Testamente eller giftermål?

En sak som jag länge har skjutit ifrån mig och som jag helst inte vill tänka på för mycket, det är vad som händer om jag eller Jair skulle gå bort. Framför allt vad som skulle hända om jag gick bort… Jag får sån ångest för jag är så rädd att barnen och Jair inte kommer få det bra eller att dom kommer få problem med pengar m.m. Jag vill att dom ska kunna bo kvar i hus och att ekonomin inte ska bli någon belastning. Jair vill helst inte tänka på det alls för han tror att om man tänker dåliga tankar så händer dåliga saker. Men nu garderar vi oss i alla fall genom att teckna Livsförsäkring (så kallad bo-kvar-försäkring) och genom att skriva Testamente. Egentligen hade det optimala varit att gifta oss, men vi vill inte bara gå till rådhuset, vi vill ha ett ordentligt bröllop. Och andra sidan så kanske testamente och bo-kvar-försäkring räcker för att den andra ska kunna bo kvar utan problem?

Hur tänker ni där? Testamente eller giftermål? Kan man vänta på bröllopet man vill ha eller är det bättre att säkra upp ifall något sorgligt skulle hända? Usch vilken ångest…

brollop

 

Relaterade Inlägg

22 Kommentarer

 1. Anna

  Man kan skriva nåt som heter samboavtal också. Vi gifte oss faktiskt mest av juridiska skäl. Skulle du dö så ärver ju barnen allt från dig o du kan det bli så att barnen får en god man som ska sköta deras ekonomi- det kan alltså vara så att barnen äger halva huset och då får jair inte göra något med huset om inte den goda mannen godkänner det. Så det är rätt bra att vara gifta om man har barn tillsammans bara för att slippa allt juridiskt om det mot all förmodan skulle hända något…

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Om det ändå vore så väl! Den där god mannen som utses kommer kräva barnens laglott i pengar så då hade Jair blivit tvungen att sälja huset!! :O Jag hade aldrig kunnat gissa att det kunde bli så, men så är det. Men nu med testamente så kommer barnen bara ärva halva mig, dvs. 25% av huset måste Jair köpa loss från barnen. Vi har skrivit i våra testamenten att vi önskar att barnen väntar med sin laglott, men juristen sa att det blir aldrig så ändå. Samboavtal reglerar bara så att var och en får sina saker för sig själv om man separerar, annars säger sambolagen att man ska dela på allt man köpt när man bott tillsammans…

   Svara
 2. Mikaela

  Vi är gifta och visst är det smidigt på alla sätt o vis men man ska ju inte behöva gifta sig bara av juridiska skäl. Måste ju vara kärleken som väger tyngst (tycker jag iaf ?). Hoppas du/ alla andra här inne förstår mig rätt. Vi gifte oss ju fyra år innan vi skaffade barn. Det kändes rätt för oss (då hade vi också varit ett par i fyra år). Alla får ju avgöra själva hur de vill ha det. Vill/kan man inte gifta sig så tycker jag att testamente o försäkringar är ett bra alternativ.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag förstår vad du menar 🙂 Kärleken finns där, men om vi gifter oss nu så får varken jag eller Jair det bröllopet som vi vill ha och då känns det inte så kul att gifta sig – mest jobbigt faktiskt…

   Svara
   • Mikaela

    Skönt att du förstod mig rätt. Det var precis så jag menade :-). Är ju inte kul o bara slänga ihop ett bröllop utan det ska ju vara det man alltid drömt om. Och bröllop kostar ju endel också :-(. Har man barn ihop så gissar jag ju att de allra flesta delar känslor för varandra :-). Så stressa inte med det.

 3. Sara

  Vi gifte oss innan vi påbörjade bebisverkstaden, av kärlek o av trygghet för oss o just då framtida barn. Vi har båda livförsäkringar men min mans är mycket högre pga att min inkomst är mycket lägre. = jag kan bo kvar i hus o jobba deltid i några år o låta barnen leva efter samma “standard” som nu. Känns mycket tryggt ?

