Okategoriserade

Tips till föräldrar med trotsiga barn!

– Samarbete –

Trots, trots, trots! Inte trodde jag att det kunde bli så jobbigt och nervsammanbrytande! Jag minns när jag var liten och hur arg jag blev när min lillebror gång på gång lutade sig framåt för att räcka ut tungan i mitt ansikte. Om jag vände bort huvudet så följde han efter. Frustration! Jag kunde bli rosenrasande och smälla till honom och då fick jag skäll av mamma. Nu är jag vuxen och slåss inte längre, för jag vet att det är fel. När Lucas trotsar, ropar och skriker, slåss eller fäktar i mitt ansikte och inte lyssnar när jag ber honom sluta så blir jag arg. Men att jag blir arg gör absolut ingen skillnad. Lucas fortsätter ändå. Ibland känns det som att jag inte har några ”korrekta” medel för att få honom att sluta. Jag har börjat köra med ”varning 1”, ”varning 2”, ”varning 3” och om han fortfarande håller på så åker han upp på rummet. Jag började med ”varning 1, 2, 3” efter ett tips från en läsare, men det har inte riktigt sjunkit in hos Lucas ännu. Jag tycker det är svårt att veta vad som är rätt och fel när det gäller ”straff” för barn. Jag gillar inte att stänga in honom på rummet och jag tycker inte om metoderna ”skamvrå” och ”timeout” av psykologiska skäl. Jag kan inte påstå att jag är superpåläst, men det lilla jag har läst har avskräckt mig från dom metoderna.

I min aprilmammagrupp så tipsade mammorna om några böcker om just det här med barn, trots och uppfostringsmetoder och nu är jag helt fast! Jag har inte tid att läsa böcker för jag sitter nästan aldrig stilla (förutom nu när jag skriver), men böckerna som mammorna i min mammagrupp tipsade om finns på ljudbok!! Så nu lyssnar jag när jag städar, lagar mat eller fixar med något här i hemmet. Ni ska bara se hur rent vårt badrum i källaren är efter att jag har varit därnere och lyssnat på ljudbok! Till och med duschväggarna är kristallklara!

Just nu lyssnar jag på ”Växa – inte lyda” av barnläkaren Lars H Gustafsson. Jag tycker att just den här boken är så himla bra för den lär föräldrarna att förstå barnet, vilket verkligen inte är så lätt alla gånger. Lars tar upp vardagliga och riktiga exempel på situationer och analyserar dom och berättar hur man kan hantera dom. Han ger även svar på frågor som: ”Vad händer med en fyraåring om hon får sitta ensam på en stol i fyra minuter (time-out) och fundera på vad hon gjort för fel? Vad lär sig barnet av det?” Väldigt intressant! Och ett stort plus är att Lars, som läser upp sin bok själv, har en så behaglig röst att lyssna på!

  

När jag är klar med den boken så ska jag lyssna på nästa bok som mååånga av aprilmammorna har rekommenderat och det är ”Med känsla för barns självkänsla” av Petra Krantz Lindgren. En av mammorna i gruppen skrev att den till och med funkar på vuxna, t.ex. när man blir osams med sambon eller liknande 🙂 Jag tror såna här böcker är nyttiga för alla föräldrar. Det är verkligen inte helt lätt att förstå sina barn ibland och det är inte heller lätt att tänka ut hur barnen känner när mamma eller pappa gör på ett visst sätt. Såna här böcker brukar resultera i en hel del ”aha”-upplevelser 🙂

  

Jag lyssnar på dessa ljudböcker via en app som heter Nextory. Just nu får alla mina läsare en hel månad gratis om ni signar upp via min kampanjsida HÄR! Kampanjkoden är ”På Smällen”, men jag tror den fylls i automatiskt när ni klickar på länken 🙂

/I samarbete med Nextory

9 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.