var det dags att klä stången. Jag har aldrig klätt en midsommarstång förut eller jo, jag var ju faktiskt med och klädde den där mini-midsommarstången som vi hade på campingen på Öland. Men det här var första gången som jag var med och klädde en “riktig” stång 🙂

Hela grannskapet hjälptes åt att få färdigt stången, det gick väldigt snabbt.

Jair och Ian var med och klippte loss kvistar.

Jag försökte ta reda på vad dom här kransarna på midsommarstången symboliserar men lyckades inte få fram något. Är det någon av er som vet kanske?

När midsommarstången var klädd så var det dags att slå sig till bords för den traditionella sillunchen. Det var verkligen en rejäl sillunch! Hela bordet var fyllt med gottigheter! Vi hade sex olika sorters sill, matjessill, löksill, brantevikssill, senapssill, kräftsill, vitlökssill, gravad lax och rökt sill. Det gick verkligen att välja och vraka! Men för barnen och andra som inte äter sill så fanns också prinskorv och köttbullar.

img_7557
img_7558
img_7556

Vad tror ni att Ian tyckte om sillen då? Hehe! Jo, jag hade ju förberett Ian och berättat om allt vad midsommar innebär så han visste om att det skulle serveras rå fisk, alltså sill. Först sa han att han inte ville testa, men när jag sa att det nästan är ett måste att prova en liten bit sill när man upplever svensk midsommar första gången så bestämde han sig för att testa. När jag och Veronica dukade fram på bordet så var Ian märkbart nyfiken och när vi väl satte oss till bords så ville han testa alla sex sorterna. Jag föreslog att han skulle testa en bit innan han tog åt sig av alla sillarna men han var så nyfiken så han tog lite av varje ändå. Vi började äta och plötsligt ser jag hur Ian stelnar till. Han tar handen för munnen och stirrar med stora ögon framför sig. Han ser ut att vara helt chockad och beredd att spy och Veronica säger snabbt “Säg till honom att han inte behöver äta upp!” men det som händer är att Ian utbrister på portugisiska “VILKEN GOD FISK! Jag har aldrig gillat fisk, men jag ÄLSKAR den här fisken!” Vi trodde han skämtade men det gjorde han inte, han tog mer sill och frågade till och med om han kunde ta med till Brasilien. Den sillen som han gillade så mycket var Brantevikssillen. En väldigt lättäten sill som många gillar även om dom inte gillar sill i vanliga fall. Jag hade aldrig hört om den förut, men den var faktiskt väldigt god, men inte lika god som dom krämiga sillarna (kräft-, vitlök- och senapssill) tyckte jag.

Efter lunchen stressade vi lite med att göra midsommarkransar innan det var dags att dansa. Jag hann nätt och jämt göra en till mig och Isadora, Lucas ville bara ha en blomma och eftersom Lucas inte hade nån krans ville Isadora naturligtvis inte ha det heller. Så den söta lilla kransen jag gjorde till henne förblev oanvänd….

Klockan tre var det tid för dans kring stången. Dansen var mitt i Brasilien-matchen så det var lite knepigt att få med Jair, men han slet sig tillslut från matchen och dansade med oss. Jag förstår att Brasilien-matchen är viktig för honom, men det betydde mycket för mig och barnen att pappa Jair också var med och sjöng små grodorna. Vi hade såååå himla kul! Ian sa att han tyckte att vi svenskar är lite knäppa och det är jag beredd att hålla med om 🙂 Lite i alla fall 🙂

img_7578
img_7577

Klänningen jag hade på mig hittar ni HÄR med 50% rabatt 🙂  (annonslänk)

När vi hade dansat klart lekte vi några lekar och det lag som vann i varje lek fick välja en vinst från vinstbordet. Alla barn vann alltid (per default) så dom fick välja en vinst varje gång dom deltog i tävlingarna. När lekarna var slut slog sig alla grannarna ner i trädgården och hade picknick medan vi gick in till oss och fikade.

Efter fikan var det dags för en ny höjdpunkt, Jair och Ian skulle nämligen bada i havet! Dom hade lovat att dom skulle ta ett dopp i havet om Brasilien vann fotbollsmatchen och det gjorde dom ju 🙂 Men usch, jag fryser bara jag tänker på det! Det var inte mer än 17 grader i havet och med kalla vindar på land. Ian skakade som ett asklöv, men båda gick i vattnet och doppade sig 🙂

img_7571
img_7569
img_7570
img_7573

Isadora blev jätteledsen för hon ville också bada med pappa så när vi kom tillbaka till huset lät vi barnen bada en stund i jacuzzin. Det tyckte dom var jättekul 🙂

img_7566
img_7567
img_7563

Isadora har på sig min gamla baddräkt 🙂 Så himla söt!

Nu började det bli dags att äta igen så Veronicas bror som är kock kickade igång grillen och gjorde den mäktigaste paellan som jag nånsin har skådat och smakat! Herregud vilken fin och smakrik paella! Proppfylld med gottigheter!! Hennes bror, Linus, äger och driver restaurangen Bella i Mölndal där man kan käka lunch eller beställa catering – kan varmt rekommenderas 🙂  Under tiden som Linus fixade Paellan grillade Jair korv med bröd och hamburgare till barnen och förrätt till oss vuxna.

Förrätten var ostfyllda padronpaprikor inlindade i bacon som vi doppade i en vitlöksdipp! Hur GOTT som helst!!! Jag åt MÅNGA!

Paellan innehöll allt möjligt! Chorizo, kyckling, musslor och jättelika och fantastiskt goda havskräftor. Det var en riktig fröjd för både öga och smaklökar 🙂

Under middagen fick Ian för sig att han skulle klippa håret. Vi trodde han skämtade, men plötsligt satt han på en stol i trädgården, fast besluten om att håret skulle rakas av. Jag känner mig fortfarande lite chockad, men han sa till mig att hår växer ut igen. Tydligen hade han ett löfte till kyrkan att han inte skulle klippa sig på två år och det löftet uppfyllde han redan den 5:e juni.

Hans hår fyllde en hel spann! Helt otroligt! Men jag har faktiskt varit lite orolig för Ian idag. Han har lagt upp två bilder på instagram som ser lite ledsna ut, men han säger att han inte är ledsen för han ville raka av håret.

Efter middagen och efterrätten kom kvällen rasande snabbt. Strax innan tolv hade alla barn och dom flesta vuxna lagt sig och då hoppade jag och Veronica in i jacuzzin och snackade tjejsnack. Ja, det var allt från bröllopssnack (Veronica är vår weddingplanner) till varför killar skickar dickpics trots att tjejer faktiskt bara blir avtända av det. Har killar som skickar dickpics otur när dom tänker eller vill dom att tjejerna ska bli avskräckta? Klockan blev mycket och det blev läggdags.

När jag vaknade imorse och kom ner till vardagsrummet så blev  jag väldigt överraskad. Jag möttes nämligen av en komplett hemlagad hotellfrukost! Det fanns verkligen allt! Bacon, äggröra, amerikanska pannkakor, Nutella, frukt, olika sorters bröd, flera olika varianter av skinka och salami, yoghurt, flingor m.m. Helt galet! Den bästa frukosten jag har ätit på länge! Så här vill jag göra hemma också ibland! Mums!

img_7587
img_7590
img_7589

Tusen tack underbara Veronica för en helt fantastisk midsommar! Vi kommer gärna tillbaka nästa år!

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

  1. Mari B

    Ni/Han kan säkert skänka håret till något ställe där de gör peruker till de som är sjuk och tappar hår.
    Som han säger, håret växer ut igen.

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här