  Svara
 4. Caroline

  Hela den faniljerättsliga konstruktionen bygger på äktenskapet, oavsett om det är rätt eller fel… Allt från faserskapspresumtion till efterlevande makes förtur på arv. Testamente kan inte påverka Lucas och isadoras laglott (eller snarare, då kan de alltid gå in och stoppa det). Man ska såklart unte enbart gifta dig av sånna skäl men vill man ändå gifta sig kan man ju iaf försöka börja planera det 🙂 kanske inte behöver vara rådhuset eller största ever, utan nåt att börja planera liksom 🙂 ? Min professor i familjerätt som jag valt att fördjupa mig i (är färdig jurist i januari om allt går som det ska med en liten 5-månaders här hemma!) sa; den som är sambo när ni börjar den hör utbildningen som inte är gifta när ni går ut har uppenbarligen inte förstått vikten av familjejuridik. Och han är en person som är väldigt öppen för olika konstellationer i familjen och tkr inre det ska vara så, utan bara att det är så oavsett vad man anser om det. Jag själv är sambo och har barn och gifter mig typ 8 månader efter examen så mig lär han väl ta i örat 😉

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hahaha!! Ja, värsta stenåldern är den där familje-äktenskapsjuridiken! Vilken skön professor 🙂 Jag och Jair får väl ta tag i giftermålet snart då… Kanske 2018 eller nåt för nästa år blir det inget…

   Jo, testamente kan påverka, men vi kan aldrig göra barnen arvslösa, bara minska det arvet som dom annars skulle fått på en gång när någon av oss går bort. Jag pratade med en jurist om detta idag och skrev testamentet. Men jag läste att barnen kunde bestrida det om det skulle vara så att jag eller Jair gör något som minskar barnens arv betydligt, då kan barnen hävda att det är laglottskränkning och därmed få ut sitt arv. Exempelvis om jag och Jair är gifta, jag går bort först, då måste barnen vänta tills Jair går bort för att dom ska få ärva från mig och Jair. Om Jair då skänker bort vårt gemensamma hus till någon annan än arvingarna, då kan arvingarna hävda att det är laglottskränkning.

   Svara
 5. Helena

  Vi tänker precis som ni! Vi vill gifta oss ganska “stort” och det kostar både i tid och pengar. Något vi har begränsat av just nu då vi har en treåring, en 7-månaders och flyttade in i nybyggt hus för 1,5 år sedan. Vi träffades när vi var närmare 35 och hade ingen tid att spilla när vi väl flyttat ihop. Att försöka få barn var prio ETT, därefter hus och sen bröllop. Vi förlovade oss året innan vår äldsta dotter föddes och vi pratade om att gifta oss inom 1-2 år men jag var höggravid ett år efter förlovningen och då fick bröllopet skjutas på. Ingen av oss vill ge upp drömmen om det bröllop som vi gemensamt tänker oss om några år genom att gå till Rådhuset som går fort och i princip är gratis. Men det känns samtidigt lite jobbigt när man tänker “tänk om…”. Vågar inte tänka tanken att någon av oss skulle gå bort men vi är ändå förnuftiga och har därför valt både livförsäkring och testamente av samma anledning som er. Bästa alternativet för oss känns det som.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Precis så känner vi också! Vi försökte planera ett budgetbröllop år 2013 när Lucas var född. Jag presenterade mina drömmar och skalade bort en massa och då visade det sig att det som jag kunde vara utan det kunde Jair absolut inte vara utan. Så om vi planerar ett budgetbröllop så blir det inte som nån av oss tänkt sig och det känns inte kul…

   Svara
 6. Solin

  Jag känner verkligen igen mig. Vi har nu två barn och hus och var inte gifta. Jag skriver var för tillslut fick jag “panik” när jag började grubbla över det juridiska samtidigt som min pappa fick hjärtinfarkt. Livet kan ändras så fort. Eftersom sonen skulle döpas så ringde jag prästen och bokade på ett bröllop. Så förra söndagen hade vi ett mysigt dop/bröllop. Kanske tråkigt men så svårt att få till en ordentlig fest under småbarnstiden och jag kunde inte vänta.
  Visst kan man skriva papper men jag vet också fall där testamente ändå inte räckt när den ene dött så det är nog lättast att vara gift.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag förstår dig helt och hållet! Vi gjorde nästan det på Lucas dop, men hejdade oss när jag insåg att jag i princip rusade fram och inget blev på det sättet som Jair ville. Jag kan bli lite väl intensiv och inte se att han inte hänger med på noterna. Vi får vänta tills tiden är inne och hoppas att en rejäl livförsäkring och ett testamente räcker tills vidare.

   Svara
 7. Johannal

  Vi tänker också mycket på det, nyinflyttade som vi är. Konstiga, gammaldags lagar vi har…

  Innan bebis tyckte min sambo bröllop var viktigt, nu när det VERKLIGEN är det har han ändrat sig haha… Men “någon gång”… Jag tycker det är sorgligt att gifta sig av juridiska skäl, men tänker att vi kanske bör göra så. En kompis gjorde det precis innan bebis kom och de planerar ändå ett stort, riktigt bröllop sen. Kanske, kanske kan jag få in min sambo på den banan… (JAg är dock orolig, tänk så ångrar vi att vi gifter oss så haha..är också känslig för familjens tyckanden…och skulle vi gifta oss nu, då skulle det betyda inget sex på bröllopsnatten haha och vad säger det om äktenskapet sen haha…skrockfull här…)

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hahaha! Ja, det är verkligen inte lätt… Jag är mest rädd att jag ska vara besviken på bröllopsdagen. Det är ju ändå en dag som man har drömt om så länge. Det behöver inte vara perfekt, men det måste bli en dag som jag ser framemot och Jair också.

   Svara
 8. Nikiåå

  Aldrig haft en tanke på detta vi blev gravida strax efter vi förlovade oss och planerade egentligen bröllop till ett år efter förlovningen men i och med att jag blev gravid så gifte vi oss när jag gått halvvägs. Vi grubblade inte så mkt kring vad det innebär utan vi kände båda att vi ville vara gifta när bebis föddes helt enkelt. Jag har ingen som helst aning vaf det innebär juridiskt eller för min mans/min/barnens skull, skriv gärna ett inlägg om det för jag har ingen son helst koll 🙂

  Absolut ville jag ha ett stort bröllop med stor fest men nu blev det inte så. Vi hade en ceremoni med en vigselförägttare på en plats som vi själva valt med närmsta familjen och sedan gick vi alla på vår favorit restaurang tillsammans. Drömmen om ett stort bröllop finns fortfarande kvar, är det meningen att vi ska ha ett så blir det ett i framtiden 🙂 men jag är inte troende så jag ville/vill i vilket fall inte gifta mig i en kyrka. Man behöver ju inte gå till rådhuset för det 🙂 med en vigselförättare får man allt det man vill ha på den platsen man vill ha utan att blanda in gud helt enkelt 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Det är sant, man kan ju göra det på många andra ställen om man vill 🙂 Jair är troende så vi vill gifta oss i kyrkan tror jag.

   Ja, men man kan ju ha ett till bröllop eller iaf bröllopsfesten senare också 🙂 Det finns många som gör om cermonin senare. På samma datum fast några år senare, det kunde ni ju göra 🙂

   Ja, men absolut, jag kan skriva ett inlägg om vad det innebär 🙂

   Svara
 9. Therese

  Vi gifte oss i rådhuset i vintras av just den anledningen innan lillan hann komma till världen. Nu nästa sommar kommer vi ha ett kyrkligt bröllop med familj och vänner fast ist för en vigsel kallas det då för en välsignelse. Man kan utforma den precis som en vanlig vigsel och får då det bästa av två världar. Trygghet och kärlek! 😉

  Svara
 10. Therese

  Ni kan ju gifta er i rådhuset och sen ha ett bröllop i kyrkan eller vart ni nu vill med familj och vänner när ni har råd och tid. Gifta om er ?

  Svara
 11. Elin

  Jag har funderat på att gifta sig själva i kyrkan med bara nån närvarande och ha ett stort bröllop när jag vinner pengar! Har inte råd med mina bröllops krav?

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här